Red Bull Rampage, Brett Rheeder
22. listopada 2022

Red Bull Rampage vratio se na mjesto zločina, tamo gdje se najveći freeride događaj održavao od 2008. do 2013. Posljednji pobjednik na ovoj lokaciji bio je američki veteran Kyle Strait…

Nažalost, Kyle Strait nije sudjelovao u finalu jer je pao teško i ozbiljno je ozlijeđen tijekom treninga. Fotografija Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Novo/staro mjesto i vrhunski nastupi pozvanih freeridera. Mladi lavovi polako dišu za vratom starijih i iskusnijih, iako pobjednik broji 29, drugoplasirani 30 , a trećeplasirani 31 godinu. Nova generacija „ludih” biciklista polako dolazi, ali moramo nešto priznati – iako su oni mlađi smioni, stariji još uvijek mogu pobijediti na iskustvo.

Na 16. izdanju najvećeg freeride spektakla vidjeli smo samo jedan krug natjecanja, umjesto dva. Druga je runda naime otkazana radi jakogvjetra. Naime zbog malo „vjetrovitije“ vremenske prognoze natjecanje je prvo odgođeno za pola sata, ali to nije bilo dovoljno za dvostruku predstavu virtuoznosti brdskih biciklista vidi dva puta. Dakle, pojedini natjecatelji nisu dobili priliku ispraviti lošiji dojam iz prve vožnje, ali ionako maksimalan broj bodova ovogodišnjeg pobjednika nitko od sudionika ne bi premašio u drugoj rundi.

Red Bull Rampage 2022

Fotografija Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Kako su ove godine dodijeljene nagrade?

  • 1. mjesto Brett Rheeder, 90.66 bodova
  • 2. mjesto Szymon Godziek, 86.33 bodova
  • 3. mjesto Brandon Semenuk, 84 boda
  • 4. mjesto Reed Boggs, 82.66 boda
  • 5. mjesto Thomas Genon, 81 bod
  • 6. mjesto Carson Storck, 77 bodova
  • 7. mjesto Kurt Sorge, 74 boda
  • 8. mjesto Andreu Lacondeguy, 73 bodova
  • 9. mjesto Jaxson Riddle, 67 bodova
  • 10. mjesto Cam Zink, 66 bodova
  • 11. mjesto Ethan Nell, 65.33 bodova
  • 12. mjesto Tom Van Steenbergen, 63.66 bodova
  • 13. mjesto DJ Brandt, 62.33 bodova
  • 14. mjesto Williama Roberta, 58 bodova
  • 15. mjesto Dylan Stark, 53 boda
  • 16. mjesto Tyler McCaul, 37.66 bodova

Nagrada McGazza Spirit dodijeljena je Tomu Van Steenbergenu. Nagrada za najbolji stil dodijeljena je Jaxsonu Riddleu. Najbolji „diggers” (šljakeri) bila je ekipa koja je radila za Bretta Rheedera (Phill Mclean i Austin Davignon). Nagrada za najbolji trik otišla je u ruke Brandona Semenuka (start jump), a Cam Zink dobio je nagradu za upornost.

Najbolji iz 16. Red Bull Rampagea kažu:

Brett Rheeder:

Bio sam prilično nesiguran što će se dogoditi ove godine. Imao sam puno promjena kroz koje sam prošao na osobnoj razini, i nisam znao hoću li se ikada vratiti na tako konkurentnu razinu. Iskreno, nisam došao pobijediti. Samo sam htio biti siguran da je sve što sam učinio za mene, a ne za druge.

Samantha Saskia Dugon/Red Bull Content Pool

Szymon Godziek:

Nisam bio siguran trebam li napraviti 360 stupnjeva u prvom ili drugom krugu. Bila je to odluka u posljednjem trenutku i bila je stresna. To je bila najstrašnija stvar u mom životu. Bilo je uspješno, ali bilo je vrlo teško.

Fotografija Samantha Saskia Dugon/Red Bull Content Pool

Brandon Semenuk:

Ta je linija doslovno vrištala na mene. Nisam bio jedini koji je gledao prvi skok. Ali odlučio sam krenuti u tom smjeru, jer sam vjerovao da može uspjeti. To je bio tako kul objekt koji je bilo teško previdjeti. Bila je to jedinstvena prilika, s obzirom na to kako su izgradili početnu platformu, i možda više nemam takvu priliku. Unatoč činjenici da je početni skok bio vrlo opasan, mislim da je vrijedno rizika.

Christian Pondella/Red Bull Content Pool

Video: Tri najbolje vožnje

Jedanaest pobjeda za Kanadu

Što se tiče broja pobjeda na Red Bull Rampage, s jučerašnjom pobjedom Bretta Rheedera, Kanađani su najbolji. Četiri pobjede ostvario je Brandon Semenuk (2008., 2016., 2019. i 2021.), tri Kurt Sorge (2017., 2015., 2012.), dvije Brett Rheeder (2018. i 2022.), Tyler Klassen (2002.) i Wade Simmons, koji je bio prvi pobjednik Rampagea 2001. godine.

Ostalih pet je osvojilo četiri, American Kyle Strait Two (2004. i 2013.), jedan Francuz Cedric Gracia (2003.), American Cam Zink (2010.) i Španjolac Andreu Lacondeguy (2014.).

Galerija: Red Bull Rampage 2022

redbull.com

Na naslovnoj fotografiji Brett Rheeder. Fotografija Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool.

Pročitaj više
#redbullrampage

Prati nas