5. kolovoza 2023

U Škotskom gorju danas se odvijala borba za svjetska odličja u MTB spustu, Austrijanka je potvrdila naslov, a Britanci su odlično prošli u muškoj konkurenciji…

Ovogodišnje svjetsko prvenstvo još je jedno koje prolazi bez hrvatske MTB reprezentacije..

Hirovito škotsko vrijeme,a utrke su ipak dostojne Svjetskog prvenstva. Ovo odredište nikada nije razočaralo i uvijek, unatoč lošem vremenu, privlači brojne navijače.Fort William je danas vjerojatno bio domaćin svoje posljednje velike utrke, jer se već duže vrijeme naveliko priča o tome da Škotska više neće biti domaćin utrka Svjetskog kupa niti Svjetske brdsko-biciklističke serije.

Žene: Vali Hoell opravdala reputaciju prve favoritkinje

Balanche, Hoell i Cabirou – foto: Thomas Maheux/SWpix.com –

Svoju konstantnu razinu i dominaciju Valentina Hoell je prenijela ia u Škotsku.Braniteljica naslova bila je najbrži već u jučerašnjim kvalifikacijama, a danas je ostvarila dovoljnu razliku na mokroj stazi, pogotovo u donjem dijelu. Na kraju se veselila drugom uzastopnom naslovu najbolje na svijetu. Jedina je uspjela probiti magičnih pet minuta (4:58.242), pobijedivši svjetsku prvakinju iz 2020., Švicarku.Camille Balanche, za dvije sekunde i dvije stotinke. Broncu je osvojila peterostruka pobjednica Svjetskog kupa, Francuskinja Marine Cabirou, koja se vratila nakon teške ozljede leđa.

Monika Hrastnik, foto Jey Crunch.

Na jučerašnjem treningu, Slovenka  Monika Hrastnik je pri padu zadobila dosta udaraca u rebra, bok i ruku, no unatoč svemu prošla je u današnje finale. Trostruka europska prvakinja i brončana sa SP-a 2020. na kraju je zauzela 11. mjesto (+14.830).

Muškarci: Charlie Hatton do zlata

Greg Minnaar i Finn Iles bili su među kandidatima za čpostolje koji nisu imali sreće s gumama. Thibaut Daprela, Jordan Williams i Bernard Kerr temeljito su “krstili” škotsko kamenje, ali su ipak stigli do cilja, dok je najbržih 20 natjecatelja iz jučerašnjih kvalifikacija imalo znatno lošije uvjete na stazi, jer kiša nikako nije jenjavala. Najduže je na vrućoj stolici izdržao Španjolac Angel Suarez, ali se na kraju morao zadovoljiti sedmim mjestom. Peterostruki svjetski prvak i branitelj naslova Francuz Loic Bruni bio je dorastao psihičkom pritisku, ali nije bio dorastao teškoj i u konačnici prilično sporoj stazi. Isto vrijedi i za Australca Troya Brosnana i Francuza Loisa Vergiera. Bruni je na kraju bio četvrti, Brosnan peti, a Vergier šesti.

Britanac Charlie Hatton postao je novi svjetski prvak, s vremenom od četiri  minute, 26 sekundi i 747 tisućinki. Srebro je odnio Austrijanac Andreas Kolb, a broncu još je jedan Britanac,Laurie Grenland. Tako je dvostruka pobjeda pripala obitelji Atherton i njegovoj ekipi Continental Atherton (Kolb i Hatton). Laurie Greenland svojom je vožnjom dokazao da je taktički sazrio i da više nije tek poletan mladić.

Svi rezultati

Video: SP Glasgow, subota

Vrhunci utrke juniorki

Finalna vožnja novog juniorskog svjetskog prvaka

Video: Fort William iza kulisa

Wyn TV

Nakon juniorskog finala, Wyn Masters razgovara između boksa s vražjim Novozelanđankama koje ispisuju povijest, pa  s mladim Henrijem koji je Njemačkoj donio prvi naslov svjetskog prvaka u spustu. Veliku zaslugu za to ima i legendarni Fabien Barel… Svoje govore i mama Rachel te “Lidlova” Tahnee.

Hart a prototipom

Danny Hart u Fort Williamu vozi novu verziju spustaške zvijeri Cube:

Zanimljivost

Danas je Greg Minnaar bio jedini natjecatelj koji je vozio stazu u Fort Williamu na prvom izdanju 2002. godine i jedan od rijetkih natjecatelja koji su bili na startu Svjetskog prvenstva održanog na ovom mjestu 2007. godine.

Zabavno škotsko vrijeme

cyclingworldchamps.com

Pročitaj i
Najavljujemo: MTB i BMX SP Glasgow 2023

Prati nas