Maraton, svetovno prvenstvo, Turčija, Sakarya
26. listopada 2020

Jučer je u Sakarayi, u Turskoj, održano svjetsko prvenstvo u MTB maratonu. Na startu je bilo nešto manje natjecatelj(ic)a nego inače, no staza je svejedno bila zahtjevna…

Turska je bila domaćin ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u MTB maratonu. Sakaraya, grad na sjeveru zemlje, ugostio je već 18. službeno Svjetsko prvenstvo u MTB maratonu. Na startu je bilo 57 seniora i 35 seniorki. Među njima je bila i Blaža Pintarič, najbolja slovenska maratonka i prava veteranka u ovoj disciplini.

Žene

U odsustvu braniteljice naslova, Francuskinje Pauline Ferrand Prevot, prvo je ime na startu bila Blaža Pintarič, broj 1 na maraton ljestvici Međunarodne biciklističke federacije UCI.

Nakon startnog kruga, prvih 12 su vozile zajedno, zatim se nakon prvog kruga, to jest sat i 49 minuta, formirala skupina: Blaža Pintarič, Poljakinja Maja Wloszczowska, dvije Švicarke Ariane Lüthi i Ramone Forchini te Ukrajinka Jana Belomojna.

Tada su Wloszczowska i Forchini uspjele napasti i pobjeći, stekavši određenu prednost, a s vremenom im se uspjela pridružiti i Jana Belomojna. No potonja to nije mogla pratiti i potom je vozila s Južnoafrikankom Robyn de Groot.

Pola posljednjeg kruga diktirala je Švicarka, a Poljakinja ju je samo slijedila. Zatim, kilometar prije kraja, silovit napad Forchinij s kojim se Wloszczowska nije mogla nositi, samo je održavala korak i vozila deset, petnaest metara iza.

Nakon tri sata, 42 minute i 18 sekundi te 80,9 kilometara, svjetska prvakinja postala je nekadašnje svjetska prvakinja u olimpijskom krosu do 23 godine, Švicarka Ramona Forchini.

Svjetska prvakinja u maratonu 2003. godine, Poljakinja Maja Wloszczowska, zaostala je samo sekundu. Na kraju je još jedna Švicarka bila treća. Ariane Lüthi zaostajala je za zlatom 22 sekunde.

Blaža Pintarič, viceprvakinja svijeta 2019. i 2005. godine te brončana iz 2004. godine, završila je na devetom mjestu sa zaostatkom od 9 minuta i 32 sekunde. Jedno mjesto ispred nje, i prednost od 49 sekundi, ostvarila je BiH reprezentativka Lejla Tanović te je tako postigla odličan rezultat!

Muškarci

Čekala su ih tri kruga, a morali su prijeći ukupno 110 kilometara. Tijekom prva dva kruga najbržu vozili u maloj skupini. Samo je Portugalac Tiago Ferreira, koji je imao problema s lancem, malo zaostao.

Tada su malo ubrzali Čeh Kristian Hynek i Martin Stošek, Kolumbijac Hector Leonardo Paez Leon i Talijan Juri Ragnoli, no Ferreira ih je ubrzo sustigao. U posljednjem kolu svjetski prvak iz 2019. godine Paez Leon napao je brzim tempom, držali su ga samo Stošek i Ragnoli.

Paez Leon je stekao minutu prednosti, a u pozadini je tempo počeo diktirati Ferreira, i uz pomoć Stošeka i Španjolca Davida Valera Serana  pokušao je uhvatiti Kolumbijca, ali bez uspjeha. Prvo je ispao Španjolac, zatim su ostali samo Čeh i Portugalac, ali prednost Kolumbijca se nije umanjila, već samo povećala.

Nakon četiri sata 19 minuta i 51 sekundu Kolumbijac Hector Leonardo Paez Leon prvi je stigao do cilja. Nakon snažnog završetka u posljednjim kilometrima, drugi je stigao Portugalac Tiago Ferreira (+ 2:20), a treće mjesto osvojio je Čeh Martin Stošek (+ 2:36).

Hector Leonardo Paez Leon sada drži dva svjetska naslova, a tri je puta bio brončani (2018., 2015. i 2013.).

Rezultate provjeri na na sakarya2020.org.

Video: Snimka muške i ženske utrke

Na naslovnoj fotografiji su najbolja tri maratonca na postolju. Fotografija: snimka zaslona.

Pročitaj i
SP maraton report: Pauline F. Prevot osvojila još jedno zlato, Blaža Pintarič još jednu srebrnu medalju

Prati nas