19. rujna 2022

Nakon tri dana utrkivanja u Nacionalnom parku Tara na prva tri mjesta na postolju popeli su se slovensko-hrvatski, slovenski i hrvatski dvojac. Ekskluzivno javljanje Marina Dekovića…

Prošlog vikenda u Srbiji je održana tamošnja prva trodnevna etapna utrka Wild Bear MTB. Od 9. do 11. rujna najbrži slovenski i hrvatski biciklisti utrkivali su se do cilja u Mitrovcu na Tari, na visoravni na oko tisuću metara nadmorske…

Slovensko-hrvatski dvojac Gregor SikošekMartin Legović (Team Granfondo Slovenija 1) osvojio je pobjedu u ukupnom poretku ispred slovenskog dvojca Rok Golob – Uroš Vene (Team Granfondo Slovenia 2) na drugom te hrvatskog dvojca Marin Deković – Mario Šubr (BK Campetto) na trećem mjestu.

Gregor Sikošek i Marin Legović u cilju

Sikošek i Legović nastupili su u kategoriji 18+, a Golob i Vene osvojili su pobjedu u kategoriji 40+. 

Najbolji mješoviti dvojnik utrke bio je hrvatski Cro MTB Racing Team (Lukačević – Ružić), dok je makedonski dvojac MK Lightning (Gjorgjievski – Stanisavoski) osvojio pobjedu u e-bike kategoriji.

Iz prve ruke: Marin Deković, BK Campetto

Bili smo na prvom Izdanju etapne MTB utrke “Wild Bear MTB Stage Race” koja se održala od 9.do 11. rujna, na stazama Nacionalnog parka Tara, u Srbiji. Mjesto održavanja trke bio je Mitrovac na Tari, mjesto na oko 1000 mnv, koji je jedan od najljepših izletišta  Nacionalnog parka Tara. “Wild Bear MTB Stage race” organiziralo je sportsko društvo “Na sve strane” a iza njih stoje organizacije MTB maratona “Tri strane Kopaonika” pa nas ne čudi da je sve bilo odlično organizirano od samog race village u kojem je bila okrijepa, šator za masažu, prostor za pranje bicikala I servis. Uz podršku Nacionalnog parka Tara, Turističke organizacije “Tara-Drina” i Centra dečijih letovališta Beograda utrka se popela na zavidnu razinu.

Pred nama su bile tri etape različitih dužina i visinskih profila.

Prva etapa je bila nešto brža sa nekoliko tehničkim dijelova i ukupnom kilometražom od 42km oko 1000m visinske. Kiša koja je padala cijelu noć dodatno je otežala stazu te je pred nama bio klizav teren na koji je bilo potrebno obratiti dodatnu pažnju. Trka je vožena u pravcu Kaluđerskih bara pa preko Dobrog polja i Zaovinskog jezera do nekih od najljepših dijelova Nacionalnog parka Tara. Treba napomenuti da u Nacionalnom parku  Tara prevladava pretežno jelova šuma.

Slovensko-hrvatska i slovenska ekipa na čelu

Druga etapa je imala 2000 visinske, a tu visinu je trebalo svladati u 60km. Etapa je imala puno singl trailova, nekoliko zahtjevnih uspona koji su na momentu bili strmi I zahtjevni, te 3 duga uspona. Staza je prolazila kroz neke od najudaljenijih predjela Nacionalnog parka Tara.

Treća I posljednja etapa ovogodišnjeg izdanja “Wild Bear MTB Stage Race” imala je 45km I 1400 visinske. Etapa je išla u pravcu Mokre Gore, a u povratku prema Mitrovcu prolazili smo pored nekoliko jezera koje pripadaju Nacionalnom parku Tara. Etapa je imala asfaltni uspon na početku koji nas je vodio do valovitog terena I dugačkog spusta koji je imao puno vododerina pa je bio potreban oprez nakon kojeg počinje dugački uspon prema cilju.

Dakle, sve tri etape bile se prilagođene različitim profilima sudionika utrke od rekreativnih biciklista pa do onih za koje možemo kazati da su uigrani igrači s nešto više iskustva na ovakvim etapnim utrkama.

Od Hrvatskih timova nastupili su: Husqvarna team koja je imala 5 ekipa (2 tima u Muski+18 i 3 ekipe u E-bike kategoriji Vedran Rapo, Davor Krezić, Ivica Mesarić, Mario Matulović, Barbara Horvat, Martina Drezga, Marko Habuš, Krešimir Bilić, Berislav Topol i Slavko Koprivnjak), Megatrend Mtb team (Igor Acs i Vanja Somođi), Cro MTB Racing Team (Kristina Lukačević i Davor Ružić), BK Rotor (Zlatica i Marcel Pernjak), VITA NATURA PLITVICE BIKE TEAM (Boris Basta i Domagoj Milaković), 2MARKA (Marko Ljevar i Marko Grahli), BK Campetto (Mario Šubr i Marin Deković), Histria Team (Denis Bukovac i Emil Peteh) jos je nastupio i Martin Legović u Hrvatsko – Slovenskom teamu Team Granfondo Slovenia 1 / Istra.

Sljedeće izdanje etapne trke “Wild Bear Stage race” je predviđeno za rujan 2023, a točan datum održavanja biti će objavljen na službenih stranica eventa i na mtb.hr zato nas pratite jer uskoro donosimo još novih informacija 🙂 !

wildbearmtb.com

Fotografije: Zlatan Prećanica i IMLiveproduction – naslovna fotografija: Golob, Vene, Sikošek, Legović, Deković i Šubr

Prati nas