“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
15. ožujka 2020

Tijekom sezone 1994. godine Svjetski kup u brdskom biciklizmu bio je izuzetno jak i također posjećen. Legendarna mjesta počela su se pojavljivati, a ​​i danas su popularna. Pojavili su se novi klinci koji su stvorili MTB povijest

Ispisujemo godinu 1994.

Nema više ravnih upravljača. Povišeni upravljač zakoračio je u MTB spust. Ne samo pola ili jedan inč, čak tri, gotovo isto kao što znamo na trial biciklima. Nosači upravljača još su dugački, pri čemu se prednji ovjes približio 100 milimetara. Stražnja hod je prosječno između 60 i 100 milimetara. Bilo je izuzetaka. Ali standardi su bili različiti. Vladale su hidraulične kočnice ua obruče Magura (HS33 – žuto ili Ivan Tomac crvena), proizvođači disk polako dolaze na vidjelo. Pedale SPD su već klasici u spustu, također je uočeno BMX ili ravne pedale. I aerodinamična i šarena odjeća od lycra   bili vrlo popularni.

Karbon je počeo igrati sve veću ulogu. U početku više nego samo okviri. Najezda Bike imena, koje danas znamo, bila je u punom jeku. Nicolas Vouilloz natjecao se u juniorima posljednji put, Cedric Gracia se pojavljuje među imenima koja čine spust, Steve Peat vozio je cijelu prvu sezonu Svjetskog kupa nizbrdo, John Tomac je još uvijek inzistirao na obje discipline, Thomas Frischknecht postao je sve prepoznatljiviji ime u križu. Bart Brentjens bio je taj koji je privukao pozornost na gotovo svaku utrku i imao svoj vrhunac u Svjetskom kupu, Tinker Juarez gotovo bi postao svjetski prvak, Volvo- Cannondale tim je počeo pokazivati ​​zube. Bila su to dobra vremena. Pogotovo za starije brdske bicikliste koji su orali i bili dio tada sve prepoznatljivijeg sporta. Slovenci također. Svjetski kup bio je u američkom Vailu, a europski u Metabiefu u Francuskoj. Tamo su otputovale velike slovenske ekspedicije. Voditelj ekspedicija bio je Srečo Komac, prve zvijezde bili su Marjan Jauk i Janez Grašič.

Svjetski kup Grundig 1994

Amerikanac Juli Furtado (još uvijek GT ekipa) nastavlja svoju dominaciju u zemlji. Na drugom mjestu je njegov izvrsni posljednje dvije utrke pauze trenutne britanski prvak Caroline Alexander (četrdeset Louis Garneau ), treće mjesto pripada kanadskoj Alison Sydor (Volvo- Cannondale ). U muškoj konkurenciji nakon napete sezone slavi Nizozemac Bart Brentjens ( američki orao ), drugo i treće mjesto pripadaju Amerikancima. Veteran Ned Overend ( specijalizirani ) još jednom dokazuje da dob nije bitna u trkačkoj utrci. Treće mjesto je dodijeljen Tinker Juarez (svoju prvu sezonu za tim Volvo- Cannondale, prije nego što je bio vjeran timu za tri sezone Klein). Potonji ima sezonu skoro iz snova, osvojivši titulu najboljeg u američkoj seriji NORBA. Tri najbrže djevojke u spustu u sezoni Svjetskog kupa bile su: Amerikanka Kim Sonier (srebro sa Svjetskog prvenstva 1992. i 1993.), Francuskinja Anne-Caroline Chausson (tada juniorka) i Amerikanka Missy Giove. U muškoj kategoriji na kraju sezone slavio je Francuz Francois Gachet, drugo mjesto pripalo je Jürgenu Benekeu, a treće mjesto Francuzu Nicolasu Vouillozu.

Svjetski kup Grundig bio je prisutan i u velikim gradovima 1990-ih: Madridu, Berlinu, Budimpešti …

Svjetsko prvenstvo

Ovaj put prvenstvo održano u američkom zimskom sportskom centu u Vailu. Početak spusta bio je gotovo 3000 metara nadmorske visine i spuštanje je bilo uistinu ” nizbrdo ” u prirodi. Po uzoru na utrku Svjetskog kupa u Madridu, trkačka utrka odvijala se i na gradskim ulicama. Uspone nisu bili počeci muha i uključivanje pravim singletrails, dropov i tehničkih dijelova kruga Trčanja su se također u Vailu. Francuski član Francois Gachet postaje svjetski prvak u spustu, dokazujući da Europljani zapravo preuzimaju prvenstvo u spustu. Drugo mjesto pripalo je Švedu Tommyju Johanssonu, a treće Italijanu Corrado Herrin. Corrado Herrin tragično je preminuo u avionskoj nesreći prošle godine. Francuz Nicolas Vouilloz treći put zaredom osvaja titulu najboljeg. Na drugom mjestu je brat Pau Misser ( brat Tommyja Missera ), bronca ide Francuzu Cedricu Graciji. Janez Grasic, Švicarac sa slovenskom licencom, pruža radost u slovenskom taboru. Pobjeda je rangiran 27. u spustu! Ovaj rezultat postaje mejl za sljedećih nekoliko generacija spustaša. Popravio ga je samo Žiga Pandur s 24. mjestom na Svjetskom kupu 2015. u Vallnordu.

Bitka između Tinkera Juareza i Henrika Djernisa.

Henrik Djernis iz Danske slavi svoj treći uzastopni naslov Svjetskog kupa. Na drugom mjestu je stavljen Tinker Juarez, a treće mjesto pripada pobjednika Svjetskog kupa sum Bart Brentjensu (supruga, koji je, zajedno s Nijemcima Mike Kluge križ uveden dresove bez rukava). Veliki prvak John Tomac potpuno je razočaravajuć jer je smatran velikim favoritom i potpisao je za ekipu Giant neposredno prije Vaila ! Alison Sydor prvi put postaje svjetska prvakinja. Pri tome pokazuje da je jedna od onih koja će dugo činiti vrh ženskog križa. Drugo i treće mjesto pripale su Amerikankama, Susan DeMattei i Sari Ballantyne. U ženskoj konkurenciji spusta zlato je najraširenije među spuštenim ženama vremena, Amerikanka Missy Giove, s Francuskinjom Sophie Kempf na drugom mjestu, a Giovanni Bonazzi na trećem mjestu. Među juniorima prošle adresu prije ulaska u kategoriji seniora pokupiti Francuskinja Ann-Caroline Chausson, srebro ide u Švicarsku da Marielle saner, bronce u Francuskoj do Moni naknada.

Peat u svojoj prvoj profesionalnoj sezoni


Prva puna sezona v Svjetskom kupu legendarnog Stevea Peata. Vozio je za ekipu Saracen. Steve na legendarnom spustu u Kaprunu.

MSA s dugom bradom


Kanadski svjetski kup Mont Sainte Anne. U videu se nalazi i legendarni komentator Rob Warner, koji je u to vrijeme vozio za GT tim. I švicarski Albert Iten (svjetski prvak 1991.) i njemački Jürgen Benek (vozila za brand odgovor – Manitou ) i najboljeg talijanskog spustu, također GTjev klijenta Stefano MIGLIORINI. Beni, koji je u to vrijeme bio nadimak Nijemac, odnio je pobjedu ( pogledajte ovdje kratki doprinos francuskog Cap D “aile” ), a Red Bull’s Comet Rob zauzeo je treće mjesto. To su bila vremena!

Bicikl iz 1994.


Foes LTS, ispred svog vremena. Straga 150 mm hoda.

Naslovna fotografija Fat Tire Fotos

Pročitaj i
MTB prvoborci: 1993. i imena koja će obilježiti budućnost
MTB prvoborci: 1992. – godina uspona brdskog biciklizma
MTB prvoborci: Gdje si bio ’91.?
MTB prvoborci: Ovako je to izgledalo 1990…

“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas