Koristne mobilne aplikacije za gorske kolesarje
7. kolovoza 2020

Iako brdski biciklizam doslovno ovisi o ćudima prirode koja nam nudi prostor za bijeg od urbanog stresa, mobilni telefon je postao dio neophodne opreme za brdski bicikl. Mobilne aplikacije mogu brdske bicikliste usmjeriti, predvidjeti vremenske prilike, čak i spasiti živote u ekstremnim situacijama. Ovo su neke od aplikacija koje ti mogu biti od pomoći…

Karte i GPS Navigacija

Strava

Strava - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Vrlo malo aplikacija može pohvaliti brojem korisnika kao Strava. To je društvena mreža za aktivne ljude, koja pruža i nudi tri bitne funkcije: Praćenje, povezivanje i otkrivanje. Brojne napredne značajke, od kojih većinu od nedavno moraš platiti, uključuju Buddy Beacon, koji omogućuje trima prijateljima pratiti moje aktivnosti i to uživo. Ako se nešto dogodi, imam veće šanse da me pronađu.

Nudi široku povezivost s različitim uređajima (Apple Watch, Android Wear, Motorola 360, Samsung Gear, iPhone i Android telefoni), kao i softver različitih proizvođača uređaja (Garmin, Suunto, Polar, Tacx, Zwift, TomTom,…). Osim toga, omogućuje automatsku sinkronizaciju sa servisima Garmin Connect, MapMyRide, Endomondo i drugima.

Subjektivno mišljenje

Počeo sam ga koristiti za moje trkačke pothvate, a kasnije i pratiti i povezati se s mtb kolegama. Nije moj prvi izbor, ali bilježi većinu mojih aktivnosti.

Cijena: Besplatno / EUR 59,99 za 1 godinu / EUR 7,99 mjesečno
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Web: www.strava.com

Google karte

Google Maps - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Ovo je vjerojatno mama i tata svih digitalnih mapa. Iako usluga nije potpuna i ne dopušta specifične funkcije mjerenja osobne analitike tijekom aktivnosti (srce, kadenca i druge funkcije koje nude specifične MTB aplikacije), točnost njihove karte je nenadmašiva. I unatoč činjenici da su osnovne funkcije Googleovih karata bliže mojim biciklističkim kolegama s obrijanim nogama i pripijenim dresovima, već mi je priskočila u pomoć kada druge aplikacije nisu uspjele, ne većim visinama.

Subjektivno mišljenje

Nije moj prvi izbor, ali svakako je opcija.

Cijena: besplatno
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Web: Maps.google.com

Garmin Connect

Garmin Connect - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Garmin Connect je Mobilna i web aplikacija. Nudi funkcionalno visoko naprednu uslugu, koja je povrh svega besplatna. No dobro, za to moraš posjedovati jedan od Garminovih uređaja. Koristan i prikladan pratitelj koji ne služi samo rekreativcima. Praktična je i naprednim biciklistima koje osim otkucaja srca, snimanja dnevnih aktivnosti i praćenja zanimaju i druga opterećenja tijela koja mjere premium Garmin uređaji. Karta nudi geo zapise MTB staza, koje, ukoliko to omogućava tvoj uređaj, možeš poslati jednim klikom.

Subjektivno mišljenje

Pošto posjedujem Garminov sat, Garmin Connect je moj prvi izbor. Uvijek koristim LiveTrack, koji mjeri i emitira moju aktivnost i trenutnu geolokaciju, te šalje link mojim bližnjima.

Cijena: Besplatno
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Web: connect.garmin.com/moderni/

Trailforks

Trailforks - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Trailforks je projekt koji je pod okrilje uzeo pinkbike.com i popularan je izbor i među hrvatskim bajkerima. Djeluje kao kombinacija između crowdsourcinga i moderirane web aplikacije. Usredotočena je na lokalna društva, klubove i MTB zajednice. Možeš pomoći doniranjem putem Trail Karma i pomažući lokalnim entuzijastima da održe postojeće i izgrade nešto novo. Poput karme, Moramo se pobrinuti za naše trailove.

Subjektivno mišljenje.

Korisnik sam, pogotovo kad istražujem nepoznata mjesta i tražim nove načine za vožnju.

