26. rujna 2023

Iznimno teški uvjeti na trećoj utrci serije 20chocolate Downhill Cup podno Sljemena. HBS proglasio nove nacionalne prvake, a Luka Berginc i Hana Kranjec Žagar najbrži…

Nakon dugog ljeta bez domaćih utrka, serija u “formuli 1” brdskog biciklizma konačno je nastavljena u nedjelju na legendarnoj stazi na sjevernoj strani Medvednice. Slovenska serija 20chocolate Downhill Cup gostovala je ovaj put na Zagrebačkoj gori, zahvaljujući trudu organizatora DSR – Bike Park Sljeme. Utrka (tek druga ove godine na području RH, nakon Lošinja) je ujedno poslužila i kao ovogodišnje nacionalno prvenstvo u MTB spustu. 

Staza DH Legends dugačka je nešto manje od 1900 metara, uz 270 metara visinske razlike. Trasa vodi šumom i preko Crvenog i Zelenog spusta na sjevernoj strani Medvednice podno Sljemena. Nino Ružička (dugogodišnji seniorski natjecatelj, izbornik, reprezentativac i certificirani MTB trener) i ekipa stazu su lani oživjeli nakon 17 godina hibernacije te vratili najjaču DH utrku na Sljeme i Medvednicu, a ove su godine obilježili 30. obljetnicu prve DH utrke na Medvednici, koja je održana 1993. s južne strane brda, ispod trase gondole. Ove godine su cilj pomaknuli malo niže i tako malo produžili stazu.

Unatoč izuzetno lošim vremenskim uvjetima, u subotu i nedjelju su na utrku stigla 102 natjecatelja i natjecateljice iz Hrvatske i Slovenije. Već u subotu, za vrijeme neslužbenih trening vožnji, padala je kiša koja je stala tek u nedjelju sredinom dana, ali je na startu i dalje jako puhalo. Naravno, staza se do kraja utrke nije osušila, no to nije posebno omelo one najbrže.

20chocolate DH Cup

Berginc ostaje neporažen, ali samo u finalnim vožnjama kategoriji elite

Najbolje vrijeme u vožnji za poredak (3 minute, 2 sekunde i 26 stotinki), “polufinalu” koje nosi i polovicu bodova za ukupni poredak, ostvario je branitelj nacionalnog naslova Ivan Bašić (Coast Riders). Od slovenskog prvaka Luke Berginca (DH Visit Pohorje) bio je brži 2,82 sekunde i tako je posljednji startao u poslijepodnevnoj finalnoj utrci. Treći je bio Matic Kokelj (Wolf Racing Team) sa zaostatkom od 5,92 sekunde za Bašićem.

Slovenski veteranski prvak priredio je iznenađenje jer je bio dobru sekundu brži od Bašića! Boštjan Volf (Wolf Racing by Wheelbase) je doduše izašao na stazu pola sata ranije, no uvjeti se nisu bitno razlikovali od onih koje su seniori imali nešto kasnije.

Finale

Volf je u finalnoj vožnji značajno popravio svoje vrijeme na 2:55.10, a bilo je zanimljivo vidjeti kako su se seniori i juniori nosili s novom situacijom.

Prije starta posljednja tri seniora u vodstvu je bio slovenski enduro natjecatelj David Ivartnik (Golovec Trails) s vremenom 3:05.50 i prednošću od dobre sekunde i pol ispred Gašpera Jurečiča (DGK Pohorje – Spank Team). Kokelj je bio brz i poveo s nešto manje od četiri sekunde prednosti. I Bašić je popravio svoje vrijeme te tako i obranio naslov nacionalnog prvaka Hrvatske, ali se niti za dlaku nije spustio ispod tri minute. Berginc je još jednom pokazao zašto je trenutno suveren u domaćim utrkama. Pobijedio je s vremenom 2:55.44. Ipak, čast najboljeg vremena ostvarenog u finalu  pripala je veteranu Volfu.

