tom pidcock
22. kolovoza 2022

Mega Europsko prvenstvo koje se prošli tjedan održavalo u bavarskoj metropoli objedinilo je više sportova. U petak je održana utrka seniora u olimpijskom krosu, a u subotu su se na kiši utrkivale seniorke…

Ove godine Europsko prvenstvo u olimpijskom krosu bilo je podijeljeno po disciplinama i kategorijama. U Muenchenu su se utrkivali samo u elitnim kategorijama, i to samo u olimpijskoj disciplini.

Seniori: Dominacija Pidcocka

Seniorskom utrkom u olimpijskom krosu u petak je uvjerljivo dominirao Britanac Tom Pidcock. Aktualni olimpijski prvak nakon sat i 18 minuta ušao je u cilj s 11 sekundi prednosti ispred najbližih suparnika. Danac Sebastian Carstensen Fini, u posljednjim je metrima osvojio srebro u sprintu protiv Švicarca Filippa Colomba.

Pidcock na čelu, fotografija UEC

Ove godine, Pidcock je sudjelovao samo u dvije utrke Svjetskog kupa i pobijedio je u obje, tako da će krajem mjeseca biti i glavni favorit za naslov Svjetskog prvaka.

Rezultati seniora

Seniorke: Dvostruka francuska pobjeda u kišnim uvjetima

Francuskinja Loana Lecomte osvojila je u subotu europsko zlato u konkurenciji seniorki. Uslijed problema s problema s lancem u mokroj i blatnjavoj utrci (chainsuck) koje je iskusila njena zemljakinja, aktualna europska prvakinja i braniteljica dvije uzastopne titule Pauline Ferrand-Prevot izbila je je vodeću poziciju i nakon toga nije imala konkurenciju za pobjedu. Ferrand-Prevot je zauzela drugo mjesto s 37 sekundi zaostatka, a treće mjesto pripalo je Nizozemki Anne Terpstra.

Slovenska predstavnica Tanja Žakelj u prvom je dijelu utrke vozila oko 20. pozicije i polako se probijala prema naprijed, sve do 12. mjesta.

Tanja Žakelj (zelena majica) u prvom krugu, snimka zaslona  

Rezultati seniorki

Ferrand-Prevot, Lecomte i Terpstra, fotografija UEC

Male europske igre

U sklopu velikog europskog sportskog događaja olimpijski kros je zasigurno privukao veliku pozornost i gledatelje. S druge strane, organizatori se nisu posvetili izgradnji u potpunosti odgovarajuće staze. Staza u Olimpijskom parku bila je više izletnička, a za najveće asove na svijetu bila je vrlo brza, pa utrka nije pokazala pravu sliku discipline koju gledamo u Svjetskom kupu.

Fotografije UEC

www.munich2022.com
www.uec.ch
Naslovna fotografija: Tom Pidcock, foto UEC

Pročitaj i
EP Muenchen Report: Ranteš osvojio broncu

Prati nas