Andorra Epic
15. srpnja 2023

Od 5. do 9. srpnja u Pirinejima je održano ovogodišnje izdanje etapne utrke Andorra Epic. I mi smo imali svoje »tvorničke ekipe«, a Marin Deković s lica mjesta javlja kako je sve prošlo…

Ekipa Visit Kvarner u sastavu Marin Deković / Mario Šubr ove je godine, nakon nastupa na domaćem terenu u sklopu utrke 4 Islands, prošli tjedan završila još jednu utrku iz svjetske serije Epic: Spektakularni četverodnevni događaj u Pirinejima, u Andorri. Nastupili su u kategoriji Masters i osvojili vrlo dobro 12. mjesto u ukupnom poretku.

Premjerno je na utrci startao još jedan naš suradnik i prijatelj: Peter Vesel je s njemačkim kolegom Thorstenom Dammom, starim poznanikom s kojim je već nastupio na vrhunskim etapnim utrkama  Transalp i 4 Islands. Peter i Thorsten su u kategoriji Grand Masters, kao ekipa Keindl sport, zauzeli odlično drugo mjesto u ukupnom poretku.

Andorra Epic iz prvog lica: Marin Deković

Nakon 4Islands došao je red na Epic Andorra. Team Visit Kvarner u sastavu Marin Deković i Mario Šubr sudjelovali su na utrci u Epic seriji koja ima 4 etape koje su na oko lagane, ali samo na oko. Nećemo pričati o putu i koliko ima km do Andorre, ali jedno je sigurno, ostali smo očarani, ali ne očarani brdima jer posjećujemo i ostale utrke po Dolomitima, Alpama itd., ostali smo očarani vegetacijom. Zamislite da se nalazite na visini od 2600mnv i imate osjećaj kao da ste na Vidovoj Gori (otok Brač).

Etape su startale na različitim lokacijama, ali cilj je uvijek bio u La Massani.

Video: Jose Antonio Hermida i njegov pogled na prvu etapu

Prva etapa utrke Epic Andorra startala je iz La Massane. Nakon nekoliko kilometara počeli smo se penjati. U 15 kilometara skupili smo 800 metara visine, vozeći po asfaltu i šumskim putevima Pal/Arinsal Bike Parka. Stigli smo do prve opskrbne stanice u Pla de la Cot.

Nakon toga počeo je prvi dugi spust etape. Nije bio lagan: bio je to single trail s kamenjem, morali smo gurati bicikl na nekoliko mjesta. Stigli smo do drugog uspona, Smuggler’s Passa (kako ime kaže, to je put koji su krijumčari koristili). Na tom dijelu imali smo 300 metara hodanja, ali tako teškog da smo na jednom dijelu morali potražiti pomoć pri penjanju.

Došli smo do Coll de la Botella, gdje se nalazi druga opskrbna stanica. Nakon nje počeo je spust po Commencal DH flow stazi Pal/Arinsal Bike Parka natrag do cilja u La Massani.

Video: Najbolji trenuci iz druge etape

Druga etapa startala je iz Pal/Arinsal Bike Parka, gdje smo krenuli po strmoj skijaškoj stazi. Pratili smo stazu Svjetskog kupa u trčanju, došli do asfalta, gdje smo nastavili do Coll de la Botella. Nakon kratkog spusta, stigli smo do vrha, odakle je krenuo spust koji ćemo pamtiti. Kako je dan prije padala kiša, spust je bio težak i za hodanje. Organizator je rekao da su „cow holes“ (rupe koje su napravile krave nogom pri hodanju) dodatno otežale spust. Nakon spusta, odmorili smo i nastavili uspon. Stigli smo do rijeke i krenuli prema La Massani, gdje je bio cilj etape.

Video: Najbolji trenuci iz treće etape

Treća etapa, koja je startala iz obližnjeg mjesta Canillo, bila je „kraljevska, Queen stage. Odmah nakon starta, počeo je uspon dug 25 kilometara po šarolikom terenu. Najprije smo vozili po asfaltu, a onda do 2600 metara nadmorske visine, single trailovima, šumskim cestama i skijaškim stazama. Najviše pamtimo Marmot’s Climb, koji se cik-cak penje po skijaškoj stazi do vrha. Tu su počeli tehnički problemi. Bušenje gume, crv nije uspio zatvoriti rupu, ide zračnica koja je šuplja, ispala je kazeta, ispala je opruga koju smo tražili po travi. Na kraju smo je našli, vratili na mjesto, stavili ispravnu zračnicu, a jedna od ekipa nam je dala CO2. Konačno smo mogli nastaviti dalje. Vozili smo po opasnim spustovima i teškim single trailovima do 1600 metara nadmorske visine, odakle je krenuo ponovni uspon do druge opskrbne stanice. Tu smo stali i jeli, jer smo bili predugo na stazi. Nastavljali smo prema kraju etape i preko Beixalís DH staze jurili prema cilju u La Massani. Queen stage se pretvorio u dug i težak dan u Pirinejima!

Video: Najbolji trenuci iz četvrte etape

Četvrta etapa startala je na lokaciji Naturland, na 1600 metara nadmorske visine. Išli smo usponom po asfaltu, a onda single trailom do Naturland 2000. Nastavljali smo skijaškim stazama do najviših točaka na 2600 metara nadmorske visine, gdje smo ušli u Španjolsku. Organizator je rekao da prolazimo kraj bunkera, ali ja ga nisam vidio. Možda ga je vidio Peter Vesel, ali ni ja ni moj partner ga nismo vidjeli. Na ovoj etapi je bilo svega i po meni je to bila najljepša etapa. Puno je bilo singlova, zanimljivih spustova i naravno, jednog guranja, gdje smo morali imati pomoć da prođemo jer je to bio planinarski uspon, a ne pješački put. Stigli smo do Andorra La Vella, glavnog grada Andore i uz potok jurili prema cilju u La Massani.

U Andorri nema zime!

Sve u svemu, ovo je bila odlična utrka, organizacija je bila odlična kao i na svim utrkama Epic serije (na kojima sam do sada bio). Bilo je puno singlova, tehničkih uspona i tehničkih spustova koji su vozljivi, ali je kiša dosta otežala jer su imali nekoliko dana jake kiša koja je natopila teren.

Andorra je brdovita i zelena. Treba je vidjeti 😊

Više informacija i rezultate potraži na epic-series.com.

Foto: Organizator i Marin Deković

Pročitaj i
#4islands

Prati nas