Andorra Epic
5. srpnja 2024

Utrka u Andori je kraća od one na Kvarneru, ali svakako zahtjevnija, jer je zrak na dvije tisuće metara nadmorske visine rjeđi, a usponi strmiji. Vesel i Deković i dalje se bore za pobjedu…

Start je jučer bio u Pal Arinsalu, na gotovo 2000 metara nadmorske visine, a prvi dio druge etape vozio se stazom Svjetskog XCO kupa, odnosno stazom koja će ove godine ugostiti Svjetsko prvenstvo. Zatim staze, usponi po asfaltu, tehnički spustovi, opet pakleni usponi i onda prema cilju u La Massani. Skupilo se 46 kilometara i 1310 metara uspona.

Andorra Epic, drugi dan

U muškoj elitnoj diviziji druga etapa također je pripala dvojcu Buff Megamo (Nizozemac Hans Becking i Belgijanac Wout Alleman). Drugi su bili Talijan Diego Rosa i Estonac Peteer Pruus (Torpado Kenda Facotry). Treće mjesto osvojili su Španjolci Sergio Mantecon i Jose Sanchez (Scott Cala-Bandida). Među ženama elite osvojili su i drugu Kolumbijka Monica Calderon u Nizozemki Tessa Kortekaas (Cannondale ISB Sport).

Ukupno Becking i Alleman imaju 3 minute i 55 sekundi prednosti ispred Mantecona i Sancheza, Pruus i Rosa su treći sa zaostatkom od 5 minuta i 44 sekunde. Calderon i Kortekaas vode u ženskoj konkurenciji.

U kategoriji Grand Masters Peter Vesel i Marin Deković (Team Visit Kvarner) zauzeli su jučer drugo mjesto. Za pobjednicima etape Nijemcem Thorstenom Dammom i Talijanom Thomasom Piazzom (Scott Fahrradladen Gudensberg) zaostali su 4 minute i 11 sekundi. Treći su bili Talijani Loris Tomat i Michele Gallina (Team FVG) sa skoro dvije minute zaostatka za Peterom i Marinom.

Vesel i Deković drugi su u ukupnom poretku sa 7 minuta i 25 sekundi zaostatka za Dammom i Piazzom.

Marin veli nakon kratke ali naporne etape:

Start 2. etape je bio u bike parku Pal/Arinsal gdje smo trebali jedan voziti po XCO World cup stazi, ali ne znam zasto nismo i umjesto toga smo se penjali do Coll de la Botella i onda nastavili prema vrhu Port de Cabus (2330 mnv). Izmjenjuje se singl trail i makadamski usponi koja nas dovode do asfalta. Nakon toga počinje rodeo po tehničkom spustu. Spust se ne može opisati riječima, ali je bio zanimljiv i ne previse opasan, neka iskomentiraju oni koji su bili (Gregor Sikošek, Relvis Glavić, Denis Bukovac, Peter Vesel, a prosle godine i Mario Šubr)….nakon rodea dolazimo na uspona koji nas vodi na do Coll de la Botella gdje idemo po singlu gore dole te do 7km dugačkom tehnicki vrlo zahtjevnog spusta. Do cilja je bilo svega, asfalta, makadama, signlova i sve gore/dole…

Tehnički najzahtjevnija etapa. 

Team Visit Kvarner ulazi u cilj opet kao drugi, ali idemo dalje jer sutra nas očekuje uspon od 30 km i onda opet tehnički zahtjevan spust….

Kako su prošli ostali iz Lijepe naše? Denis Bukovac i njegov kolega Nicola Gallua (TOFIT 2) zauzeli su drugo mjesto u etapi zu kategoriji Great Grand Masters Men. Relvis Glavić i Stephen Grima (TOFIT 1) bili su osmi u kategoriji Grand Masters Men.

Sve rezultate potraži na epic-series.com.

Andorra Epic, video vrhunci druge etape

Današnja treća etapa

Treća etapa je kraljevska, duga 61 kilometar, s 2290 metara uspona i 2440 metara spusta. Start etape je u Canilleku, a cilj u La Massani.

Naslovna fotografija Carles Iturba

Pročitaj i
Andorra Epic 2024 report: Marin i Peter ciljaju na pobjedu

Prati nas