Val di Sole, Loris Vergier
5. rujna 2022

Ovogodišnji Svjetski kup u brdskom biciklizmu doživio je finale u Dolini Sunca. Utrke u sve tri discipline bile su spektakularne…

Val di Sole, konkretnije Commezzadura i bike park Bikeland, opet su izveli organizaciju na vrhunskoj razini. Kao završni čin ove sezone, jučer su održane četiri olimpijske kros utrke na djelomično obnovljenoj stazi u podnožju DH staze Black Snake. Najbolji nastupi najboljih natjecatelj(ic)a u četiri kategorije, a u elitnim utrkama ponovljene su pobjede koji smo doživjeli u petak u kratkom krosu.

XCO žene: Pauline je kraljica

Nesporna kraljica sezone je Pauline Ferrand Prevot (BMC MTB Racing). U drugom dijelu utrke udaljila se od suparnica i vozila je svoju utrku sve do pobjede, u društvu a zemljakinjom Loanom Lecomte (Canyon cllctv). Dvije Francuskinje podijelile su prve dvije pozicije, a treća je bila aktualna olimpijska prvakinja, Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC).

Tanja Žakelj (Unior – Sinter Factory Racing) se tijekom utrke probila na 16. mjesto i u posljednjoj utrci sezone Svjetskog kupa dokazala da još uvijek može biti visoko rangirana.

Slavlje za mladu Švicarku

Svoju prvu pobjedu u ukupnom poretku olimpijskog krosa odnijela je Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon). Drugoplasirana Australka Rebecca McConnell dominirala je prvim dijelom sezone, a zatim pala u krizu rezultata, ali je jučer uspjela obraniti drugo mjesto u ukupnom poretku. Na treću poziciju u ukupnom poretku jučer je pala Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) koja je preko vikenda proživjela zdravstvene probleme i nije uspjela obraniti vodeću poziciju.

XCO muškarci: Titouan „pušten s lanca“

Francuz Titouan Carod (BMC MTB Racing) odlučio je voziti samostalno ubrzo nakon starta i tako sve do cilja i druge uzastopne pobjede u Svjetskom kupu. Najviše mu se približio Švicarac Nino Schurter (Scott-Sram mtb Racing), koji je na kraju ušao u cilja kao drugi, s 35 sekundi zaostatka. Treće mjesto osvojio je još jedan Francuz – Jordan Sarrou (Specialized Factory Racing).

N1N0: Osma pobjeda u Svjetskom kupu!

Nino Schurter opet pomiče granice! Sezonu je jučer završio kao vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa, čak i bez starta u Snowshoe (zbog ozljede). Nino sada ima osam titula ukupnog pobjednika Svjetskog kupa. Titouan Carod je drugi, a treće mjesto i iznenađenje ove sezone donio nam je Talijan Luca Braidot.

XCO žene do 23: I opet jedna Francuskinja

Francuskinja Line Burquier (Canyon cllctv) peti je puta odnijela pobjedu u ovoj sezoni. Drugoplsirana Švicarka Ronja Bochlinger zaostala je 44 sekunde, a i treće mjesto otišlo je u Francusku Noemie Garnier (Massi -Beaumes de Venise).

Ukupno, Burquier je uvjerljivo pobijedila u ukupnom poretku; Švicarka Noelle Buri (BIX Performance Racing) je druga a Talijanka Sara Cortinovis treća.

XCO muškarci do 23: Naslov ipak u južnu Ameriku

U posljednjoj utrci sezone Čileanac Martin Vidaurre Kossmann (Lexware Mountainbike Team) nije ništa prepustio slučajnosti, uzeo je uzde u svoje ruke i odmakao suparnicima. Drugi je bio Španjolac David Domingo Campos (BH Templo Cafes UCC), a treći Brazilac Gustavo Xavier de Olivera Pereira.

