Andorra Epic
6. srpnja 2024

Jučerašnja kraljevska etapa bila je zaista teška i samo je rijetkim natjecateljima ostalo nešto viška dinamita u nogama za današnjih pedeset kilometara koliko ih dijeli od završetka ovogodišnje utrke…

Andora u Pirinejima nije baš velika, prostire se na nešto manje od 500 četvornih kilometara. Ali što se staza tiče, ima ih jako puno, čak i onih od kojih zastaje dah. Ne samo prema gore, nego i premas dolje. Jučerašnja treća etapa iznenadila je natjecatelje. Morali su svladati 61 kilometar i nositi se sa 2290 metara uspona i sa 2440 visinskih metara spustova.

Andorra Epic, nakon treće etape stanje na vrhu se nije promijenilo

Iako su u elitnoj konkurenciji na kraljevskoj etapi na najvišu stepenicu stali Španjolci Sergio Mantecon i Jose Sanchez (Scott Cala-Bandida)., u ukupnom poretku i dalje vode Nizozemac Hans Becking i Belgijac Wout Alleman (Buff Megamo), koji su danas osvojili treće mjesto i za treću etapnu pobjedu zaostali 2 minute i 39 sekundi. Drugo mjesto zauzeli su Španjolac Luis Martinez i Čileanac Sevastian Gesche Antona (Klimatiza Toteemi Cabberty 2) sa zaostatkom od 2 minute i 5 sekundi.

Nakon treće etap, poredak elite muške kategorije je sljedeći: 1. mjesto Becking i Alleman (7 sati, 5 minuta, 25 sekundi), 2. mjesto Mantecon i Sanchez (7 sati, 6 minuta, 41 sekunda), 3. mjesto s vremenom 7 sati, 11 minuta i 45 sekundi zauzimaju Talijan Diego Rosa i Estonac Peeter Pruus (Tvornica Torpado Kenda), koji je osvojio četvrto mjesto u kraljevskoj etapi.

U ženskoj konkurenciji Kolumbijka i Nizozemka su ostvarile treću uzastopnu pobjedu i tako zacementirale vodstvo pred posljednju etapu: Monica Calderon i Tessa Kortekaas (Cannondale ISB Sport).

Što se događa u vrhu Grand Master kategorije?

Očito je ove godine Nijemac Thorsten Damm, lanjski partner Petera Veselog, s talijanskim kolegom Thomasom Piazza (Scott bike shop Gudensberg) klasa za sebe. Drugoplasirani dvojac, kojega čine Peter Vesel i Marin Deković (Team Visit Kvarner), iza njih su za 10 minuta i 19 sekundi. Treće mjesto ponovno su zauzeli Talijani Loris Tomat i Michele Gallina (Team FVG).

U ukupnom poretku Damm i Piazza su dodatno povećali prednost i s vremenom od 8 sati, 53 minute i 6 sekundi  na prvom su mjestu ispred Veselog i Dekovića s gotovo nedostižnih 17 minuta i 44 sekunde. Treći su Tomat i Gallina sa skoro 25 minuta zaostatka.

Peter nakon kraljevske etape :

Danas je bilo dosta teško. Ako se ne varam, Garmin mi je pokazao da se vozimo preko 2500 metara nadmorske visine. Tad sam pitao Marina ima li Bronhi bombone sa sobom, a on me pitao zašto. Rekao sam nego da im je lakše disati, a kad znaš da je to najduže?

Tehnička etapa, stvarno tehnička. Danas smo imali cilj pobijediti na etapi i sve smo stavili na kocku. Prvih sat i pol stvarno je otišlo do krajnjih granica i znao sam da je Thorsten slaba karika vodećeg dvojca. Ali Talijan je stvarno jako jak, Talijan ga je gurao, a Thorsten ga je vukao, jednostavno nismo bili dorasli jakom nizbrdici, pa Marin je danas imao jedan pad , izgubio je Garmina, pa je bilo stvarno raznoliko!

Kako su prošli kolege iz Hrvatske? Denis Bukovac i njegov kolega Nicola Gallua (TOFIT 2) u kategoriji Great Grand Masters Men zauzeli su opet drugo mjesto u etapi (i drugo mjesto ukupno). Relvis Glavić i Stephen Grima (TOFIT 1) bili su jučer šesti u kategoriji Grand Masters Men (i sedmi ukupno).

Sve rezultate provjeri na epic-series.com.

Video: Najbolje iz treće etape

Subota: posljednja etapa Andorra Epica 2024

Danas je na rasporedu završni čin ovogodišnje utrke u Andori. Potrebno je savladati 1280 metara uspona, a spustovi će se nakupiti na 1650 visinaca. Duljina etape iznosi 51 kilometar. Start je biti u parku Naturland na 1600 metara nadmorske visine, a cilj nešto niže u La Massani.

Naslovna fotografija organizator

Pročitaj i
Andorra Epic 2024 report: Marin i Peter u srcu Pirineja

Prati nas