“Hervis”
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
22. veljače 2020

Andrej je iskoristio priliku i nakon testiranja karbonskog i luksuzno opremljenog All-Mountain Reactora zajahao je još i aluminijsku, kompromisno opremljenu verziju

Model: Nukeproof Reactor 290 Comp (2020), vel. L

Značajke

All-Mountain / Touring bajk sa punom suspenzijom i 29-inčnim kotačima, 140 mm hoda sprijeda i 130 mm straga. Uglavnom aluminija, s izuzetkom gornjih cijevi stražnje vilice načinjenih od karbona.

Romantični međuodnos

Da, već sam vozio Rectora za potrebe Drobione! Ta je recenzija objavljena 9. siječnja, na slovenskom: : Džojrajd: Nukeproof Reactor 290c
No! Taj je bio od karbona i iz vrha ponude, RS oprema, a kasnije sam imao priliku isprobati aluminijsku, kompromitiraniju opremu. Odlično za usporedbu!

Prilika za furanje

Domaći testni poligoni: Šumbaland 2 i Rašica.

Utisci

Prvi sam put imao priliku isprobati isti bajk u dvije različite inkarnacije. Kao što rekoh, već ranije sam isprobao karbonski, a sada je u igri aluminij. Rasprava o razlikama između aluminija i karbona aktualna je, a s porastom prodaje karbonskih okvira očekuje se da će aluminij uzvratiti udarac barem u nekim segmentima. Aluminij je u pravilu  jeftiniji. Vozne karakteristike su različite. Trajnost je na strani karbona (osim ako ne rasturiš bez mogućnosti popravka), a isto je i s težinom. Učinak proizvodnje i recikliranja na okoliš pak otvara sasvim drugačiju raspravu. U svakom slučaju, bolje daj prednost aluminiju ako je jeftini karbon druga opcija, a toga ima više kod cestovnih bicikala i XC strojeva nego kod strojeva s punom suspenzijom.

Dakle aluminijski okvir: Sviđa mi se hidroformiranje, a ne smetaju mi čak i vidljivi varovi, no to je stvar ukusa. Okvir mi izgleda super. 

Posebna značajka su karbonske gornje cijevi stražnjeg trokuta, koje smanjuju težinu i povećavaju krutost u kritičnoj točki. U cjelini bicikl je dovoljno krut, a ne brutalno krut. 

Uz manje podešavanja suspenzije (vilica RockShox Revelation RC i amortizer RockShox Super Deluxe Select R), uspio sam sve postaviti brže i bolje. 

Amortizer ne nudi mogućnost blokiranja ili „uspavljivanja“, ali u najlakšim omjerima prijenosa još uvijek se ne može uočiti njihanje prilikom uspona. Za svaku pohvalu. 

Zapravo, ovaj bicikl je uzbrdo  teži od onog karbonskog, no i dalje daje dobar osjećaj pri usponu. Ali ne očekujete trkačku formu za uspone, više je u pitanju udobnost i to da se pri usponu ne mučiš, naravno ako si koliko toliko fizički spreman. Pri ovoj geometriji nema mučenja. 

Prema dolje već u prvim zavojima išao je savršeno. Dobro sam se snašao, što se usuđujem pripisati i mekoći aluminija u odnosu na karbon. I da, što se tiče posljednje dvije alineje: Da sam kupovao ovaj model za sebe, odlučio bih se za aluminijski! 

Oprema je, kako je rečeno, kompromis – i upravo tu su ostvarili uštedu – ali djeluje: Pogon Sram NX/SX, kočnice Sram Guide T Base, Nukeproofov kućni hardver s teleskopskim držačem sjedala, kruti kotači Sun-Ringle s prekrasnom, pjevajućom čegrtaljkom, što je ponekad i najvažnije … Prvi put sam vozio prednju gumu Maxxis Assegai (2,5 sa svim tehnologijama), sviđa mi se čak i zato što sam na Maxxisu najviše doma, i teško je pronaći značajniju razliku u odnosu na Minionku. 

Na ovom modelu hod je manji za jedan cm u odnosu na karbon RS, ali ta razlika nije značajna.

Na jetrica

Nije baš da mi to ide na jetrica, samo razmišljam o tome kako bi se ove komponente dugoročno ponašale, gdje bi se prepoznali nedostaci zbog uštede? Možda onda kada više ne bih bio zadovoljan ovim kočnicama?
Težina me opterećuje ali samo kad o njoj razmišljam ili kada podižem bicikl. Mislim da sam ga izvagao, ali zaboravio sam to zapisati, pa me ne pitajte. Teži je od karbonca 🙂 Usput budi rečeno 15 kg.

Za koga

Za vrlo široku grupu korisnika. Za ovakve i onake ture, za bike parkove izuzev onih najluđih staza, čak će i za poneku enduro utrku biti dovoljan.

Cijena 3.199 €, akcijska cijena 2.749 €

Niz inačica – karbonski okvir, dvije aluminijske varijante, a sve su primijenjene i na 27,5-inčne kotače.

Drobionu je omogućio Wheelbase Shop, Trzin.

Više o ovom biciklu na nukeproof.com

“Hervis”
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas