Petrópolis
11. travnja 2022

Martin Kossmann Vidaurre i Line Burquier pobijedili su u kategoriji U23, Becca McConnel donijela je prvu seniorsku XCO pobjedu Australiji, Schurter je konačno izjednačio povijesni Abaslonov rekord…

Nepregledna gužva glasnih navijača, visoka vlaga i temperatura, tehnička, zbog kiše i skliska, ali ipak brza staza. Takva je bila prva utrka ovogodišnje Svjetskog kupa u olimpijskom krosu, koja se ponovno održala u Brazilu nakon sedamnaest godina. Domaćin je bio Petrópolis, meka brdskog biciklizma.

Obožavatelji na stazi pobrinuli su se za ludu atmosferu. Foto Fabio pivo/crvena Bull Sadržaj bazen

Muškarci: Triler do ciljne crte i izjednačenje Absalonova rekorda

Nakon trećeg kruga u skupini su ostali Južnoafrikanac Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), Švicarac Nino Schurter (Scott -Sram MTB Racing), Rumunj Vlad Dascalu (Trek Factory Racing XC), Francuz Maxime Marotte (Santa Cruz FSA MTB Pro Team) te dizajner staze i lokalni matador Henrique Avancini (Cannondale facotry Racing). Potom su Marotte, Dascalu i Schurter pobjegli na razmak od nekoliko sekundi. Razlika između vodećih i desetog bila je manja od 45 sekundi.

U petom krugu Dascalu je odlučio napasti na tehničkom usponu s dvije usporedne singlice prestigao Nina Schurtera postavio se na čelo utrke. Avancini i Hatherly držali su četvrtu i petu poziciju s više od 15 sekundi zaostatka. Potom se zaostatak potonje dvojke dodatno povećao. Švicarac Filippo Colombo (BMC MTB Team) bio je uključen u borbu za top pet. Avancini je pao u tempu, a Danac Sebastian Fini (KMC —Orbea) probio se na četvrto mjesto.

Boj do posljednjeg centimetra. Nino Schurter i Maxime Marotte u prvom planu a iza njih Vlad Dascalu. Foto Fabio Piva/Red Bull Content Pool

Boj do posljednjeg centimetra. Nino Schurter i Maxime Marotte u prvom planu a iza njih Vlad Dascalu. Foto Fabio Piva/Red Bull Content Pool

Odluka o pobjedi na samoj ciljnoj crti

U sedmom, posljednjem krugu Marotte je vozio na čelu, slijedili ga Schurter i Dascalu. Colombo je zaostajao 45 sekundi na četvrtom mjestu. U drugoj polovici posljednjeg kruga Schurter se probio na čelo i diktirao pakleni tempo. Na posljednjom spustu prije prema cilju napao je Marotte, uspio je steći nekoliko metara prednosti, ali u posljednjih nekoliko metara ima je manje „sape“ od Schurtera koji je tako proslavio 33. pobjedu u svojoj karijeri! Izjednačio se s rekorderom i peterostrukim svjetskim prvakom Julienom Absalonom. Schurter je čekao pobjedu još od Les Getsa 2019.!

Marotte se moralo zadovoljiti drugim mjestom, a Dascalu je bio treći. Na četvrtom mjestu je završilo Fini, a peto mjesto osvojio je Colombo. Avancini koji je očekivao puno od domaće utrke na kraju se plasirao kao trinaesti sa zaostatkom od dvije minute i 46 sekundi.

Rebecca McConnell. Foto UCI Mountain Bike

Žene: Debitantska pobjeda za Australiju

U prva tri kruga suvereno je vozila pobjednica Svjetskog kupa 2021., Francuskinja Loana Lecomte (Canypn CLLCTV), a za njom Australka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Genjins) i Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing). Potom je pogriješila na kamenom spustu što ju je koštalo prednosti u četvrtom krugu, a McConnell i Terpstra bile su joj opasno blizu. Pola kruga kasnije, Australka je preuzela vodstvo, a ona još nije pobijedila u utrci Svjetskog kupa u olimpijskom krosu. Potpm je Terpsta preuzela inicijativu i pobjegla za više od 10 sekundi.

Terpstra je ušla u posljednji krug s 10 sekundi prednosti. McConnell i Lecomte su je skupa pratili. Potom, u drugoj polovici posljednje runde, Nizozemska pada. Australka joj je opasno prilazila i krenula je u napad, stekla prednost i veselila se svojoj prvoj pobjedi u Svjetskom kupu. Najbliža pobjedi bila je lani, na finalnoj utrci u Snowshoe, ali je spriječila ju je probušena guma. Anne Terpstra i Loana  Lecomte završile su na drugom, to jest trećem mjestu.

Rezultati na uci.org

XCC Petrópolis

„Cirkus“ je krenuo već u petak jer, utrkama u kratkom krosu. Brazilci su se dokazali kao odlični organizatori. Krug kratkog krosa iznosio je 1400 metara, uz 65 visinskih metara, što je značilo jako puno uspona za utrke u ovom formatu. Glatka i brza staza s jednim brzim i jednim tehničkim usponom, s dva spusta te ravnijem dijelom koji je uključivao i „pumptrack“ odsjek.

U ženskoj je konkurenciji Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (BMC MTB Racing) pobjegla pri kraju utrke i pokazala se na završnom spustu te pobijedila. Drugoplasirana Austrijanka Laura Stigger (Specialised Factory Racing) prestigla je Britanku Evie Richards (Trek Factory Racing XC).  

U muškoj kategoriji, sve oči su bile uprte u domaćeg Henriquea Avancinija (Cannondale Factory Racing). U kombinaciji s deveterostrukim svjetskim prvakom Švicarcem Ninom Schurterom (Scott-SRAM mtb Racing) pokazao je odlične taktičke manevre. Ipak, slavio je Južnoafrikanac Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), koji je pobjegao Švicarcu Thomasu Litscheru (Kross Orlen Biciklistički tim) i Francuzu Maximeu Marotteu (Santa Cruz FSA mtb Pro Team). Avancini i Schurter završili su na četvrtom i petom mjestu.  

Sljedeće odredište za utrke Svjetskog kupa u olimpijskom i kratkom krosu biti će njemački Albstadt, koji će od 6. do 8. svibnja ugostiti najbolje. Osnovne informacije potraži na bikezone-albstadt.de.

Foto: Bartek Wolinski, Fabio Piva / Red Bull Content Pool

Prati nas