Andorra Epic
4. srpnja 2024

Dva stara lisca (ili lava) Marin Deković i Peter Vesel nadaju se pobjedi u još jednoj etapnoj utrci. Ovaj put snage odmjeravaju s najboljima visoko u Andori…

Andora, zemlja visoko u Pirinejima između Španjolske i Francuske, dugo je bila domaćin etapnih utrka, odnedavno dio utrka serije Epic. Ovogodišnji Andorra Epic dugačak je 200 kilometara, sa 6400 metara uspona.

Prva etapa

Prva kružna etapa, jučer sa startom i ciljem u La Massani je bila duga 42 kilometra i začinjena sa 1550 visinskih metara. I ove godine u utrci sudjeluje Peter Vesel, a njegov partner, baš kao na 4Islands, je Marin Deković. Ime ekipe glasi Team Visit Kvarner.

U kategoriji seniora pobjedu su izborili Nizozemac Hans Becking i Belgijac Wout Allemann (Buff Megamo). Kod seniorki najbrže su bile Kolumbijka Monica Calderon i Nizozemka Tessa Kortekaas (Cannondale ISB Sport). Becking i Alleman iza sebe su ostavili Francuze Pierrea Billauda i Švicarca Martina Fangera (Hexatri – Papival) te Španjolce Miguela Munoza i Roberta Martineza (Klimatiza Toteemi Cabberty 1). Monica i Tesa bile su uvjerljivije od ekipnih kolegica Španjolke Meritxell Figueras i Talijanke Claudie Peretti te Španjolki Alamuderre Rodriguez i Sare Caballero Pomares (Fundacion Biela).

U kategoriji Grand Master jučer je etapu najbrže odradio Nijemac Thorsten Dam s talijanskim kolegom Thomasom Piazza (Scott bike shop Gudensberg). Drugoplasirani su bili Petar i Marin sa zaostatkom 3 minute i 14 sekundi. Treće mjesto je otišlo Talijanima s dobrih pet minuta zaostatka: Loris Tomat i Michele Gallina (Tim FVG). Kao zanimljivost možemo dodati da je Damm prošlogodišnji Peterov partner u ovoj utrci, a Vesel je već nastupio u paru s Tomatom, i to u utrci oko četiri otoka.

Poredak na prvoj etapi povjeri na epic-series.com.

Peter nakon prva dva i pol sata utrke:

“Danas smo bili drugi. Prvi smo došli na vrh uspona. Marin je danas bio jako jak. Imao sam dosta problema držati korak s njim. Nažalost, izgubili smo previše vremena na spuštanjima u dolinu, ali tako je bilo Iako sve to izgleda nevino, nešto više od četrdesetak kilometara, ali kad dođete na dvije tisuće metara nadmorske visine, danas smo imali i jednu ‘penjačku’ dionicu, pa je trebalo još jednu čekala nas je stijena, gdje su nam radnici na stazi pomogli podići bicikle i prebaciti ih preko stijene.

Video: Najbolje iz prve etape ovogodišnjeg Andorra Epica

Andorra Epic, druga etapa

Danas na jelovniku imaju 46 kilometara s 1310 metara uspona i 1960 metara spustova. Start će biti u Pal Arinsalu, a cilj u La Massani.

Peter i Marin službeno na Instagramu

Naslovna fotografija Carles Iturba

Pročitaj i
Andorra Epic Report: Marin i Mario u »paklu Pirineja«

Prati nas