Snowshoe, Alessandra Kelller
1. kolovoza 2022

U nedjelju kros, kiša, blato, magla, utrke na sve ili ništa. U subotu za spust sunčano i sklisko. Pravi MTB kakav navijači oduvijek žele!

Iako od petka u Zapadnoj Virginiji nije padala kiša, a spustaši(ca)ma se u subotu čak osmjehnulo sunce, maglovito vrijeme i još uvijek blatna staza dočekali su nedjeljne utrke u olimpijskom krosu. Za vrijeme ženske utrke počela je padati kiša! Na olimpijskom krosu u Snowshoeu nedostajalo je dosta glavnih favorit(kinj(a. U ženskoj konkurenciji na startu bez Francuskinja Loane Lecomte i Pauline Ferrand Prevot i bez Kanađanke Emily Batty. U muškoj konkurenciji bez Flückigera i Nina Schurtera. Potonji se ozlijedio tijekom kratke utrke u petak.

Alessandra Keller

Žene: Prva svjetska pobjeda za Švicarku Keller

Nakon prvog kruga Šveđanka Jenny Rissveds (Team 31 Ibis), Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) i Alessandra Keller (Thomus Maxon  i Nizozemke Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) vodile su dobrih 15 sekundi ispred suparnica.

Rissveds ili Keller?

U trećem krugu Neff je malo posustala te su samo Keller, Rissveds i Nizozemka Anne Terpstra ostale na čelu utrke. Austrijanka Mona Mitterwalner je malo smanjila zaostatak (27 sekundi) a ispred nje je vozila skupina domaćih predstavnica na mjestima 5, 6, 7 i 8.

Kiša je utrku učinila još zanimljivijom

Keller i Rissveds vozili su skupa u posljednjih 3,9 kilometara utrke od sedam krugova. Na travnatom dijelu Rissveds se poskliznula i Keller je prošla pored, otvorivši vrata svojoj prvoj pobjedi u Svjetskom kupu u olimpijskom krosu. Šveđanka je više nije mogla pratiti i Švicarka je prva prošla kroz cilj ! Na kraju je Rissveds zaostala 37 sekundi, a treća je bila TerpstraTerpstra. Četvrti je bila Mitterwallner, a peta Neff .

Promjena na vrhu

Terpstra je preuzela ukupno vodstvo (1430 bodova), a McConnell je pala na drugo mjesto (1422 boda), treća je Keller sa 1312 bodova.

Muškarci: Španjolčev taktički debi

Pobjednik kratke cross utrke Christopher Blevins (Specialized Factory Racing) je sam na čelu diktirao ritam, ali u četvrtom od osam krugova je morao stati u tehničkoj zoni zbog puknuća gume. Francuz Titouan Carod (BMX mtb Racing) potom preuzima inicijativu,  asnjim i  pobjednik posljednje dvije utrke Svjetskog kupa, Talijan Luca Braidot (Santa Cruz FSA mtb Pro Team). Njihovo vodstvo nije dugo trajalo, jer im se ponovno pridružio Blevins, dovodeći sa sobom Nijemca Lucu. Schwarzbauer (Canyon CLLCTV) i Španjolca Davida Valera Serrana (BH Templo Cafes UCC).

Agresivni Blevins

Zatim je Blevins pokušao s nekoliko napada, ali samo nakratko, jer su petorica natjecatelja vozila potpuno zajedno do sredine posljednjeg kruga. Zatim je Blevins pokušao promijeniti ritam i još jedan napad, ali je brzo opet uhvaćen. Tada je Valero Serrano “skočio”.uzeo nekoliko duljina naprijed i vozio prema svojoj prvoj pobjedi u Svjetskom kupu. Carod je s pet sekundi zaostatka za Španjolcem stigao u cilj s vremenom od sat, 25 minuta i 16 sekundi, au cilju je odlučena borba za treće mjesto između Braidota i Blevinsa. U fotofinišu brži je bio Talijan Braidot. Peto mjesto pripalo je Švicarcu Filippu Colombo (BMC mtb utrke).

