Leogang, svetovni pokal
15. lipnja 2022

Četvrto kolo ovogodišnjeg Svjetskog kupa u olimpijskom krosu. Vruće kao u paklu. Leogang je opet  omogućio sjajnu predstavu…

Gotovo nitko nije očekivao reprizu utrke iz 2021., barem što se tiče seniorskog pobjednika i pobjednice. To da će najbolji u utrkama kratkog krosa od petka pobijediti i u utrkama olimpijskog krosa uz stopostotnu učinkovitost preko vikenda nešto je što će ostati uklesano u povijesti brdskog biciklizma!

Žene: Francuskinja s drugog planeta.

Nakon 17 minuta utrke vodeća Francuskinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV) i Šveđanka Jenny Rissveds (Team 31 Ibis) stekle su prednost od 40 sekundi ispred Austrijanke Laure Stigger i Švicarke Sine Frei (obje Specialized Factory Racing) te pobjednicom prve tri utrke ovogodišnjeg Svjetskog kupa Australkom Rebeccom McConnell (Primaflor Mondraker). U polovici drugog kruga Lecomte je brzo stekla 20 sekundi prednosti ispred Švicarke.

Loana vozi svoju utrku.

Lecomte je povećavala prednost iz kruga u krug, ispred Stigger i Frei. McConnel je izgubila kontakt sa Švicarkom i Austrijankom, dok su joj nizozemska Anne Terpstra i Dankinja Caroline bohe (obje Ghost Factory Racing) dahtale u vrat. Potonja je ubrzo prestigla Australku i krenula u lov za dvojkom iz Specializeda.

U posljednjem krugu Francuskinja je i dalje rutinirano vozila na čelu dok se Austrijanka otisnula od ekipne kolegice te počela juriti za Šveđankom, ali joj se nije mogla dovoljno približiti.

Tako je Loana Lecomte proslavila svoju drugu pobjedu ovog vikenda, prvu je slavila u petak na kratkom krosu, i tako je postala prva natjecateljica koja je dvije godine zaredom slavila u obje discipline. Jenny Rissveds zauzela je drugo mjesto Laura Stigger bila treća. Susjeda Tanja Žakelj osvojila je 19. mjesto.

U ukupnom poretku prednost Australke McConnell (u nedjelju je bila na kraju sedma) počela se lagano topiti, sada ima 1093 boda. Lecomte zauzima drugo mjesto (916 bodova), dok je Nizozemka Terpstra na trećem mjestu sa 713 bodova.  

Muškarci: Dvoboj titana

Odmah nakon starta, Švicarac Nino Schurter (Scott – Sram mtb Racing) preuzeo je vodstvo i u prvom krugu diktirao pakleni ritam s kojim se uspjelo nositi samo deset najbržih. U drugom krugu formirala se skupina u kojoj su bili Schurter, Švicarac Mathias Flueckiger (Thomus Maxon), Rumunj Vlad Dascalu, Novozelanđanin Anton Cooper (oba Trek Factory Racing XC), Južnoafrikanac Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), Francuz Maxim Marotte (Santa Cruz FSA mtb Pro Team). Za njima su vozili Švicarac Andri Frischknecht (Scott – Sram mtb Racing), Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) i Francuz Jordan Sarrou (Specialized Factory Racing).

U trećem krugu dogodio se prvi ozbiljan napad, Flueckiger je skočio. Samo ga je Schurter mogao slijediti, a s više od 10 sekundi zaostatka lovio ih je Hatherly. Marotte i Dascalu su ostali nekoliko metara iza. Schurter je preuzeo inicijativu u polovici četvrtog od šest krugova, Flueckiger ga je slijedio, a Hatherly je vozio na trećem mjestu sa sedam sekundi zaostatka. Flueckiger i Schurter su zatim eskalirali, a Hatherly je lovio Dascalua na trećem mjestu.

U posljednjoj rundi, ponovno je napao Flueckiger, Schurter se nije mogao nositi s još jednim napadom i popustio je. Dakle, Mathias Flueckiger, baš kao Loana Lecomte, veselio se dvostrukoj pobjedi! Nino Schurter završio je na drugom mjestu šest sekundi, a Alan Hatherly je uspio obraniti treće mjesto, 39 sekundi iza pobjednika.

Nino Schurter još uvijek vodi u ukupnom poretku (964 boda). Drugo mjesto pripada u nedjelju petoplasiranom Vladu Dascalu (775 bodova), a treće nedjeljnom pobjedniku Flueckigeru (711 bodova).

Žene U23: Slavlje ciklokros specijalistice

Nizozemka Puck Pieterse (Alpecin – Fenix), pobjednica prethodne utrrke u Novom Mestu u Moravskoj, utekla je u ciljnoj ravnini Francuskinji Line Burquier (Canyon CLLCTV), a još jedna Francuskinja Olivia Onesti je zauzela treće mjesto.  

Burquier vodi u ukupno 475 bodova, drugi je Pieterse (325 bodova), treći je Danka Sofia Pedersen četvrti, s 305 bodova. Vita Movrin zabio je dvije utrke i 71 bod na 35. mjestu.

Muškarci U23: Čileanac utekao Talijanima

Aktualni svjetski prvak Martin Vidaurre (Lexware Mountainbike Team) ne popušta. Slavio je pobjedu i u Leogangu. Ovaj put s mnogo manjom prednošću, svega 19 sekundi ispred drugoplasiranog Talijana Simonea Avondeta (Wilier – Pirelli Factory Racing Team XCO). Filippo Fontana (CS Carabinieri – Cicli Olympia Vittoria) osvojio je treće mjesto sa 34 sekunde zaostatka.

Vidaurre je čvrsto na čelu ukupnog poretka, pobijedio je u sve četiri utrke ove godine i ima 500 bodova. Drugi je Avondetto, koji ima 287 bodova. Treći je sa 262 boda Švicarac Janis Baumann (Wilier – Pirelli Factory Racing Team XCO), koji je u nedjelju osvojio peto mjesto.

Rezultati

Svjetski kup sada seli u švicarski Lenzerheide, koji će ugostiti utrke u kratkom i olimpijskom krosu od 8. do 10. srpnja.

Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Sadržaj bazen

Pročitaj i
Svjetski kup Leogang report: Monika opet među najbržima

Prati nas