31. ožujka 2023

Pred nama je još jedan iskorak hrvatskog biciklizma! Naše etablirane rekreativne zimske serije od kraja 2023. biti će uključene u sustav natjecanja pod okriljem Globalne hobističke lige…

Dvije popularne hrvatske zimske XC lige, ZLIK i XCZLD, postale su dijelom popularne Globalne hobističke lige! Veliko finale organizirati će na Islandu osnivači tamošnje Viking zimske serije u nedjelju 1. travnja 2024. godine. Sva natjecanja održavat će se izvan sezone, a hrvatski biciklisti bit će pozvani na veliko finale. Utrke u domaćim serijama ZLIK i XCZLD ujedno će biti kvalifikacijski događaji za plasman u neku od finalnih utrka. Ova vijest oduševila je hrvatske ljubitelje amaterskog zimskog biciklizma koji su se zauzeli za uključivanje njihove serije u Globalnu hobističku ligu i seriju Amateur Alliance. “Ovo je velika prilika za našu zemlju i naše bicikliste da na međunarodnoj razini snage odmjere protiv drugih ozbiljnih vrhunskih hobista i da se pokaže što smo sve sposobni postići”, izjavio je predstavnik Koordinacije amaterske alijanse za Hrvatsku.

Deregulacija za bolju kvalitetu događaja

Predsjednik Globalne hobističke lige Pierre Bouchard objasnio je tom prilikom filozofiju natjecanja u amaterskoj seriji. “Vjerujemo da vrhunski sport treba biti pristupačan svima. Zbog toga želimo postupno deregulirati sve naše utrke i ukloniti potrebu za nepotrebnim formalnostima. Želimo vratiti natjecanje u ruke običnog čovjeka, gdje je svatko slobodan natjecati se kako želi”.

Ova odluka izazvala je podijeljena mišljenja među hrvatskim biciklistima. Dok su neki oduševljeni idejom da se natječu bez ikakvih ograničenja, drugi su zabrinuti za sigurnost natjecatelja.

Foto: AI

Unatoč tome, ZLIK i XCZLD će sudjelovati u globalnoj zimskoj seriji, a hrvatski biciklisti imaju priliku pokazati svoje vještine u natjecanju protiv ostalih zemalja na raznim stranama svijeta. “Ovo je zaista jedinstvena prilika za nas, i nadamo se da ćemo uspjeti ostvariti dobre rezultate”, izjavio je jedan od hrvatskih biciklista. Veliko finale zimske serije održati će se u okrilju spektakularnog Zimskog festivala avangardnih sportova na Islandu, a najbolji u serijama ZLIK i XCZLD biti će pozvani pridružiti se finalnom natjecanju na Islandu i pokazati svoje vještine na svjetskoj sceni.

Kalendar događanja Globalne hobističke lige za sezonu 2023/2024.:

  • 4. prosinca 2023. – “Aurora Borealis” na Grenlandu
  • 8. siječnja 2024. – “Stormy Seas” na Farskim otocima
  • 5. veljače 2024. – “Siberian Challenge” na Kamčatki
  • 19. veljače 2024. – “Desert Heat” u Guantanamo Bayu
  • 1. travnja 2024. – “Icy Summit” na Islandu

Foto: AI

Prati nas