Bez obzira na odsutnost, Nino Schurter (Scott – Sram mtb Racing) vodi u ukupnom poretku i nakon sedam utrka (1342 boda). Na drugom mjestu jučer je Rumunj Vlad Dascalu (Trek Factory Racing XC) s 1227 bodova. Južnoafrikanac Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing) je na trećem mjestu sa 1210 bodova.

Muškarci U23: Povratak Vidaurre Kossmanna

Čileanac Martin Vidaurre Kossmann (Lexware Mountainbike Team) pobijedio je Amerikanca Bjorna Rileya (Trek /Vaude) za sekundu u ciljnom sprintu i tako nakon šest krugova te jedan sat, minute i 33 sekunde slavio šesti put ove sezone. Treće mjesto osvojio je štićenik Juliena Absalona Mathis Azzaro (BMC mtb Racing), koji je zaostao 5 sekundi.

Ukupno je Vidaurre povećao prednost pred svojim progoniteljima i sada ima 805 bodova. Drugi je Kanađanin Caeter Woods (Norco Factory Team) s500 bodova. Na trećem mjestu sa 397 bodova je Talijan Simone Avondetto (Wilier – Pirelli Factory Team). Potonji nije nastupio u Sjedinjenim Državama.

Žene U23: Nakon Line, Puck i Sofie, sada Noëlle

Na sedmoj utrci sezone nije bilo niti jedne ovogodišnje pobjednice. Ukupno vodeća Francuskinja Line Burquier (Canyon CLLCTV), Nizozemka Puck Pieterse (Alpecin – Fenix), Švicarka Ronja. Blöchinger i Dankinja Sofie Pedersen propustile su utrku. Tako je Švicarka Noëlle Buri (Bixs Performance  Racing), koja je nakon pet krugova od 3,9 kilometara u utrci dugoj sat vremena bila 43 sekunde brža od Njemice Luise Daubermann (Trek /Vaude) i minutu, 38 sekundi od Amerikanke Madigan. Munro (Trek Factory Racng XC).

U ukupnom poretku i dalje vodi Burquier (700 bodova) ispred Pieterse (485 bodova), dok je jučerašnja pobjednica Buri sa 470 bodova napredovala sa šestog na treće mjesto.

Rezultati

Spust

Šesta utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva pokazala se iznimno teškom. Iako je za vrijeme finalne utrke zasjalo sunce, staza u šumi je još uvijek bila skliska, blatna i opasna. Odsjeci pokrivani kamenjem bili nemilosrdni, nisu štedjeli niti one najbolje. Staza na skijalištu Snowshoe u Zapadnoj Virginiji pokazala se kao jedna od fizički najtežih u ovogodišnjem Svjetskom kupu.

Žene: Jedne konstantno, druge s padovima

Do vožnje Monike Hrastnik (Dorval AM Commencal) u vodstvu je bila Norvežanka Mille Johnset (Commencal/100%). Monika je tečno izvela vožnju i postavila je vrijeme od 4:45.362. Prestigla je Norvežanku za deset sekundi i uvrstila kao drugoplasirana iza Njemice Nine Hoffmann (Santa Cruz Syndicate).

Vali, Myriam ili Camille?

Na startu su u tom trenutku bile ostale najbrže tri iz kvalifikacijske vožnje. Prva je na redu bila Austrijanka Vali Höll (RockShox Trek Race Team) koja se na kraju uvrstila na drugo mjesto te prestigla Moniku za manje od sekunde. Francuskinja Myriam Nicole (Commencal/Muc-Off by Riding Addiction) bila je suverena, nizala najbrža međuvremena, potom je čak pala, ali još uvijek doseže svoje odredište gotovo dvije sekunde prije njemačkog Hoffmanna. Vrijeme joj je bilo 4:34,692.

Na startu je ostala samo Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal). Iako je u središnjem dijelu staze bila sporija od Nicole, u donjem je dijelu ubrzala te je s vremenom od 4:288,585 za 4,1 sekundi prestigla je Francuskinju i veselila se ovogodišnjoj trećoj pobjedi!

Monika Hrastnik osvojila je peto mjesto, popela se na pobjedničko postolje po treći put ove godine, a u ukupnom poretku je skupila 557 bodova i na šestom je mjestu. Dvije utrke prije kraja serije u ukupnom poretku vodi Camille Balanche s ukupno 1335 bodova ispred Myriam Nicole (1105 bodova), treća je Valentina Höll, s 966 bodova.

Moni između drveća. Fotografija Jey Crunch @crunch724

Muškarci: Opasno, divlje i atraktivno

Kanađanin Finn Iles (Specialized Factory) proveo je dugo vremena u „vrućem stolcu“, zahvaljujući vremenu vožnje od 3:40.090. Prvi ga je nadmašio Britanac Laurie Grenland (Santa Cruz Syndicate), ali samo za 0,4 sekunde. Njegov zemljak Danny Hart (Cube Factory Racing) potom je postavio još brže vrijeme od 3:38,313. No njegovo vodstvo je trajalo malo vremena, budući da ga je aktualni svjetski prvak Južnoafrikanac Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) nadmašio za 0,3 sekunde zahvaljujući nevjerojatnoj vožnji u donjem dijelu staze.

Francuz Loris Vergier (Trek Factory Racing DH), pobjednik utrke u Andori, potom je izveo najbržu vožnju u gornjem dijelu, ali je zatim pao, brzo se podigao i na kraju u cilj ušao sa svega  dvije sekunde zaostatka iza Minnaara.

Vrijeme je za nova lica na vrhu

Aktualni europski prvak Andreas Kolb (Continental Atherton) vozio je pomalo suzdržano u gornjem dijelu, ali s izvrsnom vožnjom u srednjem i donjem dijelu sve je iznenadio i dosegao prvo mjesto s 3:36 250. Divlji Irac Ronan Dunne (Continental Nukeproof Factory Racing) pronalazi na prototipu Nukeproof granice onoga što je moguće u vožnji, ali Kolbovo vrijeme nije nadmašio već se plasirao na drugo mjesto.

Još samo najbrža dvojka

Na startu su ostala samo dva Francuza, kolege iz ekipe Commencal/Muc-Off by Riding Addiction. Prvi je startao Thibaut Daprela, ali završni „rodeo” ga nije najbolje izveo, završio je utrku samo tek na šesnaestom mjestu. Kao posljednji jestartai vodeći u Svjetskom kupu Amaury Pierron. Vožnja na rubu – zeleno, crveno, crveno, zeleno i na kraju u cilju s vremenom 3:34,442 te njegova četvrta pobjeda u Svjetskom kupu ove godine!

Konačni poredak: Pierron, Kerr, Kolb, Dunne i Minnaar. U ukupnom poretku Pierron je povećao svoju prednost i sada ima ukupno 1180 bodova. Drugi je Loris Vergier sa 758 bodova. Treće mjesto čvrsto jenu rukama Ilesa (746 bodova). Sa 624 boda, Danny Hart je četvrti, a Kolb je peti (591 bod).

Juniori: Goldstone najbolji i u kvalifikacijama i u finalu

Kanađanin Jackson Goldstone (Santa Cruz Syndicate) snalazi se na svim podlogama. Čak i na skliskom i u blatu on je suveren. Još jedna savršena vožnja i s vremenom 3:50,127 četvrta pobjeda sezone. Sa 5,3 sekunde iza sebe, njegov sunarodnjak Tegan Cruz (RockShox Trek Race Team) osvojio je drugo mjesto, dok je treće mjesto osvojio iznenađujuće kolumbijski Sebastian Holgun Villa (IJ Racing – Chiguiro Extremo Team). Posljednji je trajao devet sekundi. Ovo je njegov najbolji rezultat jer je ove godine osvojio dva deveta i jedno deseto mjesto. Goldstoneov najbliži sljedbenik i pobjednik Fort William i Leogang, britanski Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team), osvojio je 13. mjesto.

