9. prosinca 2020

Nakon početaka s BMX-om, trogodišnje stanke i nastavka na DH / enduro / dirt bajkovima, 28-godišnji Splićanin prihvatio se dužnosti izbornika pri HBS…

Lovel Matijaš, 28-godišnji apsolvent ekonomije, novi je izbornik Hrvatske reprezentacije u MTB spustu. Lovela poznajemo prvenstveno po enduru, susrećemo ga na utrkama, a uz to povezan je s ekipom Coast Riders i hvale vrijednim razvojem enduro trailova iznad Omiša.

Lovel živi (s djevojkom Nicolettom i psom Zazu) i studira u Splitu, a  s biciklizmom se susreo još prije dvadesetak godina. Prva ljubav: BMX. Osim BMX-a, naglasak njegova bavjenja biciklizmom je na gravitacijskim disciplinama: Enduro, spust i dirt. Danas je i MTB instruktor, s licencom organizacije PMBIA.

„Kao tinejdžer, najviše vremena sam proveo na svom BMX biciklu, što se ispostavilo kao savršena podloga za moje kasnije bavljenje MTB sportom. Nažalost moju BMX karijeru je poprilično rano (s 18 godina) okončala teška prometna nesreća. Nakon desetak operacija i dugog oporavka, tek nakon tri godine sam ponovno sjeo na bicikl i to na brdski. Nikada neću zaboraviti taj osjećaj, nisam bio niti svjestan koliko mi je bicikl bio falio“, kaže Lovel. 

Razlog zbog kojeg si prihvatio dužnost, i kako ti je to sjelo / leglo, tj. kako si to doživio?

Obzirom na sve okolnosti, te na svoju ambiciju i iskustvo, odluka je došla sasvim prirodno te mi je jednako tako i legla. Bivši izbornik (Berislav Topol, op. ur.) je ostavio čvrste temelje, reprezentacija je u jako dobroj poziciji, sustav funkcionira odlično te je na meni da nastavim njegov rad, tj. da unaprijedim ono sto je kolega Bero ostavio iza sebe. 

Opiši najzanimljiviji događaj / utrku / putovanje, što si doživio kao vozač?

Prvo sto mi pada na pamet  je moj prvi susret s enduro utrkom. Mislim da je to bilo 2017. ili 2018. Enduro Perun u Omišu. Na utrku sam došao bez ikakvog očekivanja, to jest samo sam se nadao da ću kondicijski podnijeti enduro format, te sam svaki stage vozio “na slijepo” bez prethodnog treninga i inspekcije staze. Konačni rezultat: Pobjednik utrke!

Najdraža staza / staze / lokacije za vožnju?

Najviše vremena na svom DH bajku sam proveo na Pohorju u Mariboru, dosljedno tome rekao bih da je to moja najdraža destinacija za spust. Takodjer nezaboravno MTB iskustvo imao sam u Bike Parku Wales, toliko raznolike i osebujne ponude trailova nisam vidio nigdje drugdje. 
Moram napomenuti da kod nas u Dalmaciji infrastruktura sve više poprima formu idilične MTB destinacije, zahvaljujući ekipi Coast Riders i BK Krš.

Opiši svoje bajkove, i koju disciplinu vožnje najviše voliš (i zbog čega)?

Iskreno, teško mi je odgovoriti koju disciplinu najviše volim. Inače imam bicikl za skoro sve gravity discipline te jednako uživam u svakoj na specifičan način koja ta disciplina pruža.

DH bicikl –  Commencal Supreme DH Mullet 2020
Nisam nikad imao brzi bicikl, a ovo je stroj koji te uvijek podsjeti da ne bi bilo lose raditi dodatno na fitnessu i snazi kako bi se potencijal tog bicikla iskoristio. 

Enduro bicikl – Trek Slash 2019
Bike na kojem provodim najviše vremena, ne samo zato sto mi lokalni trailovi to nalazu, nego zabavniji bike nisam do sada imao. Jako brz ali “playful” bicikl. 

Park/Dirt bicikl –  Rose The Bruce
Bicikl koji mi je poklonio prijatelj iz Njemačke (Hvala mu još jednom), mislim da nije mogao poslati bolji poklon.
Konkretno na njemu se najviše izvozim u offsezoni.


Također posjedujem cestovni bicikl Cannondale, no na njemu je vise prašine nego sto se koristi.

Planovi za bližu i daljnju budućnost, prvenstveno za reprezentaciju i nastupe, ali i privatno?

Dolazim iz sportske obitelji, te je ovaj ambijent je za mene prirodan. Ulozi izbornika pristupam maksimalno ozbiljno s velikim ambicijama za postizanje rezultata. Trenutni reprezentativci su strasno talentirani dečki koji su svojim radom i uglavnom vlastitim resursima došli do visokog nivoa vožnje. 


Moja uloga je da im svojim iskustvom maksimalno olakšam te da ih usmjeravam na putu k njihovim ciljevima i snovima.
Perspektiva je svijetla, te sam gotovo siguran da je samo pitanje vremena kada će Hrvat ostvariti ozbiljan svjetski rezultat u spustu.
Ukoliko situacija sa virusom to dozvoli za 2021. plan je odvoziti cijeli europski kup (IXS), te dosljedno tome adekvatno se pripremiti u predsezoni.

Plan i želja za budućnost je da se zadržim u biciklističkoj industriji kako bih doista radio ono sto volim i radim najbolje. Nastavljam voziti kao i do sada, konstanto napredovati i raditi na sebi kako bih svoje znanje i iskustvo mogao prenijeti na druge.

Coast Riders, Omiš

Foto: Osobna arhiva

Pročitaj i
Pet pitanja: Berislav Topol, donedavni DH izbornik

Prati nas