9. siječnja 2020

Kokoš ili jaje? Garmin ili pametni telefon? Mnogi su se već počešali po glavi razmišljajući o tome koji od tih „putokaza“ pričvrstiti na bicikl koji će ih odvesti u MTB nebesa

Kokoš ili jaje? Garmin ili pametni telefon? Mnogi su se već počešali po glavi razmišljajući o tome koji od tih „putokaza“ pričvrstiti na bicikl koji će ih odvesti u MTB nebesa. Nebo su, naravno, one prekrasne ture za koje cestovni putokazi ne znaju. 

 

Da razjasnimo. Iako većina lovaca na šumsko i planinsko blago koristi Garmin uređaje, ovu ću riječ napisati sa zadrškom, jer ću je upotrijebiti kao generičko ime za sve proizvode (osim telefona) koji primaju GPS signal i pomažu nam da uvijek pronađemo pravi put.

24 sata dnevno

Pametni telefoni su “one man band”. Mala svjetlucava pločica postala je naš stalni pratitelj jer zna i upravlja svime: prati naše zdravlje, vremenske prognoze, isporučuje potrebne i nepotrebne informacije, pušta glazbu, fotografira, objavljuje statuse i čak omogućava izvorni zadatak, razgovore na daljinu. 

 

Telefon je uvijek s nama. Na WC-u, na poslu, u školi (možda i ne), na putovanjima, u pauzama, pa i tijekom vožnje biciklom. Budući da je svemoćan, može nas voditi i na biciklu i pratiti našu aktivnost. Ali zna li to bolje od namjenskih uređaja? Odgovor nije crno-bijelo jednostavan, jer se telefoni razvijaju brzinom svjetlosti i da su još jučer bili moćniji od prosječnog PC-ja od prije samo nekoliko godina. S druge strane, Garmin (a osim njega i Polar, Sigma, wahoo, Bryton …) je dizajniran sa svrhom prilagodbe željama vozača. Pa koga je bolje odabrati, univerzalca ili specijalista?

Zaslon, zaslon, zaslon …

Veličina zaslona je važna pri navigaciji. Što je veći to je pregledniji i više informacija nam daje. Stoga prednost ovdje pripada telefonu. Ali samo dok s njim ne radimo u rukavicama. Zasloni na dodir i rukavice često se gledaju kao pas i mačka. Također, Garmin obično ima touch screen, ali prilagođen rukavicama, a za još lakši pristup zadržali su i najvažnije mehaničke tipke. Sa svog ajfona ne mogu se javiti u rukavicama, pa ga ponekad dodirujem nosom (što mi uspijeva). Na Garminu zezaju me samo jedne rukavice, ali ga zbog toga ipak ne dodirujem nosom. 

Baterija?

Stalno uključen, veliki zaslon troši puno energije. GPS prijamnik, je potreban za precizno praćenje  i pozicioniranje, također je energetski gladan. Nakon nekoliko sati korištenja, baterija tvog telefona ispraznit će se i ostat ćeš bez uputa i veze sa svijetom. Spasiti te može jedino vanjsko napajanje ili Garmin. Garmini su dizajnirani za višesatni rad. Najnoviji modeli mogu izdržati do dvadeset sati aktivnog praćenja biciklizma, a nekima jednostavno dodaš vanjsku bateriju. Tako opremljen nećeš se izgubiti niti nakon četrdeset sati vožnje.

{loadposition inside}

Ne, hvala!

Desetosatna avantura kroz šumu po blatu, prašini, možda po kiši ili čak snijegu, ponekad pri niskim temperaturama i s lijepim novim telefonom na postolju… Većina ih je stvarno (malo) otporna na vodu, ali ipak bih rekao ne hvala. Naravno, svoj telefon možeš zaštititi raznim neprobojnim zaštitama koji bi trebali zaštititi čak i u slučaju pada. 

