Pauline Ferrand Prevot
5. listopada 2022

Već i prije pravoga kraja sezone dočekala nas je vijest o možda najspektakularnijem  transferu godine. Pauline je već zavrijedila devet duginih majica, a karijeru nastavlja u zvjezdanoj britanskoj ekipi…

U veljači je napunila trideset godina i smatraju je najsvestranijom brdskom biciklisticom, šampionkom koja svakako spada u kategoriju GOAT. Možda i najveća ženska zvijezda olimpijskog krosa svih vremena.

Pauline Ferran-Prévot mijenja sredinu u 2023.

Novi izazovi i novi ciljevi. Biciklistica s devet naslova svjetske prvakinje (osam u seniorskoj kategoriji), u najrazličitijim disciplinama, mijenja ekipu. Od 1. siječnja 2023. Uključiti će se u redove ekipe Ineos Grenadiers, britanske super cestovne ekipe koja pod okriljem drži i aktualnog svjetskog prvaka u ciklokrosu te olimpijskog MTB prvaka Toma Pidcocka. Uloga Pauline Ferrand-Prévot još nije poznata.  

Priča o PFP

Za Pauline Ferrand-Prévot prvi smo puta čuli prije deset godina kada je s 20 godina osvojila sedmo mjesto na Valonskoj strijeli, a kasnije u sezoni osvojila je dvije utrke Svjetskog kupa u olimpijskom krosu u kategoriji do 23 godine. Paralelno se natjecala na cesti, brdskom biciklizmu i ciklokrosu, za ekipu Rabbobank – Giant Offroad Team. U 2014. i 2015. godini osvojila je svjetske titule na cesti, olimpijskom krosu i ciklokrosu. Osvojila je sva tri naslova u manje od godinu dana. Zatim je uslijedila godina razočaranja, uglavnom zato što je važila za prvu favoritkinju na Olimpijskim igrama u Riju, ali nije završila utrku. Unatoč potpisivanju ugovora s novim poslodavcem, ekipom Canyon – SRAM, Francuskinja nije pronašla pravu motivaciju i formu sve dok se nije udružila s mentorom i partnerom Julienom Absalonom, jednim od najboljih brdskih biciklista svih vremena.

Tako se njezina motivacija polako vraćala, a 2017. ponovno je stajala na postolju na Svjetskom prvenstvu. Bila je treća. U sezoni 2018. usredotočila se ne samo na brdski biciklizam i osvojila srebro na Europskom prvenstvu, a također je osvojila titulu francuske nacionalne prvakinje u ciklokrosu u toj sezoni.

Došle su još dvije sezone snova

U 2019. je PFP doslovno eksplodirala. Ne samo da je dominirala u Svjetskom kupu, već je osvojila i naslove Svjetske prvakinje u olimpijskom krosu i MTB maratonu. Postala je i francuskom prvakinjom.

Ponovila je uspjeh i sljedeće sezone. Još jednom je osvojila Svjetsko prvenstvo u olimpijskom krosu i postala europska prvakinja u ovoj disciplini po prvi put. Sigurno joj je pandemija koronavirusa „uzela” naslov olimpijske prvaka jer su Olimpijske igre u Tokiju odgođene za godinu dana.

Jolanda Neff, Pauline Ferrand-Prévot i Rebecca McConnell. Boris Beyer/Red Bull Content Pool

Godina za zaboraviti

Pauline Ferrand-Prévot promijenila je poslodavca za sezonu 2021. i preselila se u ekipu partnera Juliena Absalona (Absolute Absalon BMC Team). Unatoč osvajanju titule europske prvakinje, PFP se nije pronašla, rezultati su izostali, tijelo je nije slušalo i razišla se s Absalonom, iako je imala ugovor s njegovom ekipom za sljedeće sezone. Prevot je završila sezonu rano i povukla se iz utrka na neko vrijeme.

Kada zima donese proljeće

Počela se pripremati za sezonu 2022. u novom društvu i natjecala se u utrkama na otoku Reunion. Društvo joj je pravila šamponkaa u enduru i njezina tehnička trenerica Cécile Ravanel. Njezin trener Barry Austin dodao je svoje. Iako je Ferrand-Prévot imala odličan početak sezone u Brazilu, kasnije je malo posustala, ali planovi 30-godišnje Francuskinje i njezine ekipe BMC MTB Racing bili su nešto drugačiji. Ferrand-Prévot se povukla iz Svjetskog kupa u pola sezone i trenirala u svojoj bazi na jugu Francuske.

Svjetsko prvenstvo na domaćem terenu

Tjedan dana prije početka Svjetskog prvenstva u Les Getsu održano je Europsko prvenstvo u Münchenu. Prevot je uvjerljivo vodila, ali ju je tehnički problem spriječio u osvajanju trećeg naslova europske prvakinje, osvojila je srebro. Ferrand-Prévot je došla u Les Gets kao glavna pretendentica za svjetski naslov u olimpijskom krosu. Dokazala je da je dobro pripremljena već u kratkom krosu gdje je osvojila naslov svjetske prvakinje. Pokazala svoju dominaciju i u olimpijskom krosu vozeći solo na putu svjetskog zlata, njezinog trećeg u ovoj disciplini.

Sezona snova Pauline Ferrand-Prévot još nije gotova.

PFP je u Danskoj, na Svjetskom prvenstvu u MTB  maratonu, taktičkom vožnjom uspjela osvojiti treći naslov svjetske prvakinje u ovoj sezoni. A ovog vikenda, Pauline Ferrand-Prévot će loviti četvrtu duginu majicuu! Sudjelovat će na prvom svjetskom prvenstvu u disciplini gravel!

Fotografija Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Prati nas