Maraton Helter Skelter
28. lipnja 2020

Domaća MTB sezona nastavljena je jučer uspješno održanim XCM događajem sa startom i ciljem u Rapcu. Gregor Dimic je nakon Samobora osvojio i Istru…

Domaća MTB sezona započela je ove godine sa zakašnjenjem zbog korona krize, no uspješno je nastavljan jučer u Rapcu. Na XCM događaju Helter Skelter 2020. nastupilo je 266 natjecateljica i natjecatelja iz sedam zemalja, a najveći dio njih odlučio se odraditi jedan krug dugačak 62 kilometara, dok je manji broj dovršio dva kruga.

Još jedan XCM događaj iz serije Adria Bike pokazao se kao pun pogodak. U želji za jednostavnijom organizacijom, klasična ruta je bila prilično izmijenjena. Trasa je i dalje na području Rapca i Ripende, no nije se prebacila na stranu Skitače. Stoga su za dužu stazu bile potrebne dvije runde, no za većinu sudionika bio je dovoljan i jedan krug.

Nešto manje od 300 biciklistica i biciklista okupilo se na startu u ljetnom ugođaju. Na svoj način, si su se borili s terenom, usponima i ljetnom vrućinom. Svi su se borili koliko su mogli, a na kraju rezultat, u ovom neobičnom vremenu u kojem živimo, nije niti bio toliko važan.

Maraton Helter Skelter
Gregor Dimic ostvario je drugu uzastopnu pobjedu na HR stazama u dva tjedna

Dulja trasa – dva kruga

Gregor Dimic je pobijedio na dugoj, 62-kilometarskoj trasi, s vremenom od tri sata, minute i osamnaest sekundi. Matej Lovše, koji je zaostao 21 sekundu, uvrstio se na drugo mjesto, a na treće, s dvije minute i devet sekundi zaostatka, Boštjan Hribovšek.

U ženskoj konkurenciji samo je jedna natjecateljica, Austrijanka Angelika Tazreiter, završila dva kruga, i to s odličnim vremenom od tri sata, trideset i dvije minute i dvadeset i sedam sekundi.

U master kategoriji najbrži je bio Marko Fržop, drugi je bio Pavao Roset, a Austrijanac Markus Wallner treći.

U kategoriji Grand Master pobijedio je Austrijanac Reini Woisetschläger, a njegovi sunarodnjaci Dietmar Hauer i Manfred Jesse zauzeli su drugo i treće mjesto.

Maraton Helter Skelter
Uspon na Ripendu je vrlo težak, pogotovu po suncu

Kraća trasa – jedan krug

Matic Kranjec Žagar slavio je je na dužini od jednog kruga u muškoj kategoriji, s vremenom sat, 30 minuta i 59 sekundi. Sa svega tri sekunde zaostatka u cilj je kao drugoplasirani ušao Blaž Žle. Treći je bio Theo Hauser.

U ostalim kategorijama na postolje su se popeli:

Grand master: Iztok Kuret, Lucjan Premrn i Zoran Perić.

Master: Marin Deković, Marin Pejdo i Igor Božić

Žene: Tanja Žakelj, Lena Höller i Ana Rumiha.

Maraton Helter Skelter

Opušteno i u sportskom duhu

Osim visoke temperature zraka, nije bilo drugih ozbiljnih problema. Izuzev za one koji nisu toliko navikli na istarske singlice i njihovu zahtjevnu podlogu. Organizatori Valamar i Adria Bikea pobrinuli su se za sve na najbolji način.

U trenutnoj situaciji, nakon pandemijske situacije, ova vožnja je bila upravo ono što nam je najviše trebalo. Nakon utrke je uslijedilo prijateljsko druženje do kasnih večernjih sati. Naravno, uz sve mjere koje preporučuje HZJZ.

Rezultati su na my.raceresult.com.

Ostale informacije potraži na adriabike.hr, a fotogalerija je na facebook stranici @AdriaBikeMaraton.

Naslovna fotografija organizator

Prati nas