Vintijan
13. listopada 2020

Ova dramatična fotografija nastala je na enduro stazama u Vintjanu kod Pule. U središtu pažnje je 10-metarski drop s novim doskokom koji sada omogućava ovakve spektakularne poteze…

Enduro staze u Vitjanu kod Pule postoje već duži niz godina, a na jednoj od staza „lokalci“ su još prije pola godine sagradili ovaj ogroman skok / drop od 10 metara. Testirali su ga, no bilo je prilično opasno jer je doskok bio mali, skoro da ga nije bilo.

„Nekoliko tjedana prije okidanja ove slike Logan Šobot (16 godina) i prijatelji su sagradili novi doskok te je Logan i još par ljudi počelo preskakati ovaj gap“, otkrio nam je Leo Gamboc iz BBK Up & Down.

Zalazak sunca

„Ja sam dežurni snimatelj našeg kluba, no kada bi netko preskakao ovaj monstruozan gap nisam mogao dobro prikazati njegovu veličinu. Prvenstveno je bilo problem slikati ovaj skok jer sve osim putanje do skoka i doskoka je blokirano granjem, pa se s pozicije sa strane skoka nije mogao vidjeti ili odskok ili doskok. Ali tako se rodila i vizija za ovu fotografiju. Pozvao sam prijatelja fotografa Jana Stojkovića a.k.a. Plexy (www.janplexy.com) i predložio mu da mi pomogne ovjekovječiti ovaj skok.

Dogovorili smo dan i sat, jer sam htio da u kadru uz vozača imamo i zalazak sunca. I to nam je skoro i uspjelo, kao što se vidi na fotografiji. No ostao je problem što se cijeli skok ne vidi iz profila, tako da je prije svega trebalo je porezati malo granja. Taj očišćeni dio se može vidjeti u donjem lijevom kutu finalne fotografije.

Realizacija

Na dan slikanja sve je prošlo poprilično lako i brzo. Logan je sveukupno oko pet puta skočio gap. Položaj kamere smo lako našli jer smo željeni rezultat slike otprilike zamislili na početku. Najviše posla je bilo oko rasvjete. Kako istaknuti vozača a sakriti žbunje? I nakon par pokušaja smo dobili što smo htjeli.

Krajnja fotografija je ipak rezultat više slojeva iste fotografije sa osvjetljenjem na raznim dijelovima kadra. Tako smo dobili osvjetljenje odskoka i doskoka te, naravno, i Logana. Uz još malo postprodukcije, igranja sa sjenama i nebom, dobili smo finalni proizvod: Fotografiju koju gledate“.

Foto: Jan Stojkovićwww.janplexy.com

Prati nas