yeti sb160
7. prosinca 2022

Kultna marka iz Colorada predstavila je tri nova modela u klasi 29-inča. U odnosu na prethodnu generaciju svi su malo narasli, a i geometrija im je pomalo ažurirana…

Postoje veliki brendovi, srednji brendovi i mali brendovi. A tu je i Yeti Cycles, legenda iz Colorada, osnovana u Kaliforniji 1985. godine. U vlasništvu dvoje zaposlenika, Yeti plovi nemirnim vodama industrije bicikala više od dva desetljeća.

Usuđujemo se napisati da je Yeti tradicionalni brend koji svako malo napravi nešto revolucionarno. Na primjer, u jednom se trenutku prebacuje s aluminija na karbon u gotovo jednom koraku. Predstavlja kliznu klackalicu Infinity Switch (to je ona mala stvar za koju svi misle da je još jedan amortizer, ali to je samo klizač po kojem se kreće osovina). U rujnu prošle godine, nakon godina razvoja, predstavili su svoj prvi e-bicikl.

Yetij ne donosi revoluciju za 2023. godinu, ali su posljednjih tjedana predstavili tri nova 29-inčna bicikla. SB160 zamjenjuje model SB 150, SB140 zamjenjuje SB130, a SB120 zamjenjuje SB115.

Nije toliko važno znati da SB označava Super Bike koliko je važno da broj (naravno) označava milimetre hoda na stražnjoj strani bicikla. Dakle, svi modeli imaju malo više hoda od svojih prethodnika.

Rekao bih da je to ‘smislena evolucija’. Poboljšanja imaju smisla: veća krutost, manja težina, izdržljivost – na primjer, ležajevi su prebačeni na aluminijske linkove, svi ležajevi su standardni. Bicikli bi sada trebali tiše raditi.

Ing. Marko Obid (b-23)

Ima još toga. Prednji lančanik ili “chain line” je 55 milimetara od sredine ležaja odnosno bicikla, ujedno tu je više prostora za stražnju gumu (prijašnji vlasnici znaju da je bio problem s gumom od 2,6 cola). Poboljšan je i put kablova koji idu od upravljača do stražnjeg dijela. I još nešto što možete pronaći samo kod nekoliko proizvođača – baš kao što svaka veličina okvira ima vlastitu prilagođenu geometriju, također ima vlastitu prilagođenu klackalicu. Novi modeli donose i novu generaciju linka Infinity Switch, nanovo ugođeno kretanje, univerzalni nosač mjenjača, navoje za ležaj pogona… Svi imaju malo kraće cijevi sjedala kako bi bili kompatibilni s teleskopskim držačima sjedala za maksimalan hod. Svi imaju i nešto manje “labuđe trbuščiće” ispod okvira, koji su u prošloj generaciji bili prava trn u oku u nastojanju dizajnera da naprave mjesta za što veći bidon. I mnogi su se tim trbuhom naslonili na kamen ili balvan.

Yetijev asortiman uključuje deset modela. Kod ostalih modela nema puno novoga, samo tvrdić ARC, frirajderski  SB165 i električni 160E su dostupni u novim bojama.

Idemo od najvećeg modela prema nadolje…

SB160

Enduro trkač u kući. Richie Rude Jr. ovo je već imao pod stražnjicom dio minule sezone. Ima mjesta za gumu od 2,6 inča i poprilično blata, kažu. Dostupan u tvorničkoj tirkiznoj boji, crnoj ili kobalt boji i novoj nježno pastelnoj boji radium.

Kao i stari SB150, nije za svakoga pa će manje agresivni vozači željeti više pripitomljenog bajka.

Dostupan kao okvir ili sastavljen s jednim od pet paketa opreme. Dva gornja i samo okvir samo s Turq karbonskom verzijom.

Sve o SB160 potraži na yeticycles.com

Cijena kompletnog bicikla na slovenskom tržištu: od 7450 €

SB140

Ako pred sobom imate pregled svih Yeti modela, važno je na kojem piše race“, a na kojem rip“. Potonje znači više zabave zbog drugačijeg ugađanja karbonskih vlakana i suspenzije. SB 140 je za “ripanje”.

“Trbuščić” ispod okvira podignut je za čak 34 mm.

Dostupan u četiri boje, ekskluzivna vlastita (ciklama) “Sangria”.

Čak jedanaest verzija opreme, uključujući i LR verzije (lunch ride, kopiraju opremu bicikala zaposlenika Yetija, npr. sa cm više hoda na vilici), a također i kao okvir.

Sve o SB140 potraži na yeticycles.com

Cijena kompletnog bicikla na slovenskom tržištu: od 6.950 €

SB120

Maraton, downcountry, trail / tour… Zanimljivo, ovdje su koristili stariju generaciju linka Infinity Switch jer omogućuje veću krutost. „Za mene je SB115 bio najzabavniji i najkorisniji bicikl ikad, vozio sam samo SB130 pa mi iskreno teku sline za SB120“, kaže Mare.

Može nas malo zbuniti jer je označen kao “rip”, a model SB115 kao “race”.

Uz tri standardne, dolazi i u dvije vlastite boje. Dostupan u pet kombinacija karbona i opreme te kao okvir.

Cijena kompletnog bicikla na slovenskom tržištu: od 6850 €

Sve o SB120 potraži na yeticycles.com

Bicikli Yeti Cycles su dostupni u Sloveniji kod zastupnika b-23 te u trgovinama Loose Cycles i gonishop.si.

yeticycles.com

b-23 na Instagramu : @b23mtb
b-23 na Facebooku: @b23mtb

Fotografije; Proizvođač

Prati nas