Istria MTB Stage Race
24. travnja 2023

Još jedna etapna MTB utrka u Hrvatskoj na rasporedu je krajem rujna. Organizator je upravo objavio duljine i visinske profili triju etapa…

Već odavno znamo da je Istra pravi biciklistički raj. Svatko tko je ikad biciklirao tim krajevima zna da trase u Istri mogu biti lagane, ali mogu biti i izuzetno zahtjevne zbog konfiguracije terena. Ali moći nastupiti u utrci parova nešto je sasvim novo. Adria Bike, organizator istoimene serije brdsko-biciklističkih utrka, na čijem je čelu Hrvoje Sepić, priprema utrku kakva nije viđena u tom kraju. Prvo izdanje etapne utrke Istria MTB Stage Race održat će se od 21. do 23. rujna ove godine. Tri etape na prostoru između Poreča, Pazina i Labina.

Prva etapa: Poreč – Poreč, 92,4 kilometra i 1570 metara uspona

Prva etapa je kružna i vodi duž zapadne obale Istre. Prolazi kroz neke od najpoznatijih istarskih gradova, poput Motovuna i Grožnjana. Teren je pretežno makadamski. Staza može biti zahtjevna ako padne kiša neposredno prije ili tijekom utrke, jer crvena istarska zemlja postaje može biti vrlo ljepljiva. Dio utrke vozi se trasom Parenzana – nekadašnjom željezničkom prugom, koja je sa svojim mostovima i tunelima jedna od atrakcija Istre. Prva etapa je brza i taktički zahtjevna.

Druga etapa: Poreč – Labin, 93 kilometra i 1700 metara uspona

Druga etapa predstavit će raznolikost Istre. Kad uđeš u središnju Istru, dominiraju šume i okoliš je drugačiji. Za razliku od ostalih dijelova koji su jedna od najatraktivnijih europskih turističkih destinacija, središnji dio Istre ostao je uglavnom netaknut u turizmu. Gračišće se pamti po spustu, a ovdje će Istria MTB Stage Race oživjeti neke od legendarnih staza. Odredište je Labin, stari rudarski gradić na istočnoj obali Istre.

Etapa je zahtjevna i vrlo raznolika. Na njoj će zablistati svestrani biciklisti, jer nudi sve što jedna vrhunska etapna utrka treba imati: dužinu od gotovo 100 kilometara, mnogo metara uspona, tehnički zahtjevne dionice, ponešto makadama.

Treća etapa: Labin – Rabac, 57,4 kilometara i 1400 metara uspona

Ono što je bilo nagoviješteno u drugoj polovici prethodne etape, potpuno oživljava u posljednjoj, trećoj. Za razliku od prva dva dana, istočna obala Istre strma je, kamenita i prepuna atraktivnih singlica. Usponi su kratki i strmi, često tehnički zahtjevni. Poslovični uspon slijede i teži spustovi. Cijela etapa je izuzetno dinamična. Brojke mogu zavarati jer, iako kraća od prve dvije, ova je etapa jednako teška. Cilj utrke je na pet kilometara digačkog traila Espresso koji se spušta do Rapca i pruža fantastičan pogled na more i obližnje kvarnerske otoke.

Više na adriabike.hr.

Utrka na društvenoj mreži facebook : @istriastagerace

Naslovna fotografija: Organizator

Pročitaj i
#adriabike

Prati nas