 

No, uz velik držač, tvoj je kokpit već sličan onom susjedove tete, koja u slično velikoj košarici na upravljaču vozi do grada svog peseka s ružičastom vrpcom između ušiju. Garmin je bez tih dodataka robusniji i izdržljiviji. Vodootporan je i lako ga možeš oprati deterdžentom i tekućom vodom čak i nakon svinjski blatne ture. Pri padu, na upravljaču je manje izložen oštećenjima. 

 

Može ga izbaciti iz postolja, ali teže će se razbiti. Samo pazi da uvijek imaš sigurnosnu vezicu oko upravljača. Ako ti crkne Garmin, nije kraj svijeta. Ako crkne telefon, barem na dan ili dva, kraj svijeta je vrlo blizu.

Prvo nauči, pa onda koristi

Prije više od deset godina jedan moj prijatelj je kupio Garmina. Još je bio „vruć“ kada ga je donio na turu i rekao da se više nikada nećemo izgubiti. No, nikada nismo tako zalutali kao tog dana. Garmin je samo još jedan uređaj u našem životu. Da bismo ga dobro iskoristili, moramo ga upoznati i naučiti kako raditi s njim. Telefon je (postao) naš životni partner i na to smo navikli. Raditi s njim je jednostavno. Jednostavno mu dodajemo aplikacije, mijenjamo postavke i definiramo funkcije za njih. 

 

Dobra povezanost sa svijetom i širom svijeta prednost je telefona, jer (ovaj put) GSM signal nam u svakom trenutku pruža pristup svim mogućim mapama i podacima koji nam mogu biti od koristi u obilasku. Naravno, na telefonu možemo unaprijed spremiti odabrane karte i kretati se u “offline načinu”.

Signal. Što je to?

Međutim, signala ili ima ili nema. Veći dio Slovenije dobro je pokriven GSM-om, ali postoje područja u kojima nema telefonskog signala. Situacija je slična i drugdje u Europi, a širom svijeta postoji puno područja bez GSM signala. Iako ima i točaka bez GPS signala, one su daleko rjeđe.

Za navigaciju su prikladni samo telefoni GPS prijemnikom. Naravno, nema Garmina bez takvog prijemnika. Međutim, prijemnici u namjenskim uređajima su (barem trenutno) bolji i precizniji od onih u telefonima. Osim toga, telefoni obično nisu opremljeni barometarskim visinomjerom, dok takav Garmin, naravno, ne postoji. Izračun nadmorske visine pomoću barometrijskog visinomjera (zanimljivo) je točniji od onog izračunatog GPS signalom.

Povezivost

Važna je još jedna povezanost: volimo povezati telefon ili Garmin s mjeračem snage, kadence, ritmom otkucaja srca, trenutnom brzinom … Telefon se na njih povezuje Bluetooth tehnologijom, Garmin također i preko standarda ANT+. Koja je razlika? BT veza je veza jedan na jedan, ANT + jedan na nekoliko.

 

Na primjer, ako glazbu puštaš s telefona na BT zvučnik, moraš prekinuti vezu ako tvoj prijatelj želi reproducirati glazbu na istom zvučniku. Pomoću ANT+ tehnologije glazba bi se mogla istovremeno reproducirati na zvučniku, ali pitanje je bi li to bilo slušljivo. ANT+ stoga omogućava da se na Garmin ili računala povežu različiti senzori u  više kombinacija. Naravno, za računalo ćeš trebati i ANT+ USB stick.

Garmin ili telefon?

Garmini su skupi, telefoni su obično još skuplji. Na turu uvijek nosimo telefon i život bi bio jednostavniji bez Garmina. Telefon je pogodan za navigaciju ako ne traje predugo. Prikladan je za povremenu navigaciju. Telefon je pravi superman i može napraviti gotovo sve. Garmin sam ne može napraviti sve, ali ono što zna radi odlično. Postaje još živahniji kada se poveže s tvojim telefonom. Zajedno su savršeni par. Svaki za sebe … kako za koga. Vozim se s Garminom na upravljaču i telefonom u ruksaku.

Foto Matej Hartman

Prati nas