Baptiste Pierron
17. prosinca 2020

Prijelomna vijest iz Bike Parka Pohorje: U sljedeće tri sezone Maribor će biti domaćin Europskog prvenstva u MTB spustu! Slijedeće 2021., tamo će se održati sveto trojstvo utrka:  Svjetski i Europski kup, te upravo najavjeno Europsko prvenstvo u MTB spustu…

Datumi utrka za sezonu 2021. polako se kristaliziraju, a vrlo zanimljiva novost donosi današnja najava Europskih prvenstava u brdskom biciklizmu. U 2021. susjedna Slovenija će biti domaćin Europskog prvenstva u spustu. Ono će se održati od 27. srpnja do 1. kolovoza u Mariboru, u dobro nam poznatom Bike parku Pohorje.

Na inicijativu mariborskih organizatora, po prvi puta će se za europske naslove boriti mladi natjecatelji u spustu u kategorijama do 15 i do 17 godina. Prijedlog je inspiriran Europskim prvenstvom u krosu za mlade, koje već duži niz godina ugošćuje obližnji Stattegg kraj Graza.

Natjecati će se i u kategorijama veterana (Master).

Novi izbornik Lovel Matijaš i reprezentacija praktički će na pragu imati neke od svjetski najkonkurentnijih utrka u kalendaru. (foto: osobna arhiva)

I to ne samo u 2021.!

„’Kuhalo se’ oko dva mjeseca. Još uvijek koordiniramo ugovor, ali u svakom slučaju potpisati ćemo na tri godine”, kaže Iztok Kvas, voditelj MTB događaja  u Bike parku Pohorje.

„Postojala je i mogućnost da nam dodijele i EP u prvenstvu za mlade u krosu, ali prvenstvo koje je trebalo ove godine biti održano u Pili u Italiji odgođeno je za sljedeću godinu. Međutim, razgovarat ćemo idućih godina, jer nam je ovo prvenstvo vrlo zanimljivo”, dodao je.

O zanimljivom dodatku za kategorije mladih u spustu kaže: „Prvenstvo u tim kategorijama nikada prije nije održano, a za kategorije do 15 i do 17 godina pripremit ćemo prilagođenu stazu.”

Inač, Kranjska Gora već je bila domaćin Europskog prvenstva. Prvi put 2009. u spustu za juniore, seniore i veterane, a zatim 2011. i 2012. samo za veterane, a oba puta i u krosu. Na Europskom prvenstvu za juniore i seniore, kao i na Svjetskom prvenstvu, natječu se reprezentacije, a u veteranskim kategorijama pojedinci ili klubovi / ekipe.  

Na rasporedu su i Svjetski te Europski kup

U kalendaru Svjetskog kupa za 2021. godinu Maribor je predviđen za 24. i 25. travnja,kao prva utrka u MTB spustu. No, pripazite, uglavnom zbog sigurnijeg datuma nakon pandemije u Međunarodnoj biciklističkoj federaciji UCI već odmjeravaju odgodu za neki kasniji datum. Konačnu odluku doznat ćemo u veljači.

O tome će ovisiti i kalendar iXS Europskog kupa u spustu – hoće li prva utrka serije na Pohorje doći u travnju ili će biti finale u kolovozu.

U Bike Parku Pohorje očekuje nas prekrasna sezona. No zasad ne možemo dodati ono klasično „u svakom slučaju”.

Europska prvenstva u brdskom biciklizmu 2021.

U susjedstvu, u Vojvodini, sprema se još jedno EP, i to ono u krosu, kako za seniore tako i za veterane!

  • 20. lipnja – Elite / Masters maraton – Evolène , Švicarska
  • 26. lipnja – Ultramaraton – Vielha – Val d’Aaran , Španjolska
  • 5.-10. srpnja – kros za juniore – Pila (Italija)
  • 8.-11. srpnja – kros za juniore / u23 / elite / master – Novi Sad (Srbija)
  • 27. srpnja – 1. kolovoza – spust juniori  / U23 / elite / master – Maribor (Slovenija)

Na naslovnoj fotografiji je Baptistea Pierron koji će sljedeće godine braniti svoj seniorski naslov europskog prvaka iz 2019. godine – jer ove godine nije bilo Europskog prvenstva u spustu. U ženskoj kategoriji, nositeljica titule je Camille Balanche. Foto Andras Oravecz, Maribor 2020.

Pročitaj i
Svjetski MTB kup 2021.: Maribor DA, Lošinj NE

Prati nas