3. srpnja 2023

Austrija je predstavila sasvim novu utrku u MTB spustu koja je uključena i u slovensku DH seriju te je tako povezana i s našim Sljemenom. Prijavilo ih se 161 iz osam zemalja…

Organizatori iz udruge MTB Koroška u suradnji s graditeljima iz parka MTB Zone Petzen, na čelu s bivšim natjecateljem Peterom Mlinarom, pripremili su potpuno novu DH stazu. Dugačka je gotovo 2000 m s visinskom razlikom od oko 300 m te je kombinirala je nove šumske dijelove, brze dionice na skijalištu i odsjek iz EWS enduro utrke.

Utrka je nače bila prva ovogodišnja u slovenskoj seriji 20chocolate Downhill Cup te druga u seriji auner Austrian Gravity Series. U obje glavne kategorije u subotu su pobjede odnijeli slovenski predstavnici: Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) i Luka Berginc (DH Visit Pohorje).

Na Petzenu (po slovenski: Peci) startne brojeve je preuzeo 161 natjecatelj iz osam zemalja, no u tešim vremenskim uvjetima ipak nisu svi završili utrku.

Na kišni dan, raspored jednodnevne utrke bio je osiromašen, jer je vodstvo natjecanja odlučilo izostaviti utrku za poredak. Dakle, nakon treninga, samo su obrnuli startnu listu tako da su oni s najnižim startnim brojevima vozili na kraju, a u 14 sati započeli su s finalnom utrkom.

Staza se prilično dobro držala u vlažnim uvjetima, a samo nekoliko strmih i korijenskih odsjeka u šumi nekima je pokvarilo dan.

Žene: Tina se suočila samo s kadetkinjama

tina smrdel
Tina Smrdel

U konkurenciji juniorki i seniorki dominirala je Tina Smrdel, slovenska prvakinja u enduru i pobjednica serije SloEnduro. Najviše joj se približila povratnica Katarina Primožič (BATT), koja se našla na startu nakon tri sezone odsutnosti. Razlika između njih dvije bila je nešto manja od 10 sekundi, a daleko iza njih na trećem mjestu bila je Steffanie Grossmann (Wednesday Riders), Namibijka s austrijskom adresom.

U apsolutnoj ženskoj konkurenciji razlike su bile manje jer jer su na stazi bile brze kadetkinje. Rosa Zierl (MTB & Downhill Verein Tirol), prije dvije godine u Mariboru europska prvakinja u kategoriji do 15 godina bila je samo 96 stotinki iza Tine, dok je Mađarica Abigel Halmai (Osmos Gravity Team), zaostala 1,75 sekundi.

Muškarci: Berginc klasa za sebe

Luka Berginc
Luka Berginc

Luka Berginc, prošlogodišnji ukupni pobjednik Europskog kupa iXS, kuca na vrata Svjetskog kupa. No, nakon nedavne ozljede zgloba, umjesto Val di Sole odabrao je Petzen. Njegovi glavni konkurenti bili su pobjednik prve utrke iz serije auner Austrian Gravity Series krajem svibnja u Königsbergu i prošlogodišnji ukupni pobjednik u slovenskom kupu, Lukin nacionalni kolega Jan Cimperman (MTB Trbovlje), drugi iz Königsberga i prošlogodišnji ukupni pobjednik u austrijskoj seriji Valentin Rohrmoser (Bike Club Schladming Dachstein) i treći iz Königsberga, Nico Ofner (Radlager Racing Division).

Rohrmoser je zbog slabijeg nastupa ispao iz igre te je završio na 10. mjestu. Ofner je bio u vodstvu kada je Berginc u cilju poboljšao pobjedničko vrijeme za čak 6,78 sekundi. Potom je Cimperman bio sporiji od Ofnera za djelić sekunde, za 62 stotinke, te se morao zadovoljiti trećim mjestom.

Najbrži hrvatski predstavnik u seniorskoj konkurencijiu bio je Lovel Matijaš (BBK Coast Riders) na 15. mjestu.

Ultra brzi kadet Kalinšek

U konkurenciji juniora pobijedio je Austrijanac Christoph Scheffczyk (DH Team Tirol). Brži od svih juniora bio je kadet Ažbe Kalinšek (Wolf Racing Team by WHEELBASE), koji postigao drugo najbrže ukupno vrijeme, bio je sporiji samo od Berginca. U konkurenciji kadetkinja najbrža je bila spomenuta Rosa Zierl.

Slijedeća postaja: Soriška planina!

Natjecatelji će imati dovoljno vremena za čišćenje i podmazivanje bicikla te pranje i sušenje opreme. Slijedeći vikend će se opet okupiti na Soriškoj planini na drugoj utrci serije 20chocolate Downhill Cup. DH Sor’ca, u organizaciji Turističkog centra Soriška planina i udruge MTB Železniki, biti dio slovenskog kupa, a istovremeno i Nacionalno prvenstvo u spustu.

Staza je dugačka 1650 m te ima 280 metara visinske razlike. Već j smatraju klasičnom, no svake godine dobiva poboljšanja. Soriška planina s ciljem uz parkiralište i gostionicu Brunarica je mjesto gdje se svi ionako vole vraćati. Startati će i šesterostruka pobjednica Monika Hrastnik.

Sve o DH Sor’ca potraži na www.sloveniadownhillcup.si

Fotografije Luka Zavodnik i Friedrich Simon Kugi

Pročitaj i
20chocolate Downhill Cup na jesen dolazi na Sljeme

Prati nas