Cijena: Besplatno
Aplikacija: App Store / Google Play
Web: www.trailforks.com/

Relive

Relive - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Riječ je o aplikaciji koja omogućuje praćenje, ali iznad vizualizira zanimljiv prikaz prevoženog puta, koji dijelimo s našim prijateljima. Priču o odrađenoj stazi pretvara u 3D video, a sve to dopunjava s fotografijama snimljenima tijekom aktivnosti. Može se automatski spojiti na Garmin Connect, Suunto, Endomondo, Polar, Apple Health, MapMyRide i druge servise.

Iako je osnovna izvedba besplatna, njihova plaćena premium verzija Omogućuje HD video rezoluciju, uređivanje, dodavanje vlastite glazbe i drugo.

Subjektivno mišljenje

Koristim, i to kada želim istaknuti svoje putovanje i podijeliti ga s prijateljima.

Cijena: Besplatno / EUR 6,99 mjesečno
Aplikacija: App Store / Google Play
Web: www.relive.cc/

Komoot

Komoot - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

On je jedan od mlađih projekata, ali nije zbog toga ništa lošiji od veterana. Naprotiv! Aplikacija je napravljena u Njemačkoj, a ekipa je zbog uspješnog plana, reakcije korisnika i financijskih kapaciteta raširena po cijelom svijetu. Ona omogućuje planiranje rute, nudi različite prečace i okolne puteve tijekom vožnje te predstavlja rutu na zabavan način. Nema vlastite karte, koristi OpenStreetMaps zapise koji se analiziraju i prikazuju ciljanoj skupini na odgovarajući način i razumljivo. Tijekom vožnje, osim udaljenosti, visine, vremenske udaljenosti, pa čak i odbrojavanja, nudi i prezentaciju terena. Čak je i toliko precizna da pokazuje koliko ćemo kilometara voziti makadamom, šumskom stazom, singlicom…

Sinkronizacija s Garmin Connect (provjereno)  radi automatski, glatko i besprijekorno. Za druge uređaje, popis je ovdje.

Subjektivno mišljenje

Unatoč činjenici da me ova aplikacija osobno impresionirala, bio sam razočaran neodgovornošću njihove ekipe za podršku 👎.

Cijena: Besplatno (jedna odabrana regija) / EUR 29,99 (jednokratno plaćanje svih svjetskih mapa) / EUR 4,99/Mjesec (Komoot Premium)
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Web: comoot.com

Vremenska prognoza

Accuweather

AccuWeather - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Accuweather je jedna od svjetski poznatih i priznatih mobilnih aplikacija. Koristim ga osobno još od vremena kada su informacije nudili samo putem web stranice. Nudi vrlo širok spektar prilično točnih vremenskih podataka. Osim prognoza po satima, nudi dnevne i mjesečne prognoze. Prikladno prikazuje radarsku sliku, indeks prašine i životinjske alergene, a i rado ću se usredotočiti na prikaz temperature RealFeel®.

Subjektivno mišljenje

Redovito koristim.

Cijena:Besplatno / EUR 4.49
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Web: https://www.accuweather.com/en/si/slovenia-weather

Ostali alati

First Aid – IFRC

First Aid IFRC - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Jedna od korisnih mobilnih aplikacija za brdske bicikliste. Bogata je sadržajem i, možemo odabrati Irsku za izbor engleskog jezika. Nudi i organizirana područja po kategorijama. Od prijeloma kostiju, napada astme, traume glave, srčanog udara… do hipotermije, šoka pa čak i koronavirusa.

Subjektivno mišljenje

Instalirao sam jer vjerujem da ga može biti jako korisna.

Cijena: Besplatno
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Web: /

Bike Unchained 2

Bike Unchained 2 - mobilne aplikacije za gorske kolesarje

Među mobilnim aplikacijama sam rangirao video igru ​​posljednje mjesto. Ovo je nastavak prethodnika Bike Unchained. Sponzorira ga Red Bull. Natjecateljska dirt igra za iOS uređaje (iPhone, iPad) i Android. Orijentirana na reklamiranje jer popularizira Red Bull. Nije zahtjevna, ali je zabavna.

Subjektivno mišljenje

Korisnik s pseudonimom “Plohl” napisao je:“Super downhill igra kada imaš samo pet minuta slobodnog vremena”.

Cijena: Besplatno / in-app kupovina
Mobilna aplikacija: App Store / Google Play
Web: www.redbull.com/za-en/projects/bike-unchained-2

Jesam li štogod propustio?

Budući da dopuštam mogućnost da s popisa nedostaje koja dobra mobilna aplikacija, pozivam vas da me dopunite u komentarima. Ne nudimo nagrade, no ovo može biti cool rasprava.

Prati nas