10. listopada 2023

Međunarodna serija u MTB spustu zaključila je svoju prvu sezonu pod nazivom 20chocolate Downhill Cup na “svetoj zemlji”, na stazi Svjetskog kupa u Bike parku Pohorje iznad Maribora…

Zapravo, ne točno na tom mjestu, jer je staza duljine 1660 m s 364 m visinske razlike ovaj puta bila dosta drugačija od svih dosadašnjih. Organizatori su je prilagodili razini natjecanja, start je bio nešto niže, a prvi put su zaobišli legendarni kameni odsjek Rock’n’Roll. No, prijevoz do starta bio je potpuno klasičan, sa sjedežnicama kao na prvom Svjetskom kupu 1999. godine (od tada su doduše obje već zamijenjene). Trajalo je nešto duže nego s uspinjačom, ali barem su se natjecatelji(ce) mogli dobro odmoriti.

Natjecatelji su bili vrlo zadovoljni novom verzijom staze. Dobro osmišljena i dobro pripremljena, nove sekcije imale su puno svježeg, mekog tla. Čak i u suhim uvjetima staza je bila vrlo zahtjevna jer je podloga bila vrlo skliska.

Na četvrtu, posljednju utrku sezone, na Mariborsko Pohorje stiglo je više od stotinu natjecatelja iz četiri države. Nakon subotnjeg upoznavanja staze (i nekoliko padova i, nažalost, ozljeda), u nedjelju je na start izašlo 96 natjecatelj(ic)a.

Sezona u znaku Luke Berginca

luka berginc
Luka Berginc

U muškoj seniorskoj kategoriji četvrti puta zaredom najbrži je bio Luka Berginc (DH Visit Pohorje). Zapravo peti put, ako računamo i probnu utrku na Golovcu na početku sezone. Dobio je i klasifikacijski nastup te je i tamo skupio sve bodove. U cijeloj sezoni nedostajalo mu je 20 bodova samo u rang učinku DH Sljeme, gdje se ispred njega u klasifikacijskoj utrci plasirao Ivan Bašić (Coast Riders), pa je s velikom razlikom osvojio i plasman u kupu.

U finalnoj utrci u Mariboru kao drugi sa devet sekundi zaostatka plasirao se Gašper Jurečič (DGK Pohorje – Spank Team), a na trećem mjestu bio je naš nacionalni prvak Ivan Bašić. Jurečič i Bašić osigurale su drugo i treće mjesto u konačnom plasmanu. Obojica su prestigli Eneja Podlipnika (Bikehanic Lumar), drugošplasiranoga u ukupnom poretku prije finala. On se naime e ozlijedio u subotu na treningu. Preskočio je Bašić i Jana Cimpermana (MTB Trbovlje), koji je zbog ozljede propustio zadnje dvije utrke.

Najbolje zabilježeno vrijeme na novoj stazi je ono Berginčevo iz finala: 2 minute, 19 sekundi i 16 stotinki.

Okršaj mladih natjecateljica

Hana Kranjec Žagar

z odsustvo Monike Hrastnik koja je sudjelovala u finalu Svjetskog kupa u Kanadi, za pobjedu u ženskoj konkurenciji u prvom redu borile su se dvije juniorke.Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana) iTina Smrdel (MBK Črni Vrh), prva iz krosa, a druga iz endura. U svojoj drugoj utrci Hana je ponovila pobjedu – u kvalifikacijskom nastupu Tinu je pobijedila za 95 stotinki, a u finalu za 53 stotinke. Treće mjesto na objema utrkama pripalo je Evi Zala Stergar (DGK Pohorje – Spank Team).

Juniori: Tijesna borba za ukupni naslov 

Pobjedu u juniorskoj kategoriji je ostvario AustrijanacSebastian Weinhandl (Radsport Scheicher) ispred svog sunarodnjaka Nicholasa Kollea (Bikeclub Giant Stattegg) i Nina Popovića (KD Rajd).

Uoči finala u kategoriji juniora u igri za ukupnu pobjedu bili su tri Slovenca i Austrijanac. Vodeći Maks Oblak (Supersnurf) je u oba nastupa bio peti, a oba puta je mjesto ispred njega bio drugoplasirani  Maj Babačič (Calcit Bike Team), a trećeplasirani Popović bio je 7. u klasifikacijskom nastupu i u finalu. Konačni poredak: ukupni pobjednik je Babačič sa 5 bodova prednosti ispred Oblaka, Popović unatoč uspjehu u finalu ostaje treći.

Međunarodna konkurencija u najmlađim i najstarijim kategorijama

U kategoriji master Boštjan Wolf (Wolf Racing by Wheelbase) uvjerljivo je slavio ispred Talijana Daniela Garbelotta (ASD Jams Bike Team Buja) i Matjaža Rupara (Rajd Ljubljana). Boštjan je ponovno bio među najbržima, ostvarivši drugo vrijeme finalne utrke iza Berginca.

U kategoriji kadeta u finalu je pobijedio Maks Žvegla (Bikehanic Lumar) ispred Mateja Osolina (Calcit Bike Team) i Juša Ažmana (KK Završnica).

Kod dječaka do 15 godina pobjedu je odnio Kamplc Racing iz Ajdovščine: Jakob Praček, a za njim Toma Vuk Boban (BK Opušteno) na drugom i Gabriel Nosan (Calcit Bike Team) na trećem mjestu.

U najmlađoj kategoriji U13 sva tri postolja pripala su Rajdovcima. Prvo mjesto Gal Palčič ispred Gala Novaka i Roka Pavliča.

U kategoriji amatera pobijedio je Andreas Vidovič (DGK Pohorje – Spank Team) ispred Gala Jevšenaka Kodriča (35 Crew) i Grega Malija (Batt Crew).

Sve rezultate Kenda DH Pohorje provjeri na sloveniadownhillcup.si

Konačni poredak

Konačni poredak 20chocolate Downhill Cupa 2023 provjeri na sloveniadownhillcup.si. .

Foto: Anže Furlan

Pročitaj i
20chocolate Downhill Cup 

Prati nas