Goldstone ima 340 bodova nakon šest utrka, a Williams ima 276 bodova. Novozelanđanin Stevens McNab (UNION), koji je osvojio četvrto mjesto u Snowshoeu, ukupno ima 231 bod.

Juniorke: Slavlje Kanađanke

Gracey Hamstreet (Norco Factory Team) slavila je po četvrti put u sezoni. S vremenom od 5:24,114 ona je pretekla Britansku Aimi Kenyon (Pinkbike Racing) za 3,2 sekunde, a svjetski prvak Izabelu Jankovu (Gen S) za 6,6 sekundi. Pobjednik utrke u Andori, British Phoebe Gale (Canyon Collective FMD), osvojio je sedmo mjesto.

Ukupno, Hamstreet, koji ima 335 bodova, povećao je prednost u odnosu na Gale (295 bodova), treći je Hastings s 250 bodova.

Rezultati

Kratki kros

U ženskoj i muškoj elitnoj kategoriji u petak pobjede domaćih natjecatelj(ic)a. Kratki kros u Zapadnoj Virginiji bio je spektakl.

Bez kiše i sa stidljivim popodnevnim suncem, ali još uvijek s puno blata na stazi – to je bila situacija kratke križne utrke. Uz podršku brojnih navijač(ic)a natjecatelji(ce) su pokazali odlične vožnje. Upravo zbog takvih nastupa kratke križne utrke dobivaju zamah.

Žene: Iznenađenje na vrhu

Ako su prva dva kruga šest bila u domeni Jenny Rissveds (3T Ibis) i Alessandre Keller (Thomus Maxon), djevojke su se u trećem krugu ponovno ujedinile u veću skupinu.

Rissveds u petak najborbenija

Prije početka finalne runde, Rissveds je imala malu prednost pred Keller, slijedile su ih Amerikanka Gibson i Terpstra. Prije predzadnjeg, strmog uspona, Keller je preokrenula zaostatak, a za njom Gibson i Terpstra. Rissveds je popustila, kao i Keller, i Gwendalyn Gibson je prešla u vodstvo u posljednjih tristo metara i osvojila svoju prvu svjetsku pobjedu . Anne Terpstra zauzela je drugo mjesto, a treća je bila Rissveds.

Gwendalyn Gibson

Ukupno, Alessandra Keller sada vodi s 1.140 bodova, a Rebecca McConnell je drugoplasirana. Na trećem mjestu je Anne Terpstra (1034 boda).

Muškarci: Slavlje svjetskog prvaka

Rumunj Vlad Dascalu diktirao je oštar tempo od početka, a natjecatelji su vozili u koloni.

Najaktivniji u utrci bio je mladi Rumunj.

Dascalu je bio prvi koji je ušao u posljednju rundu. Slijedili su ga Fini, Blevins, Braidot, Carod i Hatherly. Tako je Dascalu dobio prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu, jer su dva uspona donijela nekoliko metara ispred cilja. Zatim je došlo do napada Blevinsa, koji je uhvatio Rumunja neposredno prije posljednjeg „hupsera”. Nakon toga sprint i trenutni svjetski prvak u kratkom križu slavili su se na domaćem tlu! Konačan rezultat nakon 21 minute i 53 sekunde utrke: Blevins, Dascalu (+ 2 sekunde), Braidot (+ 4 sekunde), Fini (+ 11 sekundi), Carod (+ 12 sekundi).

Cristopher Blevins

U odsustvu Švicarca Mathiasa Flückigera (Thomus Maxon), Južnoafrikanac Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing) preuzeo ukupno vodstvo. Hatherly ima 1002 boda i Flückiger 988. Švicarac Filippo Colombo (BMX mtb Racing) je treći s 830 bodova.

Rezultati

Foto: Red Bull Content Pool

Prati nas