Loris Vergier, Maribor
19. listopada 2020

Njemica Nina Hoffmann ostvarila je svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu, a Marine Cabirou i Loris Vergier potvrdili su francusku dominaciju. Prvo kolo u petak obilježeno je kišom, a u nedjelju je bilo suho, ali i dalje hladno…

Prva utrka Svjetskog kupa u MTB spustu 2020. na Mariborskom Pohorju održana je u petak, a najbrži u mokrim i skliskim uvjetima bili su Francuskinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) iz Francuske i njezin sunarodnjak Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate).

Foto Borina Mišica

Žene

Marine Cabirou ostvarila je veliku prednost. Drugoplasirana, njena zemljakinja Myriam Nicole (Commencal / Muc – Off by Riding Addiction), zaostala je dobrih 6 sekundi za njom, a Australka Tracey Hannah (Polygon UR) još dobrih 7 sekundi za treće mjesto. Za njima: Talijanka Eleonora Farina (MS Mondraker Team) na 4. mjestu i Slovenka Monika Hrastnik na 5. mjestu, drugu godinu zaredom na postolju domaće utrke.

Nakon brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u petak je Monika ciljala na mjesto više, ali padom u donjem dijelu, gdje je izgubila oko pet sekundi, izgubila je šanse za top tri. Za pobjednicom je zaostajala 11 i pol sekundi, a za trećim mjestom manje od 4 sekunde.

Monika Hrastnik, foto Klemen Humar

Snimka ženske finalne utrke od petka

www.redbull.com

Muškarci

Loris Vergier najbolje se pronašao na skliskom pohorskom tlu, na korijenju i kamenju. U trostrukoj francuskoj pobjedi, slijedili su ga zemljaci iz ekipe Commencal / Muc – Off by Riding Addiction: drugoplasirani Remy Thirion s 2,6 sekundi zaostatka i trećeplasirani Thibaut Daprela, u svojoj prvoj seniorskoj sezoni,s 2,9 sekundi zaostatka.

Četvrtoplasirani Britanac Matt Walker (Madison Saracen Factory Team) i petoplasirani Južnoafrikanac Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) popunili su pobjedničko postolje u petak. Potonji je prava legenda pohorskih utrka jer je nastupio na svim dosad održanim mariborskim utrkama.

Noi svjetski prvak Britanac Reece Wilson (Trek Factory Racing DH), koji je ujedno bio i najbrži u kvalifikacijama u  četvrtak, ozlijedio se na jutarnjem treningu i nije nastupio.

Jure Žabjek, foto Borina Mišica

Snimka muške finalne utrke od petka
www.redbull.com

Juniori i juniorke

Svjetski prvak Irac Oisin O’Callaghan pobijedio je u muškoj utrci, a Francuskinja Leona Pierrini pobijedila je u ženskoj juniorskoj utrci.

Rezultati

Nedjelja

U drugom kolu održanom u nedjelju, Njemica Nine Hoffmann (Nina Hoffman Racing – STIF) ostvarila je svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu, a Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate) potvrdio je svoju pobjedu od petka.

Staza je bila uglavnom suha, samo je korijenje još uvijek bilo sklisko, posebno tijekom ženskog finala. Lijep dan na Pohorju za vikend privukao je i gledatelje koji su dolazili s više strana Pohorja (s ulaznicom ili bez nje), a moglo ih se vidjeti i čuti u TV prijenosu.

Žene: Njemica se ugurala među Francuskinje i Britanke

Nina je u nedjelju postigla prvu njemačku pobjedu u Svjetskom kupu u spustu još od 1995. godine, pratili su pobjednik u petak, Francuskinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) na drugom mjestu i Talijanka Eleonora Farina (MS Mondraker Team) na trećem mjestu, njen prvi Top 3 u Svjetskom kupu. Francuskinja Myriam Nicole (Commencal / Muc- Off by Riding Addiction) i Australka Tracey Hannah (Polygon UR) popunile su postolje, na četvrtom i petom mjestu.

Monika Hrastnik, foto KH

Snimka ženske finalne utrke od petka
www.redbull.com

Muškarci: Učenik bolji od učitelja

Loris Vergier je odnio još jednu pobjedu nakon uzbudljive završnice. Bio je 5 stotinki brži od svog prijatelja i mentora Loica Brunija (Specialized Gravity), koji se morao zadovoljiti drugim mjestom. Treće mjesto pripalo je Britancu Matt Walkeru (Madison Saracen Factory Team).

Snimka muške finalne utrke od nedjelje
www.redbull.com

Juniori: Leona i Oisin sve su pokupili

Irac Oisin O’Callaghan (The YT Mob) ostao je neporažen u juniorskoj kategoriji u sve četiri utrke na Pohorju, ovaj put ispred Portugalca Nuna Reisa (Miranda Factory Team) i Amerikanca Dantea Silve.

U kategoriji juniorki, još jedna pobjeda Francuskinje Leone Pierrini,ispred Belgijke Siel Van der Velden i Amerikanke Elle Erickson.

Na rasporedu su još dvije runde

Put prema drugom kraju Europe, do portugalske Louse, koja je već bila domaćin Europskog prvenstva (Monika Hrastnik je tamo postala europska prvakinja 2018.), no sada po prvi puta organizira i utrke Svjetskog kupa. Za razliku od prvobitnih planova, tamo su na rasporedu dvije utrke, od 29. listopada do 1. studenog.

Dvostruki raspored mogao bi biti aktualan i u narednim godinama Svjetskog kupa, iako je za natjecatelje (i organizatore) takav program vrlo zahtjevan. Pet odredišta s deset utrka znači više utrka za manje novca od sedam utrka na sedam odredišta…

Najbolji svjetski MTB spustaši vraćaju se u Maribor na prvu utrku sezone, 24. i 25. travnja 2021.!

Na naslovnoj fotografiji Loris Vergier, foto Klemen Humar 

Foto BM – Borina Mišica @borina.misica_phototrips 
Foto KH – Klemen Humar @klemenhumar

Prati nas