4 Islands
13. siječnja 2021

Nakon lanjskog otkazivanja, ove se godine ekipa 4 Islands s puno pozitivne energije priprema za šesto izdanje jedinstvene utrke u svijetu brdskog biciklizma…

Pet dana utrkivanja prirodom Krka, Raba, Cresa i Lošinja ostavilo je neizbrisiv trag u srcima više od 2000 sudionika još od 2015. godine. No lani nam je korona i drastično promijenila živote. Polako smo je upoznavali, prilagođavali joj se, a ponekad je i nakratko zaboravljali. I ove smo godine puni planova, ali uz napomenu – „ako sve bude u redu”.

4 Islands 2021.!

Tomislav, šef male ekipe organizacije utrke 4 Islands, uvjeren je da će ove godine moći održati utrku. Naravno, uzet će u obzir sve potrebne mjere koje će biti na snazi u trenutku održavanja. Omogućiti će brzo testiranje u slučaju potrebe. Ukoliko će biti potreban PCR test, svi sudionici će ga morati pokazati prilikom registracije. Ako su maske potrebne na startu, naravno da ćemo ih nositi. Organizacija i utrka će se jednostavno prilagoditi pravilima, koja će se primjenjivati od 20. do 24. travnja 2021. U slučaju potrebe, utrka će biti odgođena za dva mjeseca.

Nema velikih novosti, ali puno je pozitivne energije

Zbog svih ograničenja i nepoznanica, ove godine na utrci neće biti ikakvih novosti. Prolog koji smo prvi put vozili u proljeće 2019. godine održati će se, a prva etapa opet će imati start i cilj u Baški. Iako su organizatori u međuvremenu pronašli dobro povezivanje Bašćanske Drage s Mjesečevom visoravni, ove godine tamo ipak nećemo voziti.

Za pripremu tog odsjeka za utrku bila bi potrebna velika radna ekipa, za koju ove godine nema novca. Ugovor s Mitasom istekao je lani, a potraga za novim strateškim partnerom u ovoj je situaciji „nemoguća misija“. Valamar, Giant i Avis ostaju vjerni partneri. Organizatori zbog toga kažu da će ovogodišnja 4 otoka opet biti sličnija onim prvim, avanturističkim izvedbama.

Startnine i logistika

Startine koje su već plaćene za lanjsku utrku, vrijede i ove godine. K tome, u slučaju eventualnog otkazivanja, ovogodišnje startnine vrijedit će sljedeće godine. No, već plaćene ne mogu biti vraćene. Organizatori ne mogu osigurati cijeli događaj na rizik otkazivanja – to je pošlo za rukom tek teniskom turniru u Wimbledonu. Krajnji rok za prijave još nije objavljen, a promjene u ekipama će biti moguće sve do samog starta.

Neće biti promjena ni u logistici i smještaju. Svake se godine većina natjecatelja odluči za „hotelski paket“ koji pored šest polupansiona (ručak je već uključen u startninu) uključuje sav prijevoz natjecatelja, bicikle i prtljagu od Krka do Raba, Cresa i Lošinja te zadnji dan natrag do Baške na Krk.

Druga mogućnost je smještaj na jednom od četiri broda koji svakodnevno dovode natjecatelje na start etape i čekaju na cilju. Naravno, i sami natjecatelji se mogu baviti logistikom smještaja i prijevoza, no to je dodatni izazov.

I ove će se godine na 4 otoka voziti u parovima. Između natjecatelja u momčadi ne bi trebalo biti više od 2 minute razlike. Minimalna dob za sudionike je 18 godina, a maksimalna nije propisana. Još jedno ograničenje se odnosi na maksimalnih 300 parova koji mogu startati. Električni bicikli i tandemi nisu dozvoljeni, GoPro se može pričvrstiti samo na bicikl, a ne i na biciklista (kaciga, remen za prsa …), zabranjena je majica bez rukava, te pogotovu bacanje smeća po stazi.

Europljani bi rado došli, ostali još uvijek oklijevaju

Maša je zadužena za odgovaranje na mailove natjecatelja. Europljani pokazuju veliko zanimanje, ali ove će godine vjerojatno biti manje sudionika s drugih kontinenata. Cijeli će se svijet moći natjecati u virtualnoj utrci na četiri otoka, ali više o tome ćemo tek pisati. Naravno, na pravu utrku neće doći samo „nabrijani“ natjecatelji.

Znam par koji se zaručio na 4 otoka. Znam dečke koji su utrku iz zabave vozili na enduro biciklima. Znam gospodu koja su se usput zaustavljala u gostionici, pa ipak završila ispred metle. Znam čovjeka koji je zadnjih 20 km do cilja trčao bos i s biciklom u rukama. Ova utrka je velika avantura!

Sve informacije o jedinstvenoj utrci u svijetu MTB natjecanja možeš pronaći ovdje.

Foto: Organizator

Pročitaj i
4 Islands 2021: Još manje od 200 dana do starta!

Prati nas