Tako je Vidaurre Kossmann ove godine osvojio osam od devet utrka, samo osmo mjesto u Andori pokazalo je da je imao loš dan. U sezoni je postigao 1055 bodova. Kanađanin Carter Woods zauzeo je drugo mjesto, ove godine je postigao jednu pobjedu, onu iz Andore, i prikupio 640 bodova. Domingo Campos s 543 boda je na trećem mjestu.

Rezultati

VDS Spust: Nastavak francuske dominacije

Posljednja utrka spusta u sezoni 2022. na sigurno najzahtjevnijoj stazi Svjetskog kupa, održana je u subotu. Bike park Bikeland bio je najteži, možda i fizički najzahtjevniji spustaški izazov ove sezone. Nažalost, bilo je dosta padova i puno probušenih guma. Zbog pada na jutarnjem treningu Južnoafrikanac Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) nije startao u finalu, a za neko vrijeme muška utrka je bila ometana kišom, puno natopljenih korijena u gornjem dijelu staze. Staza u Commezzaduri pravi je izazov za natjecatelje i, naravno, za opremu. Svjetski kup u MTB spustu završio je na najvišoj mogućoj razini, naravno s ne toliko navijača kao tjedan dana ranije u Les Getsu, ali Val di Sole upisao se među one organizatore koji zaslužuju organizirati utrku svake godine.

Spust žene: Myriam je kraljica

Savršena vožnja Francuskinje žene Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Nicole je vozila bez pogrešaka i postavila daleko najbolje vrijeme, 10 sekundi brže od kvalifikacija.

Njemica Nina Hoffmann (Santa Cruz Syndicate) osvojila je drugo mjesto, a nova svjetska prvakinja Valentina Höll (RockShox Trek Race Team) osvojila je treće mjesto. Zaostatak je iznosio 6.235 sekundi. Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) na kraju je bila šesta.

Nina Hoffmann, Myriam Nicole i Valentina Höll

Camille za dlaku osvojila ukupnu pobjedu

Camille Balanche je osvojila prvo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa, tome što nije osvojila niti jedan bod u Kanadi. Nicole se popela s trećeg na drugo mjesto, a Höll je na trećem mjestu. Monika Hrastnik je sa 818 bodova osvojila šesto mjesto.

Spust muškarci: Sedma ukupna pobjeda za Pierrona

Francuz Loris Vergier (Trek Factory Racing DH), drugi u kvalifikacijama, izveo je izvrsnu finalnu vožnju, bio je „zelen” u svim mjerenjima međuvremena i za dobre tri sekunde poboljšao vrijeme u odnosu na Amerikanca Nortona, Austrijanac Andreas Kolb (Continental Atherton) također se uvrstio ispred Nortona.

Konačni poredak: Loris Vergier, Andreas Kolb, Dakotah Norton, Aaron Gwin i Bernard Kerr.

Amaury je kralj 2022. godine

Unatoč lošem rezultatu uslijed pada, Francuz Amaury Pierron (Commencal/Muc-Off by Riding Addiction) osvojio je ukupni poredak u Svjetskom kupu, s četiri pobjede ove sezone. Subotnji pobjednik Vergier zaozeo je drugo mjesto, a Kanađanin Finn Iles (Specialized Gravity) osvojio je treće mjesto s 996 bodova, ali uopće nije startao u Val di Soleu zbog ozljede iz Les Getsa.

Rezultati

Posudili smo fotografije od UCI Mountain Bike.

VDS Kratki kros:

Dolina sunca nikada neće razočarati. Staza kratkog krosa bila je atraktivna i raznolika, a muške i ženske utrke bile su prava poslastica za ljubitelje ove discipline.  

Tehnički zahtjevan, malo smotan krug u podnožju Bikeland Bikeland Parka privukao je veliki broj navijač(ic)a koji su imali što za vidjeti. Finalne muške i ženske utrke bile su na najvišoj mogućoj razini, a vozači(ce) su u petak pokazali odlične vožnje.  

