“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
9. studenoga 2020

Veliki kotači promjera 29-inča dokazali su se u svim brdsko biciklističkim disciplinama, pa tako i u ovom E+ izdanju za 2021. dolaze do punog sjaja…

Model: Giant Trance X E+ 2 PRO 29 (2021.) M veličina

Karakteristike

Ovaj 29-inčni Trance na struju ima aluminijski okvir s karbonsko-kompozitnom klackalicom i hod od 140 mm na stražnjoj suspenziji, s amortizerom Fox Float. Sprijeda je vilica Fox 36 Float Rhythm od 150 mm hoda. Dvojka u nazivu modela stavlja ga u sredinu ponude te ima solidno posloženi mix Shimano komponenata Deore, SLX i XT. Yamahin motor od 80 Nm dati će vam asistenciju do 360%, a baterija od 625 Wh potpuno integrirana u sjajni Kameleon plavo okvir koji naprosto lovi poglede.

Romantični međuodnos

Nama najdraži Giant bicikli, od kros do spust modela, opremljeni su vlastitom Giant Maestro platformom za stražnju suspenziju. Trance i to onaj bez struje je izuzetno popularan i do prošle godine bio je dostupan samo s kotačima od 27,5-inča. Veliki kotači 29-inča dokazali su se u svim brdsko biciklističkim disciplinama, pa tako i u ovom E+ izdanju za 2021. dolaze do punog sjaja.

Podsjetiti ćemo i na lukav trik koji se zove Maestro Flip Chip, tehnologija koja je dostupna na ovom okviru s kojom sve ovo gore spomenuto možete vrlo brzo nadograditi, poigrati se i naći koji stil vožnje vam odgovara na vašoj omiljenoj stazi – usponu i/ili spustu.

Radi se o promjeni kutova cijevi vilice i cijevi sjedala, kao i visini pogonske osovine (BB). Možete odabrati visoki položaj – strmiji kutovi (za 0,7 stupnjeva i 10 mm viši BB) ili niski položaj  – opušteniji kutovi (za 0,7 stupnjeva i 10 mm niži). Visoki položaj Flip Chipa koristili smo za agresivniju penjačku poziciju koja tada s višim BB ima i veću toleranciju slučajnog udarca pri pedaliranju kroz korijenje ili kamenje. Niski položaj će vam omogućiti veću stabilnost – brzinu jer prednji kotač će biti udaljeniji, a niži BB spustiti će centar gravitacije niže. Više na https://www.giant-bicycles.com/gb/flip-chip

Prilika za furanje

Naše testne staze za bicikle na Medvednici su udaljene od planinara ali i u ovo doba godine pokrivene debelim slojem suhog lišća, što može rezultirati škakljivim situacijama – treba paziti na skrivene korijene, kamenje i grane.  Budući da smo imali izuzetno snažni motor, pri usponu i pri spustu koristi smo isti pristup, koji je testni Giant vrlo dobro odrađivao – „point and shoot“. Tehničke zacrtane linije Trance E+ drži bez problema, kako uzbrdo tako i nizbrdo. Kombinacija 29-inča s Maxxis guma od 2,6 inča na 30 mm obručima imaju nevjerojatno količinu gripa. Imali smo sreću s vremenom, pa po suhom i po stjenovitom terenu postavili smo nove rekorde za tehničke uspone na našim testnim stazama i pomakli granice sa ovim testnim modelom.

Impresije

Općenito Trance modeli pozicionirani su kod Gianta kao super svestrani trial bicikl, za koje znamo da se ponašaju vrlo efektivno pri penjanju. Dok Trance E+ 2 PRO 29 u spoju s snažnim električnim motorom doslovno drobi tehničke uspone, dopustite da vas iznenadi – pregaziti će prepreke koje inače prehodate. Na spustu je prilično zaigran, okretan i kao do sada testirani ostali Giant električni bicikli unatoč težini, lako se odlijepe, poslušaju vozača i vole skakat. Dok pri manje agresivnoj vožnji pretvara se u ugodnog jedača kilometara za neke nove e-avanture s velikim dometom zahvaljujući maloj potrošnji energije motora i velikom kapacitetu baterije. Za proširenje autonomije baterije Giant nudi Giant EnergyPak Plus.

Na jetrica

Prvobitno oduševljenje četveroklipnim hidrauličnim kočnicama od Shimana poprilično je brzo splasnulo. Kočnice su Deore M6120, naprijed i nazad s 203 mm rotorima, što za lakše vozače sigurno predstavlja dovoljno zaustavne sile. Za one teže vozače, recimo 95kg kao autor članka, ipak će imat primjedbe na žešćim spustovima. Da se razumijemo, imati će i dalje konzistentne kočnice pri dužim sekcijama kočenja ali nedostaje im snage.

Za koga

Sirova snaga koju isporučuje Yamahin Giant SyncDrive Pro na velikim kotačima je ozbiljan električni bicikl koji je namijenjen iskusnim brdskim biciklistima. Oni manje iskusni koji ipak odaberu ovaj svestrani stroj biti će u poziciji da će jako brzo (morat) naučiti nove trikove.

Cijena 41.999,99 kn

Ustupio On-off d.o.o.

Info: giant.hr

 

“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas