22. ožujka 2020

Svijet brdskih bicikala i dalje se razvija svjetlosnom brzinom. Francuzi dominiraju u spustu, Norvežani, Švicarci i Danci u krosu zasjenjuju Amerikance. Jedino Juli Furtado spašava obraz kolijevke brdskog biciklizma

Svijet brdskih bicikala i dalje se razvija svjetlosnom brzinom. Francuzi dominiraju u spustu, Norvežani, Švicarci i Danci u krosu zasjenjuju Amerikance. Jedino Juli Furtado spašava obraz kolijevke brdskog biciklizma. Svjetsko prvenstvo održalo se u njemačkom Kirchzartenu, a europsko u Češkoj. Domaćin je bio Špindlerův Mlýn, kasnije mjesto održavanja utrka Svjetskog kupa.

Svjetski kup 1995

U muškom krosu tijekom cijele sezone najkonzistentniji je bio Norvežanin Rune Hoydahl (pet pobjeda) koji je do posljednje utrke nosio plavu majicu vodećeg u Svjetskom kupu. Nakon puno smole, utrku u Vailu završio je poprilično u pozadini i izgubio je prednost u Svjetskom kupu. Na čelo je pobjedom došao Švicarac Thomas Frischknecht, tada poznat po nadimku Tomboy. Nije ispao ispustio sve do kraja sezone. 


Svjetski kup 1995.: Thomas Frischknecht prvi,
a slijede ga Rune Hoydahl i Danac Jan Erik Østergaard.

U ženskoj je konkurenciji Amerikanka Juli Furtado tijekom sezone pokazivala svoju superiornost i treći je put zaredom osvojila titulu najboljegu Svjetskom kupu. Kanađanka Alison Sydor bila je na drugom mjestu, Talijanka Paola Pezzo, djevojka koja je svoj patentni zatvarač uvijek ostavljala otvorenim duboko u dekolteu, bila je na trećem. 

Jedna od utrka Svjetskog kupa održana je u Vailu, mjestu održavanja Svjetskog prvenstva 1994. Utrka je trajala gotovo tri sata za muškarce!


Treća sezona Svjetskog kupa u MTB spustu na prvo je mjesto katapultirala juniorskog svjetskog prvaka iz 1994., Francuza Nicolasa Vouilloza. Drugo mjesto pripalo je svjetskom prvaku iz 1993. Amerikancu Mikeu Kingu, a treće mjesto pripalo je njegovom sunarodnjaku Mylesu Rockwellu.

 

U ženskoj konkurenciji slavila je Njemica Regina Stiefl. Ona je po drugi put nakon 1993. godine osvojila naslov u Svjetskom kupu. Atraktivna dugokosa Njemica 1998. godine, tada s kratkom frizurom, pozirala je i u njemačkom izdanju svjetski poznatog časopisa Playboy, a spominje se 20 godina kasnije u časopisu Bike. Drugo mjesto pripalo je Talijanki Giovanni Bonazzi (još jednom drugo mjesto nakon 1993.), a treće Amerikanki Kim Sonier, koja se još jednom uspjela probiti do postolja nakon osvajanja Svjetskog kupa 1993. godine. 

 

Utrku Svjetskog kupa Grundig ugostila je i Budimpešta! U ženskoj konkurenciji pobjeda Paole Pezzo na Garyju Fisheru i s “modernim” naočalama Briko. U muškoj konkurenciji po prvi puta se na najvišu stepenicu postolja popeo Jan Erik Østergaard, koji je vozio za ekipu Corratec i bio je ambasador čim niže pozicije upravljača! Pogledaj video:

Svjetsko prvenstvo

Nakon Amerike, opet je bio došao red na Europu. Kirchzarten, gradić u njemačkoj saveznoj državi Baden-Württemberg, bio je odredište održavanja Svjetskog prvenstva. U krosu je završila era trostrukog svjetskog prvaka Danca Henryja Djernisa . Naslijedio ga je treći iz Vaila 1994. godine., Nizozemac Bart Brentjens. Drugo mjesto pripalo je malom Francuzu Miguelu Martinezu (i on će kasnije ispisati nekoliko listova povijesti). Treće mjesto pripalo je trećem iz francuskog Metabiefa 1993, Dancu Janu Eriku Østergaardu.

 

U ženskoj je konkurenciji Kanađanka Alison Sydor osvojila svoj drugi uzastopni naslov. Srebro je pripalo svjetskoj prvakinji iz 1992., Švicarki Silviji Fürst. U osnovi, djevojke su samo promijenile mjesta iz kanadskog Bromonta. Broncu je osvojila Švicarka Chantal Daucourt (europska prvakinja u krosu 1991., 1993. i 1997.). 

 

Trideset minutna reportaža sa Svjetskog prvenstva u spustu:


U kategoriji spusta za muškarce učenik je pobijedio učitelja. Prvu godinu u seniorskoj konkurenciji i odmah naslov najboljeg. Francuz Nicolas Vouilloz postao je svjetski prvak. Njegov sunarodnjak i svjetski prvak u Vailu 1994. Francois Gachet morao se zadovoljiti srebrom, broncu je osvojio svjetski prvak iz 1993. godine Mike King. Iste godine Gachet i Vouilloz zamijenili su krune samo na Europskom prvenstvu. Tamo je “učitelj” i dalje bio brži od učenika. 

 

Francuz Cedric Gracia osvojio je juniorski naslov. Srebro je osvojio Nijemac Marcus Klausman, bronca je pripadala još jednom Francuzu, Florentu Poussinu.

 

U ženskoj kategoriji majicu dugih boja odjenulaje Amerikanka Leigh Donovan. Drugo mjesto pripalo je Španjolki Mercedesu Gonzalesu (jednoj od najuspješnijih motokrosistica devedesetih), treće mjesto pripalo je Talijanki Giovanni Bonazzi (još jedna bronca nakon 1994.). Juniorski naslov posljednji je put otišao u ruke Francuskinje Anne-Caroline Chausson. Srebro je osvojila njezina zemljakinja Nolvenn le Caer, a broncu Švicarka Marielle Saner.

ReTREAD


Najava za drugi dio filma TREAD. Adrenalin je tekaožilama Grega Herbolda, uz uzrečicu “Shut up and RIDE!”.

Bicikl iz te godine

Ovaj put predstavljamo Specialized Britanca Jasona McRoya, spustaša i BMX-aša, jednoga od najbržih tog razdoblja, nacionalnog prvaka iz 1993. i prve MTB zvijezde u UK, pobjednika u Reebok Eliminatoru. JMC (tako je glasio njegov nadimak), tragično je preminuo u motociklističkoj nesreći u kolovozu 1995. godine. 

 

Naslovna fotografija nije sa Svjetskog prvenstva, niti sa Svjetskog kupa, ali je iz srpnja 1995. Na njoj je autor rubrike MTB prvoborci, snimljen na originalnoj ljubljanskoj BMX stazi, na biciklu KTM Race Lite s vilicom AMP ovjesom i prednjom disk kočnicom. Foto Andrej Žlender.

Pročitaj i
MTB prvoborci: Klinci koji su 1994. ispisali povijest
MTB prvoborci: 1993. i imena koja će obilježiti budućnost
MTB prvoborci: 1992. – godina uspona brdskog biciklizma
MTB prvoborci: Gdje si bio ’91.?
MTB prvoborci: Ovako je to izgledalo 1990…

Prati nas