XCC žene: Fotofinish završnica

Dugo nismo vidjeli ovako uzbudljivu utrku u kratkom krosu. Od starta je vodila Talijanka Martina Berta (Santa Cruz FSA MTB Pro Team) i diktirala vrlo brz tempo. Francuskinja Loana Lecomte (Canyon cllctv) ubrzo je preuzela vodstvo. Slijedile su je Švicarke Alessandra Keller (Thomus Maxon) i Jolanda Neff, Šveđanka Jenny Rissveds (Team 31 Ibis Cycles), Švicarka Linda Indergand (Liv Factory Racing), svjetska prvakinja Pauline Ferrand Prevot (BMC MTB Racing) te Amerikanka Kate Courtney (Scott – SRAM mtb Racing Team).

Iz kruga u krug su pojačavale tempo, razlike su se proširile, no sve navedene ostale su na čelu. Jedina koja nije mogla držati korak s visokim ritmom bila je Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), koja je u četvrtom krugu zbog zdravstvenih problema odustala.

Brza posljednja tri kruga

Šesti, sedmi i posljednji, osmi krug bili su siloviti. Lecomte je htjela pobjeći, ali Keller ju je spriječila. Prevot je kontrolirao utrku na trećem mjestu, Berta je malo zaostala. Courtney je napredovala. U posljednjoj rundi, natjecateljice su išle na sve ili ništa, a na kamenitom usponu, Lecomte je pokušala još jedan napad, ali ubrzo ga je uhvatila Prevot, slijedila ju je preko grbavog poligona, a u posljednjem zavoju ulovila ju je s unutrašnje strane.

O pobjednici odlučio sprint u cilju. Aktualna svjetska prvakinja Pauline Ferrand Prevot pobijedila je u foto finišu. Ovo je peta pobjeda u njenoj karijeri. Bitka za treće mjesto vodila se između Alessandre Keller i Jolande Neff. Dobila je Keller.Kate Courtney zauzela je peto mjesto.

Alessandra zasluženo do ukupne pobjede

Bijelu majicu branila i obranila Alessandra Keller te je tako postala prva ukupna pobjednica Svjetskog kupa u kratkom krosu. Prestigla je drugoplasiranu Australku Rebeccu McConnell (Primaflor Mondraker XSauce) , a treće mjesto osvojila je Jolanda Neff.

XCC muškarci: Nadmoćni Hatherly i Carod

Južnoafrički Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing) i Francuz Titouan Carod (BMC MTB Racing) započeli su najbrže. Slijedili su ih švicarski Nino Schurter (Scott – SRAM mtb Racing Team), Romun Vlad Dascalu (Trek Factory Racing XC), talijanski Luca Braidot (Santa Cruz FSA MTB Pro Team) i švicarski Filippo Colombo (BMC MTB Racing). U pozadini je bio Francuz Victor Koretzky (B &B Hotels KTM).

Tko će prvi prijeći ciljnu crtu u Val di Sole?

Južnoafrikanac Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing) i Francuz Titouan Carod (BMC MTB Racing) od starta su vozili svoju utrku na čelu. Iako su im se približili Braidot i Schurter, njihovo vodstvo nije bilo ugroženo. Carod, koji je devet krugova vozio iza Hatherlyja, napao je na posljednjem usponu i odmakao od Južnoafrikanca. Veselio se svojoj prvoj pobjedi u kratkom krosu. Luca Braidot osvojio je bitku za treće mjesto, Schurter je osvojio četvrto, a Jordan Sarrou (Specialized Facotory Racing) peto mjesto.

Ukupna pobjeda u Južnu Afriku

Alan Hatherly najbolji u ukupnom poretku. Filippo Colombo, koji je svoju posljednju utrku završio na skromnom 15. mjestu, sezonu je završio na drugom mjestu u ukupnom poretku, a treće mjesto osvojio je pobjednik posljednje utrke Svjetskog kupa Hatherly.

Rezultati

Prati nas