Nove Mesto, Evie Richards
14. svibnja 2023

U Češkoj je ovoga vikenda održano prvo kolo Svjetskog MTB kupa, i to u novom formatu Svjetske serije. Prvi put je u zajedničkom programu bio i MTB maraton…

U Češkoj su u subotu održane utrke Svjetskog XC kupa u kategorijama juniora i mlađih seniora, a prvi put je na programu bio i MTB maraton. Danas su pak održane one najvažnije utrke: Olimpijski kros u kategorijama seniorki i seniora.

Brdsko-biciklistički maraton uključivao je trasu dugu 120 kilometara, donekle obnovljen krug olimpijskog krosa bio je dug 3,8 kilometara, a juniori i juniorke, mlađi seniori i seniorke, prošli su ga do šest puta.

Žene elite: Prva pobjeda Puck Pieterse u Svjetskom MTB kupu

Najeksplozivniji startni krug pripala je Amerikanki Haley Batten (Specialized Factory Racing), no njezino vodstvo nije dugo trajalo unatoč tome što je uz nju bila njezina klupska kolegica, Švicarka Sina Frei. U prvi plan je došla Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC) koja je prije tjedan dana u švicarskom Churu pokazala odličnu formu. Ali u trećem krugu zaustavio ju je kvar na biciklu. Unatoč lošem startu i kompliciranju u gužvi startnog kruga, aktualna svjetska prvakinja Francuskinja Ferrand-Prévot (Ineos Grenadiers) ubrzo je počela diktirati tempo. Pridružila joj se i nizozemska zvijezda ciklokrosa, druga s ovogodišnjeg svjetskog prvenstva, 21-godišnja Puck Pieterse (Alpecin Decuninck). Najbliža u drugoj polovici utrke bila je aktualna europska prvakinja, Francuskinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV). U borbu za postolje uključile su se i Evie Richards te Švicarka Alessandra Keller (Thomas Maxon).

P(uck) ili P(auline)?

U posljednjem krugu, Pieterse je pojačala pritisak na Ferrand-Prévot, a Lecomte se približavala. Posljednji sprint vodeće trojke bio je obećavajući, ali je Puck Pieterse ranije napala i odmah došla nekoliko metara ispred Pauline Ferrand-Prévot. Lecomte je previše zaostao na spustu da bi ranije mogao ugroziti vodeći par, a Pieterse je još malo ubrzao i samouvjereno slavio prvu elitnu pobjedu u Svjetskom kupu! Druga je kroz cilj prošla Pauline Ferrand-Prévot sa pet sekundi zaostatka, a treća Loana Lecomte sa 11 sekundi zaostatka. Pobjedničko postolje zauzele su i Evie Richards (s kvarom na biciklu u prvom dijelu utrke) i Alessandra Keller.

Muškarci elite: Dubau umalo iznenadio Pidcocka

Kiša i sklizak teren pratili u utrci seniora. Pogledi su bili uprti u europskog prvaka, Britanca Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers), lanjskog pobjednika utrke u Novom Mestu, te deseterostrukog svjetskog prvaka, Švicarca Nina Schurtera (Scott – Sram MTB Team), koji je jučer proslavio je 37. rođendan, te njegovog sunarodnjaka Mathiasa Flückigera (Thomus Maxon), koji je pokazao odličnu formu na posljednjoj utrci u Švicarskoj, i bivšeg svjetskog prvaka, Francuza Jordana Sarroua (Team BMC).

Hoće li Pidcock postati kralj Vysočina Arene?

No, utrka je počela malo drugačije jer je Nijemac Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV) preuzeo vodstvo. Ali ne zadugo. Pidcock, pobjednik kratkog krosa u petak, odlučio se za napad, a pridružio mu se i Francuz Joshua Dubau (Rockrider Ford Racing Team). Vozili su složno i stekli gotovo pola minute prednosti pred jurišnom skupinom u kojoj je Schurter veći dio vremena diktirao tempo.