Rezultati finala – seniori

 1. Luka Berginc (SLO, DH Visit Pohorje) 2:55.44
 2. Ivan Bašić (CRO, Coast Riders) +5,11
 3. Matic Kokelj (SLO, Wolf Racing Team) +6,25
 4. David Ivartnik (SLO, Golovec trails) +10.06
 5. Gašper Jurečič (SLO, DGK Pohorje – Spank Team) +11,67

Rezultati HR NP – seniori

 1. Ivan Bašić (Coast Riders)
 2. Lovel Matijaš (Coast Riders)
 3. Marko Jelušić (BK Opušteno)

Odlična prva DH utrka Hane Kranjec Žagar

U ženskoj kategoriji nastupile su četiri mlade slovenske natjecateljice (u Hrvatskoj trenutno nemamo aktivnih DH natjecateljica). Najbrža kako u kvalifikacijskom nastupu tako i u finalu bila je Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana), inače natjecateljica u olimpijskom krosu, koja je iskoristila priliku i posudila opremu kluba te se  okušala se u svom prvom DH spustu. Uspješno! Drugo mjesto u finalu zauzela je Ana Inkret (Calcit Bike Team) koji je prestigla lanjsku pobjednicu Sljemena Tinu Smrdel (MBK Črni Vrh). Tina je bila druga u klasifikacijskom nastupu, ali je u finalu izgubila dosta vremena zbog pada.

Hana je prilikom ulaska u cilj ulovila Tinu Smrdel koju je usporio pad

Rezultati finala – seniorke

 1. Hana Kranjec Žagar (SLO, Rajd Ljubljana) 3:47.33
 2. Ana Inkret (SLO, Calcit Bike Team) +5,42
 3. Tina Smrdel (SLO, MBK Črni Vrh) +27,59

SLIKA

Brzi kadeti

U kategoriji master Volf je slavio plasiravši se ispred novog veteranskog prvaka Hrvatske Vena Vrbanovića (BK Opušteno) i Rožleta Meseca (Golovec trails).

svoju prvu pobjedu u kategoriji juniora ostvario je Max Oblak (ŠD Supersnurf) ispred Nina Popovića (Rajd Ljubljana) i klupskog kolege Matjaža Francija Selana.

Kadeti su bili brži od juniors! Pobijedio je Matija Lačen (KK Črn trn) s izvrsnim vremenom 3:02,52, ispred Vida Berlota i Maxa Strune (oba KK Završnica).

U kategoriji U15 do pobjede je došao KK Črn trn iz Ajdovščine. Najbrži je bio Jurij Antler, ispred Gabriela Nosana i Aljaža Šava (oba Calcit Bike Team).

U najmlađoj kategoriji U13 pobjedu je odnio Gaj Palčič (Rajd Ljubljana), drugi j bio Loren Mohar, a treći njegov klupski kolega Gal Novak.

Kategorija amatera opet je bila brojna, a bila je i brza, za što se pobrinuo pobjednik s vremenom 3:03.33 Berislav Topol (BK Stravamo staze), inače bivši prvak i izbornik Hrvatske. Slijedili su ga Jošt Štrucelj i Patrik Bašelj.

Sve rezultate provjeri na www.sloveniadownhillcup.si

Hvala Ninu Ružički i ekipi DSR – Bike Park Sljeme! Vidimo se opet 2024.!

Najavljujemo finale na Pohorju!

Potvrđena je četvrta i posljednja utrka serije 20chocolate Downhill Cup 2023. Bit će to Kenda DH Pohorje na Mariborskom Pohorju, a datum je 8. listopada 2023. Uskoro slijedi najava i detalji o prijavama.

Fotografije: Anže Furlan

Više fotografija potraži na www.sloveniadownhillcup.si

Pročitaj i
20chocolate Downhill Cup 

Prati nas