Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
17. svibnja 2022

Šestu godinu za redom od svibnja do rujna općina Lovinac postaje jedna od najpoželjnijih ciklo-turističkih destinacija u Lici i Hrvatskoj zahvaljujući volonterima udruge Srce Velebita iz Lovinca.

Biciklijade Srce Velebita na preko 750 km biciklističkih ili biciklističko-planinarskih staza raznih profila i kondicijske zahtjevnosti po Parku prirode Velebit i općini Lovinac nude mogućnost izbora za sve uzraste amaterskim i profesionalnim biciklistima te obiteljima s djecom.

Sudionike proljetne biciklijade Srce Velebita – Sveti Rok MTB Tour (27. – 29.5.2022.) očekuju nabujali, kristalno čisti izvori (čak 42 u općini Lovinac), potoci, rječice i cvjetne livade čiji opojni mirisi i boje potiču bicikliste da zastanu kako bi uživali u rijetkim oazama netaknute prirode. Trenuci sreće koji se pamte.

Za bicikliste uvijek željne adrenalinskih izazova osmišljene su biciklističko-planinarske ture:

  • bike & hike Sveto Brdo (1752 mnv), po mnogima, najljepši i drugi najviši vrh Velebita koji je svoje ime dobio prema narodnom vjerovanju da se za vrijeme oluja gore obračunavaju Božanske i Zle sile. Danas se na samom vrhu uzdiže visoki drveni križ zajedno s 10 Božjih zapovijedi. Vrh Svetog Brda pruža nezaboravan panoramski pogled od 360⁰ na Jadransko more, otoke i priobalje kao i na unutrašnjost Like, Dalmatinske zagore sve do planina BiH.
  • bike & hike Tulove grede (1120 mnv), stjenoviti greben strmih kukova, jedna od najčešće fotografiranih vizura Velebita. Uz ove stijene vezane su narodne predaje o zmajevima i velebitskim vilama.

Ture kreću ispred Hostela Svetog Roka te se biciklima vozi po Majstorskoj cesti, remek-djelu cestogradnje Josipa Kajetana Knežića, svečano otvorene prije 190 godina. Ova povijesna cesta koja je prva cestovno spajala Liku s Dalmacijom i kojom je vozila tzv. Lička diližansa, proglašena je kulturnim dobrom RH.

Uz Majstorsku cestu vezana je i biciklistička tura Winnetou koja na planinskom prijevoju Kraljičina vrata, nazvan po mitskom biću Crna kraljica, kreće u nezaboravan spust biciklima do Jadranskog mora. Tura je nazvana po legendarnom liku indijanskog poglavice Winnetou iz romana Karl Maya. Naime, na obroncima Velebita, 60-ih godina 20.stoljeća sniman je jedan od filmova o Winnetouu. Prijevoz natrag u Liku organiziran je kombijima.

Za obitelji i bicikliste slabijih kondicijskih mogućnosti svaki dan su organizirane lagane biciklističke ture Ličkim poljima uz obilazak nekoliko najljepših izvora pitke vode kojim obiluje ovaj kraj. Ove godine uvedena je i tura bike & klik by fOTURA na kojoj će sudionici učiti o fotografiranju od profesionalnih fotografa, a impresivnih veduta ovdje zaista ne nedostaje. Jedna od takvih vizura je i samotna stijena Zir (850 mnv) kojoj se obično divimo prolazeći auto cestom A1. Tura bike & hike Zir prava je šansa da se upozna njena ljepota baš kao i tajne koje skriva te doživi prekrasan pogled sa samog vrha.

Pravu magiju Velebita mogu doživjeti odvažni Velebitski šišmiši na noćnim vožnjama padinama Velebita.

Osvježenje nakon napornih tura mnogi pronalaze u kupanju u jezeru Sveti Rok, a onima kojima nije dosta adrenalinskih izazova mogu jahati konje, okušati se u nekom od obližnjih adrenalinskih parkova, zip-lineu na brdu Cvituša. U smiraj dana, pod zvjezdanim nebom, uz vatru na ognjištu, uvijek u dobrom raspoloženju, kreću druženja na Izletištu Cvituša.

Dok još traju nesnosne vrućine u gužve na moru, Velebike Marathon (24. – 28.8.) pruža nezaboravno iskustvo na svježem planinskom zraku o kojem se još dugo priča uz pregršt neponovljivih fotografija. Čak pet dana i 250 km na mtb i gravel biciklima duž cijelog Velebita počev od Zavižana na Sjevernom Velebitu.

Uz prve naznake dolaska jesenske palete boja i plodova priroda, čuveni lički krumpir, jednako čuvene ličke šljive, drijenak, maline, kreće biciklijada Srce Velebita-Uspon na Tulove grede ( 9.-11.9.2022.). Posebna biciklistička poslastica, jedna od najatraktivnijih i najizazovnijih staza, očekuje najspremnije, bike & hike Mali princ na Crnopcu. I na ovoj biciklijadi svaki dan su organizirane i lagane obiteljske, baš kao i srednje ili teške staze. Kažu da šećer dolazi na kraju pa tako u nedjelju biciklijada završava lakšom ili težom varijantom (odabir svakog sudionika) Voćne i sočne staze na kraju koje bicikliste očekuje obitelj Alujević na svojoj organskoj Našoj farmi gdje se može uživati u sokovima, jelima i slasticama od eko malina i eko povrća koje su uzgojili u čistoj prirodi Raduča s pogledom na sve najviše vrhove Velebita.

Detaljni raspis biciklijada, e-prijavnice te GPX staza nalaze se na mrežnoj stranici udruge Srce Velebita www.srcevelebita.hr

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas