28. studenoga 2020

Dok za rekreativnu vožnju nema nikakve prepreke, sve do trenutka kada se okupi više od 25 vozač(ic)a, održavanje utrka je izrijekom zabranjeno, pa su stoga automatski odgođene dvije runde XCZLD koje su trebale biti održane prije Nove godine…

Nove mjere borbe protiv koronavirusa koje su stupile danas na snagu donekle su zbunile biciklistice i bicikliste, zbog odredbi o zabrani treninga svima osim sportašima od 1. do 3. kategorije u individualnim sportovima. Ipak, zabrana treninga svima osim vrhunskim sportašima, kojih je u hrvatskom biciklizmu tek nekolicina, ne odnosi se i na rekreativne vožnje.

Drugim riječima, u novim Mjerama nigdje nije navedeno da se ne smije voziti bicikl, trčati, hodati… Na otvorenom prostoru. Jedino ograničenje koje se može ticati grupnih vožnji je ono o zabrani okupljanja iznad 25 osoba. Sve ispod toga je u potpunosti legalno.

Zabrana treninga u novim Mjerama

U novim Mjerama jasno je da su (službeni) treninzi zabranjeni svima izuzev vrhunskim sportašima. No želi li netko otići na rekreativnu vožnju, to bez problema može učiniti iz prostog razloga jer nigdje nije napisano da su rekreativne vožnje zabranjene:

* zabrana svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša (sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije) u individualnim sportovima;

* sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a, a organizatori su obvezni osigurati da se svi sportaši i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera te da se sportski objekti iznimno koriste samo za potrebe dopuštenih treninga i natjecanja

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske

XCZLD privremeno „na ledu“

Ipak, nove Mjere su bile dovoljne za odgađanje dvaju kola serije XCZLD (XC Zimska liga Dalmacije) koja su se trebala održati tijekom prosinca. Izrijekom su naime zabranjene utrke.

Odgođena su dva kola serije XCZLD koja su se trebala održati u Šibeniku i Trogiru:

4. kolo 6.12.2020. – BK Fortica
5. kolo 20.12.2020. – BK Kairos

Još jedna zimska serija, ona istarsko-kvarnerska (ZLIK – Zimska liga Istre i Kvarnera), nije niti krenula u ovoj sezoni, jer su organizatori procijenili da im nije isplativo ili moguće osigurati sve epidemiološke mjere.

Mjere na snazi do kraja prosinca

Stožer civilne zaštite RH donio je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, a koje su na snagu stupile danas. Najavljeno je kako će mjere trajati najmanje do 21. prosinca.

Foto: XCZLD

Prati nas