Pidcock je vodio utrku do šestog kruga kada je pao na korijenju, Dubau je osjetio priliku i pobjegao naprijed. Nije napravio veću prednost od više od 15 sekundi, a Pidcock je isplanirao napad u zadnjem krugu kada je sprintom na kratkoj padini prije nizbrdice pretekao Dubaua i probio se na čelo te odvezao do još jedne pobjede u Vysočina areni. Dubau je osvojio drugo mjesto s pet sekundi zaostatka, dok je Schurter nadmašio Sarroua za treće mjesto. Peti je bio još jedan Francuz, Thomas Griot (Canyon CLLCTV).

Sve rezultate potraži na uci.org.

Video: Nove Mesto i najbolje iz subotnjeg maratona

Nove Mesto: MTB maraton

Po prvi put u formatu Svjetskog kupa i po prvi put u sklopu Svjetske MTB serije održane su utrke u MTB maratonu. Staza duga čak 120 kilometara i dvije seniorske kategorije – ženska i muška. Oko pet i pol sati napora za žene te četiri i pol sata u muškoj kategoriji. Prvi pobjednici novog formata bili su jedna od najboljih maratonskih i etapnih natjecateljica Lejla Njemčević (BiH) i Talijan Fabian Rabensteiner (Wilier – Pirelli Factory Team MX). Lejla je slavila pobjedu pred Litvankom Katazinom Sosnom (Torpado Factory Team). Tek je u drugom dijelu slomila otpor Švicarke Irine Leutzelschwab, koja je na kraju osvojila treće mjesto.

Kod muškaraca borba za pobjedu vodila se do posljednjih metara prije cilja. Tako je Rabensteiner za samo dvije sekunde pobijedio sunarodnjaka Nicolasa Samarisija (KTM Alchemist powered by Brenta Brakes). Broncu je s istim vremenom osvojio Nijemac Simon Stiebjahn (Singer Racing Team).

Rezultati: Muškarci, žene.

Nove Mesto: U23 M pobjeda otišla u Dansku

Danac Oliver Vedersø Sølvhøj najbrže je od 142 natjecatelja prošao dva kratka (2,6 kilometara) i pet dugih krugova (3,8 kilometara), nakon žestoke borbe sa Švicarcem Dariom Lillom (Scott Davos MTB Project). Treće mjesto osvojio je Nizozemac Tom Schellekens nakon dva izjednačena kruga s Ukrajincem Oleksandrom Hudimom (KMC MTB Racing Team).

Nove Mesto: U23 Ž pobjeda otišla u Dansku

Dankinja Sofie Pedersen, koja ove godine prvi put nastupa za profesionalnu ekipu (Wilier – Pirelli Factory Team XCO), pobijedila je s pola minute pednosti ispred Švicarke Ginije Caluori (Thomus Akros – Youngstars) te minutu i 20 sekundi ispred Kanađanke Emily Johnston (Trek Future Racing). Posao joj je malo olakšao defekt pobjednice kratkog krosa, Švicarke Ronje Blöchlinger (LIV Factory Racing), koja je na kraju zauzela 18. mjesto.

Rezultati na uci.org .

Kratki kros četiri puta i priprema za Olimpijske igre

Već u četvrtak je u Češkoj započeo ovogodišnji Svjetski kup u kratkom krosu, koji je, kao i ostale discipline brdskog biciklizma, ove godine dio Svjetske UCI MTB serije.

Obnovljena staza u Vysočina Areni nije pretjerano tehnička, ali ipak krije neke zamke jer su brzine vrlo visoke na stazi dugoj 1000 metara bez prevelikih uspona po krugu.

Žene U23: Prvih pet u jednoj sekundi

Po prvi put u ovogodišnjem kupu održan je kratki kros za kategorije do 23 godine. Utrke u ovoj disciplini otvorili su mlađi seniori koji su pokazali odlične i vrlo izjednačene vožnje. Prvo mjesto osvojila je Švicarka Ronja Blöchlinger (LIV Factory Racing Team) nakon odličnog finiša i najboljeg sprinta iz posljednjeg zavoja.

