13. prosinca 2020

Osim što su cjenovno povoljniji, hardtail trail bajkovi trebaju privući kupce svojom jednostavnošću, ali i „sirovijim“ osjećajem vožnje koji više odgovara počecima brdskog biciklizma…

Model: Nukeproof Scout 290 Race 2021, veličina L

Značajke

Trend hardtail bicikala za Trail pokazuje sve veću popularnost cjenovno povoljnijih, ali jednako zabavnih bajkova od kojih njih ovi vlasnici očekuju savladavanje tehnički zahtjevnijih staza – ali i čistu zabavu. Nukeproof Scout 290 predstavnik je upravo tog trenda, a dolazi s crtaćih stolova američke marke Nukeproof (smještenih doduše u Belfastu), poznate po ponudi gravity modelima, ali i po uspješnoj enduro ekipi (Sam Hill i društvo).

Osim što su cjenovno povoljniji, hardtail trail bajkovi trebaju privući kupce svojom jednostavnošću, ali i „sirovijim“ osjećajem vožnje koji više odgovara počecima brdskog biciklizma, kada su fullyji bili prava rijetkost. Scout 290 se pokazao kao više nego dorastao zadatku.

Romantični međuodnos

Osobno, nisam prije ove vožnje nikada sjeo na Nukeproof. No prijatelj Nino Ružička pravi je entuzijast ove marke, a k tome je i njen zastupnik u Hrvatskoj. Kada sam doznao da je samo za sebe složio jedan hard tail za trailove, mora sam ga pitati: Daš mi đir?

Prilika za furanje

Scouta sam izveo u samo jednu vožnju. Prvo smo se popeli do Medvedgrada, a potom smo se spustili prirodnom tehničkom stazom do Šestinskog Lagvića. Možda se ne čini kao puno, ali ovaj kratak krug pune je izazova i raznoraznih zamki, kako na usponu Omladinskom stazom, tako i na spustu.

Napomena: Ne vozimo popularnim planinarskim stazama kada je na njima puno pješaka, a ako i susretnemo nekoga, potpuno stanemo i potom se lagano mimoiđemo.

Utisci

Već na prvi pogled, doista mi se svidjela jednostavnost i izravnost ovog bicikla. Kao što je proizvođač i obećao, ovaj model krasi krajnje jednostavan i čist cockpit te agresivna geometrija (dugačak i nizak okvir te veći međuosovinski razmak, s kutom cijevi vilice od 65 stupnjeva).

Staza kojim smo se penjali nije previše zahtjevna, no ima nekoliko vrlo strmih rampi na kojima vozač mora izvući maksimalnu snagu i spretnost. Na tim dijelovima Scout je djelovao iznenađujuće stabilno i pouzdano, mada je podloga bila mokra i skliska.

Na spustu, osjećaj je bio još bolji. Širok upravljač i odlična vilica Rock Shox Pike, te malen i kratak stražnji trokut, u kombinaciji s dropperom, preuzimaju najveći dio odgovornosti, pa vozaču preostaje uživanje u spustu, bez obzira na uvjete.

Specifikacija: Nukeproof Scout 290 2021 (pimped)

Okvir: Nukeproof Scout 290
Vilica: Rock Shox Pike Ultimate RC2 Debon Air Boost 130mm
Mjenjač i ručica: Shimano XT 12spd
Pogon: Shimano XTR
Pedale: Cranckbrothers Mallet Enduro LS
Kotači: Carbonal MX935EN, Sapim Cx-Ray, Hope Pro4 Evo Boost
Teleskopski držač sjedala: Rock Shox Reverb Stealth
Sjedalo: WTB Silverado Titanium
Držač upravljača: Nukeproof Horizon 33x35mm
Upravljač: Nukeproof Horizon V2 35x800mm/20rise
Kočnice: Formula Cura
Rotori: Formula Cura 200/180mm
Gripovi: Nukeproof Sam Hill Enduro Lock On Super Soft
Gume: Maxxis Assegai 29×2.5WT 3c MaxxGrip
Cijena: Nema

Video: Nukeproof Scout 290 2021

Na jetrica

Ništa posebno. Stražnja suspenzija nije posebno nedostajala.

Za koga

Ovaj je model cjenovno usmjeren na mlađe vozač(ic)e koji još ne mogu zavući ruku dublje u džep. No jednako tako svidjeti će se i onima starijima, kojima možda može biti drugi bajk, ukoliko u garaži već imaju fully, gravel ili nešto treće.

Drobionu je omogućio: Ronin sport, Zagreb.

Model Scout 290 inače dolazi u tri inačice: Pro, Comp i Race (po cijenama od 8839 do 16869 kn). Nino je svoj bicikl složio oko okvira Race, u boji Overcast Blue.

Opcije i cijene na hrvatskom tržištu potraži ovdje: roninsport.hr

Više informacija potraži na webu proizvođača: nukeproof.com

Pročitaj i
Drobiona: Nukeproof Reactor 290 Comp
Predstavljamo: Nukeproof Reactor 2020

Prati nas