23. kolovoza 2023

Naš suradnik Marin Deković ove je godine završio sve tri europske utrke iz serije Epic. U Švicarskoj je u nedjelju zapečatio šesto mjesto u kategoriji, u ekipi s Markom Fržopom… 

Ove godine smo… #Conquer the rocks,  #Conquer the Pyrenees, #Conquer the Alps…..Jedna ekipa, dva vozača, dva supportera: Team Visit Kvarner!

Naš Team Visit Kvarner nastupio je na sve tri europske utrke u seriji Epic. Svaka je aspolutno različita, nema jedna veze s drugom, a ni trećom, počevši od vegetacije pa do temperature,  ali jedno je sigurno, sve tri utrke su prepune singl trailova. 4Islands: Sunce, more, kamen, bura. Andorra: Mediteranska vegetacija na 2000 mnv (zamislite da se vozite po Vidovoj gori na Braču, a nalazite se na 2000 mnv). Švicarska ili je hladna ili je vruća, magla ujutro, spavanje na 1800mnv.

I Swiss Epic je za nama

Swiss epic je petodnevna etapna utrka, bez prologa, sve su etape teške, s visinskom razlikom od preko 2000 m penjanja i spuštanja. Ove godine nas je vrijeme poslužilo i kiša nam je padala samo po noći, tako da smo imali lijepo vrijeme preko dana, a po noć je bilo divno za spavanje!

Lenzerhide – Lenzerhide 

Prva etapa sa startom i ciljem u mjestu Lenzerhide ili #bikekingdomlenzerhide ponudila nam je 51 km sa 2000 m penjanja i spuštanja. Usponi po šumskim putevima, nesto manje singl trailova, ali zato prepuno flow staza, lakših, težih, 100 linija, 1000 biciklista koji se spustaju, penju, 1000 pješaka koji viču AJAJAAJA i naravno pogledima sa 2600 mnv.

Lenzerhide – St. Moritz

Druga etapa opet iz Lenzerhide, a cilj je bio u St. Moritz. Dugačka 81 km, s 2350 m penjanja i 2000 spuštanja, uglavnom šumski putevi i uspon od 25 km koji nas vodi do prijevoja Albulla na 2200 mnv, spust po singl trail-u, ne po flow stazi….Šuma, korijenje, zemlja… Teško, ali lijepo. Na kraju duga ravnica po pjesačko trkačkim stazama.

St. Moritz – St. Moritz

Treća etapa, start i cilji St. Moritz – St. Moritz, s 58 km duljine te 2100 m penjanja i spuštanja. Etapa sa strmim i dugim usponima koji u pravilu zavrsavaju sa jos malo strmijim, tehničkim usponima. Ali kako ideš gore, moraš i dole, ovaj put po flow stazama.

St. Moritz – Davos

Četvrta etapa s ciljem u Davosu. Skraćena (i bolje) sa 90 km na 73 km, uz 1950 m penjanja izgledala je kao poslastica, mali uspon i onda sve lagano ravno, idealno za vožnju u grupi. Ali nije bilo tako. 100 hupesera na koje se ide kako se ide, pa spust, pa hupser i tako do podnožja gdje počinje dugi uspon od 15 km koji ide na 2600 mnv: Prijevoj Scaletta. Sigurno ću ga pamtiti po prekrasnim pogledima i strmim tehničkim usponima nakon kojih dolazi zasluženi kameniti spust. U jednom trenutku sam pomislio da sam na 4Islands, na spustu u Punat. Ulazak u cilj i odmor te priprema za posljednju, petu etapu.

Davos – Davos

Peta etapa: Davos – Davos, 66 km i 2150 m penjanja skratili su na 55 km i 1900 m penjanja jer je nevrijeme tri tjedna ranije pobacalo stabla po stazi i nije bilo vozljivo. Ali ta je etapa bila u cijelosti na singl trail stazama, meni najljepša etapa, penjanje po singl trailu, korijenje, zemlja, ali najbolja etapa….

Team Visit Kvarner, Marko Fržop i ja, završili smo na šestom mjestu u kategoriji, a da nije bilo „rupa u sjećanjima“ bili bismo, mozda četvrti ili čak treći. Ali to su priče…Šesti smo i to je to . Nismo razočarali, vozili smo rame uz rame s legendama svjetskog MTB-a, vukli jedni druge, svaki je imao svoje ‘rupe’, ali smo bili grupa “luđaka” kojia se utrkuju s bilo kime tko im se nadje na putu, bez kalkulacija i bez obzira koja je kategorija. I bilo je predivno. 

Svakako bih se vratio i ponovio sve ovo… (napisao: Marin Deković)

Rezultati: www.epic-series.com

Foto: Organizator i Marin Deković 

Pročitaj i
Andorra Epic Report: Marin i Mario u »paklu Pirineja«

#4islands

Prati nas