Muški U23: Boichihis iznenadio favorite

Iako je u većini od deset krugova dominirao Kanađanin Carter Woods (Giant Factory Off-Road Team XC), na kraju je trijumfirao Francuz Adrien Boichihis (Trinity Racing MTB). Na postolje su se još popeli Amerikanac Amos Riley (Trek Factory Racing XC) i Danac Oliver Vedersø Sølvhøj.

Ženska elita: Stigger prvi put na vrhu postolja

Unatoč kiši, elitna ženska utrka okupila je sva velika imena na startu. Lanjska trećeplasirana u ukupnom poretku UCI Svjetskog kupa u kratkom krosu i pobjednica prošlogodišnje utrke u Novom Mestu Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC), braniteljica ukupne naslovnice serije Švicarka Alessandra Keller (Thömus Maxon) i aktualna svjetska prvakinja Francuskinja Pauline Ferrand-Prévot (Ineos Grenadiers) bile su favoritkinje za pobjedu. No, sve je iznenadila Austrijanka Laura Stigger (Specialized Factory Racing), koja je slavila svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu u kratkom krosu. Drugo mjesto osvojila je Alessandra Keller, a treće Švicarka Sina Frei (Specialized Factory Racing). Tanja Žakelj završila je utrku u drugom planu, na 38. mjestu.

Laura Stigger nakon prve pobjede: “Nisam ovo očekivala. Ispalo je super. Stvarno sam se morala boriti za svako mjesto. Na kraju sam bila na pravom mjestu u pravo vrijeme. Zaista sam sretna što nosim dres lidera i ponosna što ću to činiti s ekipom Specialized. Baš je super!”

Video: Najbolje iz ženske elitne XCC utrke

Muška elita: Pidcock posljednji na startu, prvi u cilju

Prošlogodišnji pobjednik utrke Svjetskog kupa u olimpijskom krosu u Novom Mestu, Britanac Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), mjesto na startu utrke izborio je tek nakon otkazivanja Čeha Ondreja Cinka (Primaflor Mondraker Genuins). Potonji se osjećao loše i tako je Pidcocku prepustio mjesto među četrdeset vozača. Također, kao “rezerva” na start je izašao aktualni svjetski prvak u kratkom krosu i maratonu, Novozelanđanin Sam Gaze (Alpecin-Deceuninck).

Brza, ali ujedno i taktička utrka na stazi dugoj skoro jedan kilometar, na kojoj su natjecatelji odvozili 11 krugova u 20 minuta, donijela je i prvog ovosezonskog pobjednika. Riječ je o Tomu Pidcocku koji je u ciljnom sprintu deklasirao konkurenciju. Sam Gaze zauzeo je drugo mjesto, njemački prvak u ovoj disciplini Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV) bio je treći .

Pidcock nakon impresivne pobjede: “Ako se probijem kroz hrpu sa začelja, još je slađe. Tek sam danas u tri popodne saznao da se natječem jer sam već jutros odradio trening od tri i pol sata. Nisam baš bio pod stresom na početku, jer sam radije krenuo malo dalje i dao si malo prostora. Danas nisam htio pasti. Već sam se sudario na kratkom trčanju i to može pokvariti vikend. Tijekom utrke sam se trudio izbjegavati probleme i sve je bilo podređeno tome da će pobijediti tko prvi stigne na cilj. A to sam bio ja.”

Video: Najbolje iz muške elitne XCC utrke

Sve rezultate potraži na uci.org.

Svjetska MTB serija seli se u Italiju, točnije uz obalu Ligurije. Finale će ugostiti Svjetski kup u maratonu i enduru od 2. do 4. lipnja. ucimountainbikeworldseries.com.

Foto: UCI Mountain Bike World Series i Michal Cerveny

Pročitaj i
Najavljujemo: Starta Svjetska MTB serija!

Prati nas