4. srpnja 2021

Red sunca, red kiše i bespoštedna borba na jednoj od najboljih staza za MTB spust. Susjeda Monika Hrastnik ostvarila je još jedan izvrstan plasman za postolje…

Utrku elitne muške kategorije jučer su odredili promjenjivi vremenski uvjeti pa su karte u vrhu dobro izmiješane. Neki su izgubili, a drugi su se popeli na ljestvici. U utrci juniora vrijeme nije utjecalo na rezultate, ali imali smo debi mladog Kanađanina, koji je još kao dječak blistao kao jedan od najboljih vozača u disciplini freeride. U ženskoj je konkurenciji najozbiljniju kandidatkinju skliska staza stajala pobjede.

Muškarci: Sklizak i blatan rodeo

Tjedan dana prije utrke u Svjetskom kupu završio je u bolnici slomljenog nosa i zašivenog jezika. Međutim, jučer je mladi Francuz Thibaut Daprela (Commencal / Muc Off By Riding Addiction) u prilično kaotičnim vremenskim uvjetima uspio najbrže proći tehnički zahtjevnu, blatnjavu i sklisku stazu. Uspio je prestići drugoplasiranog mladog Nijemca Maxa Hartersterna, ekipnog kolegu Dannyja Harta u Cube Factory Racing.

Trećeeplasirani je bio  Baptiste Pierron (Dorval AM Commencal), još jedan spustaš iz Commencalovog tabora, aktualni europski prvak i brat ozlijeđenog francuskog asa Amauryja. Pobjedničko vrijeme na muškom spustu bilo je 3:33,424

Ako su se svi pretendenti na pobjedu teško nosili sa sve klizavijom i opasnijom podlogom, jedan od rijetkih koji je vozio kao na tračnicama bio je aktualni svjetski prvak Britanac Reece Wilson (Trek Factory Racing DH). No pna islasku iz donjeg dijela šume tijekom skoka je, katapultiran preko bicikla, odletio daleko prema gledateljima. Svakako najspektakularniji pad jučerašnje utrke. Wilson je uspio doći do cilja usprkos padu.

Jučerašnji pobjednik Thibaut Daprela vodi u ukupnom poretku s 390 bodova. Na drugom mjestu je Australac Troy Brosnan (Canyon Collective Factory Team) s 270 bodova. Treći je Baptiste Pierron, koji za svojim prvoplasiranim sunarodnjakom zaostaje 197 bodova.

Žene: Tahnee je opet u vrhu!

Najbolje vrijeme prvo je postavila mlada Norvežanka Mille Johnset (Continental Atherton), nakon čega je uslijedio povratak Britanke Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD), koja je već bila u gornjem dijelu vozila na granici i iskoristila deset sekundi prednosti. Donji dio nije bio tako sjajan i odlučan, jer je prednost sletjela i bio je dobrih pet sekundi ispred Norvežanke u finišu. U međuvremenu su se već pojavile kišne kapi i na nekim je mjestima tlo već bilo malo mokro, što je malo začinilo utrku.

monika hrastnik
Monika Hrastnik je ostvarila još jedan odličan svjetski rezultat. Foto Crunch724 za Dorval AM Commencal 

Sljedeća je bila šesta s kvalifikacija Monika Hrastnik (Dorval AM – Commencal), koja je gornji dio prošla pomalo neodlučno ali tečno, bila je izuzetno brza u šumskim odsjecima i na kraju je šest i pol sekundi zaostala za Tahnee Seagrave te se u tom trenutku bila plasirala na treće mjesto. Potom je njezina ekipna kolegica i aktualna svjetska prvakinja Švicarka Camille Balanche, koja je u gornjem dijelu vozila sporije od Monike, uz nekoliko pogrešaka, gotovo pala prije brzog ravnog dijela, najbrža u šumi i dobru sekundu brža u cilju od Slovenke, ali za Britankom je zaostala gotovo pet sekundi.

Austrijanka Vali Höll (RockShox Trek Race Team) krenula je odlučno, sa samo tri sekunde zaostatka za Tahnee Seagrave, vozila je jako dobro u srednjem dijelu staze, ali je onda proklizala u posljednjem zavoju prije cilja .

Na startu je bila ostala samo Francuskinja Myriam Nicole (Commencal/Muc-Off By Riding Addiction), najbrža iz kvalifikacija. Startala je sjajno, stekla prednost, a zatim je prije drugog međumjerenja proklizala, pridigla se i nastavila s izuzetno brzom vožnjom, smanjujući zaostatak, ali je u finišu bila prespora za 0,252 sekunde.

Tako se Tahnee Seagrave još jednom popela na najvišu stepenicu s vremenom 4: 10 566 nakon Maribora 2019. Myriam Nicole bila je druga, Camille Balanche treća, a Monika Hrastnik peta.

Video: Monika nakon utrke

Ukupni poredak: Vodi Camille Balanche s 390 bodova. Tahnee Seagrave ima 336 bodova. Vali Höll na trećem mjestu ima šest bodova manje. Myriam Nicole je četvrta sa 320 bodova, Monika Hrastnik peta s 282 boda.

Juniori: Kanađanin pokorio stazu u Les Getsu

Jackson Goldstone (Miranda Factory) prvi je put zakoračio na najvišu stepenicu sigurnom vožnjom u vrhu i agresivno u dnu, gdje je imao i najbolja međuvremena. Štoperica mu se zaustavila na tri minute, 26 sekundi i 950 tisućinki, što je bilo gotovo 12 sekundi brže od najboljeg vremena kvalifikacija koje je odredio Britanac Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team). Potonji je osvojio drugo mjesto sa zaostatkom od 1.623 sekunde. Novozelanđanin Lachlan Stevens-McNab (YD Racing ) zauzeo je treće mjesto. Njegovo zaostajanje bilo je 4.430 sekundi.

Današnjom pobjedom Jackson Goldstone probio se na prvo mjesto sa 100 bodova. Na drugom mjestu s 74 bodova je  pobjednik Leoganga i osmi iz Les Getsa, Španjolac Pau Busquets Menoyo (Commencal 21), treći je Jordan Williams sa 65 bodova.

Juniorke: Pobjeda otišla na otok

Britanka Phoebe Gale (Canyon Collective FMD) nije bila najbrža u svim međuvremenima, ali je pretekla talentiranu Bugarku Izabelu Yankovu za 2,3 sekunde. Yankova je osvojila drugo mjesto s vremenom 4: 23,892. Treće mjesto pripalo je Njemici Anastasiji Thiele. Njezino zaostatak bio je 14,5 sekundi za pobjednicom.

Jučerašnja pobjednica ima ukupno 60 bodova u ukupnom poretku, jednako kao i Austrijanka Sophie Gutohrle, koja je propustila utrku u Francuskoj. Trećeplasirana Izabela Yankova također se može pohvaliti sa šezdeset bodova koje je dobila za treće mjesto u Austriji i drugo u današnjoj utrci.

Rezultati

Snimke spusta iz Les Getsa pogledaj na Red Bull TV.

Naslovna fotografija: UCI 

Prati nas