23. srpnja 2019

Ne mora sve što je dobro biti i veliko i skupo, zar ne? Garmin i Giant nude biciklistička računala malih gabarita i niske cijene koja su znatno cjenovno povoljnija od skupljih i većih modela

Isprobali smo dva povoljna GPS biciklistička računala koje su u ponudi na domaćem tržištu. Oba modela imaju manja kućišta u odnosu na skuplje modele te nude manji broj mogućnosti, no to ne znači da su automatski lošiji od razvikanijih modela.

Edge 130 nudi prikaz do 10 podatkovnih polja, na slici je prikaz sa sedam polja…

Garmin Edge 130

Edge 130 nije najnoviji model biciklističkog računala Garmina, američkog proizvođača koji je nedavno predstavio novu generaciju modela iz srednjeg i visokog razreda. No svojim malim gabaritima i velikim brojem funkcija uguranim u sićušno kućište osvojio je naklonost velikog broja biciklist(ic)a.

U odnosu na veće Garminove modele, Edge 130 ima manje mjesta za tipke postavljene sa strane kućišta. Sitniji gumbi zahtijevaju nešto opreznije rukovanje jer vam se može dogoditi da želite pritisnuti jedan od dva gumba s desne strane kućišta (navigacija opcijama i podatkovnim poljima) a palcem istovremeno pritisnete gumb na donjoj strani kućišta kojim ćete nehotice zabilježiti krug.

… no iz iskustva preporučamo minimalizaciju, recimo ovaj prikaz sa svega četiri polja vrlo je praktičan.

Iako prilično male površine, zaslon nudi postavljanje do deset podatkovnih polja. No obzirom na sitne znakove, većina vozač(ic)a će vjerojatno imati problema s čitanjem podataka tijekom vožnje, pa preporučam kompromisno rješenje koje uključuje jedno ili dva veća polja u gornjoj polovini zaslona, te nekoliko manjih u donjoj polovici.

U Garminovom stilu, Edge 130 prepun je korisnih funkcija. Primjerice podržava sustav pametnih svjetala s radarom Varia koji će vozača upozoriti na nadolazeće automobile, a kompatibilan je i s mjeračem snage Vector. Povezuje se, naravno, s Garminovom smartphone aplikacijom Connect koja nudi detaljnu analizu aktivnosti i trenutnog stanja korisnika, te podatke prosljeđuje na Stravu, TrainingPeaks. Poput ostalih Garminovih biciklističkih računala, Edge 130 nudi i integraciju s pametnim telefonom te prikazuje obavijesti, primjerice nove poruke na SMS-u i društvenim mrežama, prognozu vremena itd. 

 

Dimenzije: 41 x 63 x 16 mm

Zaslon: 27 x 36 mm; dijagonala 45 mm (1,8″)

Masa: 33 g

Funkcije: Barometarski visinomjer, procjena maksimalne vrijednosti VO2, Virtual Partner, auto pauza, automatska sinkronizacija podataka, ANT+ kompatibilnost (mjerači snage Garmina i drugih dobavljača), kompatibilan s radarom Garmin Varia , prošireni prikaz s odgovarajućim Garmin ručnim urama, itd.

Preporučena MPC: 1590 kn (Edge 130 MTB bundle)

Info: buy.garmin.com  

Neos GPS nudi osnovne funkcije i vrlo je pregledan tijekom vožnje.

Giant Neos GPS

Neos GPS je biciklističko računalo početnog cjenovnog razreda koje nudi ova tajvanska tvrtka, inače najveći proizvođač bicikala u svijetu koja istovremeno razvija i proizvodi dodatnu opremu. Najveći dio kupaca čini se ipak još ne zna za Giantova biciklistička računala, no njihova ponuda je vrlo zanimljiva. Po svojoj funkcionalnosti ne može se mjeriti s gore opisanim Garminovim modelom Edge 130, no vrlo je koristan vozači(ca)ma koji za vrijeme aktivnosti ne žele biti zatrpani prevelikom količinom informacija.

Po svojim gabaritima Neos GPS je nešto veći od Edgea, a zaslon je skoro jednake površine. Razlučivost zaslona je manja, te su nešto veća ograničenja u ostavljanju podatkovnih polja, a podaci su dobro vidljivi i na izravnom sunčevom svjetlu. Smartphone aplikacija Neostrack služi za podešavanje podatkovnih polja, kalibraciju nadmorske visine i slanje podataka „u oblak“ (Strava, TrainingPeaks; računalo ne može samostalno slati podatke po završetku aktivnosti)

 

Dimenzije: 49 x 74 x 21 mm

Zaslon: dijagonala 50,8 mm (2“)

Masa: 55 g

Funkcije: Podešavanje putem pametnog telefona, pametno pozadinsko osvjetljenje, osnovne notifikacije s pametnog telefona (pozivi, mail, poruke), auto pauza,

Preporučena MPC: 599,99 kn

Info: www.giant.hr

 

Giant inače nudi i biciklističko računalo Neostrack koje je pozicionirano u viši cjenovni razred, većih gabarita i brojnijih funkcionalnosti, no o tome drugom prilikom…

Malo je puno

Na kraju, uvijek ostaje otvoreno pitanje: Koliko informacija želite znati dok vozite bicikl? U cestovnom biciklizmu veći zasloni imaju više smisla jer vozač(ic)a ima više vremena za gledanje i prelistavanje. No u brdskom biciklizmu puno je manje vremena za skretanje pogleda sa staze. Upravo ovdje manja i cjenovno povoljnija biciklistička računala dolaze do izražaja. Na zaslonu su prikazani samo najvažniji podaci poput brzine, udaljenosti i frekvencije otkucaja srca, a vozač(ic)a se može usredotočiti na tehničke detalje u vidokrugu.

Ostale podatke stići ćete pogledati kasnije, kada ih nakon vožnje „pretočite“ u pametni telefon, a potom negdje „u oblak“. Dakle, palac gore za male i cjenovno povoljne ciklokompjutere.

 

Ne želite li potrošiti „tonu novca“ na biciklističko računala, jedan od dva opisana modela najvjerojatnije će pokriti vaše potrebe, barem one najvažnije. Kvaliteta izrade, funkcije i ergonomija na sasvim su zadovoljavajućoj razini i ova će računala obaviti zadatke za koje su i predviđena te će zadovoljiti veliku većinu korisnika. No ukoliko želite detaljniji prikaz ili opsežniju analizu aktivnosti, ipak ćete morati posegnuti za jednim od skupljih modela.

Prati nas