2. prosinca 2017

Kada zbog ljubavi na prvi pogled bicikl završi u domaćoj garaži. Hardtail, koji se ne boji spusteva i kojem su usponi, usprkos širokim gumama, zabavni.

Bicikl: Norco Torrent 7.1, veličina M (2017)

Karakteristike

Vilica agresivnog kanadskog all mountaina ima 140 mm hoda. Iza ga je toliko, koliko to gume dozvoljavaju + na 27,5 inčnim kotačima. Ostalo dodaju (ili ne) noge. Čvrst aluminijski okvir ima čiste linije i tako je lijepo brušen, da ga mnogi zamjenjuju za karbon. Samo bužiri su još provedeni na stari način – izvan okvira. Bicikl je ujedno agresivni mačić i krotki buldog. 

Romantičan odnos

Moj je i nikome ga (još) ne (pro)dam. Nakon godinu dana fetbajkanja, obične gume me nisu više privlačile, zato sam izabrao plus. Iako sam prvo testirao full suspensione, na proljeće sam završio na hardtailu. U dobrom i lošem i nije mi žao. 

Prilika za furanje

Nije nikakva tajna da se prilika u cijeloj godini nakupilo dosta. Sa ženom i prijateljima, vođene ture i poneka utrka. Na svim vrstama terena, gore i dolje, od 0 pa do skoro 3.000 m nad morem. 

Dojmovi

– Iako sam ga vidio samo na slikamazaljubio sam se na prvi pogled. Priznajem, zarazio sam se sa širokim gumama. Nakon što sam ugledao rastegnut crni okvir s minimalističkim zelenim dodacima, znao sam da će biti moj. Blatnik, integriran u most vilice, samo je pridonio mojoj zaljubljenosti. Jedina dilema je bila veličina okvira. Uzeo sam M i prestao dvoumiti. 
-Toliko ga volim, da mu opraštam sve njegove muhe. Vilica DVO Diamond je najveći diamant ovog bicikla. Iako su joj hod s 160 mm smanjili na 140 mm, na zahtjevnim spustevima dozvoljava toliko, da ju noge na tvrdom repu teško prate. Pogotovo, kad se leti (pre)brzo. Tako me ovog ljeta bacio iz sedla i slomio mi potpuno novu kacigu. Dobro da je bar ključna preživjela.
– 2,8 inčne gume na Spankovim kotačima s unutarnjom širinom 35 mm odlično savladavaju teren. Napumpane na +/- 1 bar brinu za dobro prijanjanje uzbrdo i nizbrdo, uz to nude i jedinstveno iskustvo udobne vožnje. Nijedan amortizer ne ublažava sitne vibracije tako dobro, kao mekana guma.
– Na početku je moj norco nosio gume Maxxis Minion DH. Za moj ukus so bile male preglomazne, zato sam ga preobukao u Rekon. Usput sam napravio i tubeless. Iskazao se kao odličan izbor za primorsko trnje, a malo manje odličan na oštrom kamenju. Prvi put nisam vjerovao, drugi put sam shvatio, treći put sam se i uvjerio, da i kod TL sistema postoji snakebite. Dobro da imamo crve, koji većinom dobro obavljaju svoj posao. To mogu potvrditi i Boben i Vesel. 
– Druga promjena bio je prednji zupčanik. Osnovni ima 28 zuba i u kombinaciji sa zadnjom 11-42 kazetom se dobro penje. Zubi mu krenu nedostajati, kad poželite pedalirat po ravnini ili, nedobog, nizbrdo. Zato sam ga zamijenio s ovalnim s 30 zubi. Elipsasto pedaliranje sam osjetio samo na prvih nekoliko kilometara, i kasnije nikad više. Zbog toga sam bio puno brži! 
– Program “pimp my bike” je obuhvaćao i promijenu tvorničkog volana i lulice za RaceFace, Sramovog mjenjača NX za GX, i Level T kočnica za Shimanove XT s hladnjacima. I osjećaj  pod guzom je bolji na SLR Kit Carbonio sjedalu. Zbog promjena je bicikl s trgovinskih 14,5 kg smršavio na 13 kg, a i novčanik je lakši. 
– Zahvaljujući tvrdom repu, uzbrdo možete pedalirati stoječki kao na maratonskoj utrci. Zbog mekih guma su prepreke na tlu manje, teren je stabilniji i samo snaga vaših nogu odlučuje o tome, da li ćete na vrh uspona dopedalirati ili dopješačiti. Brzina spusta također ovisi od vrste terena, hrabrosti, kontroli bicikla i naravno pameti. 

Na živce

– Čak i kad je vilica zaključana, i dalje dosta diše. Ako za vrijeme uspona snažno pumpate, vrlo brzo ćete dobiti dojam kao da ste na ljuljački. Bicikl morate pokretati nogama, ne tijelom.
– Plus gume su na asfaltu dosta sporije, ali tko uopće razmišlja o asfaltu.

Za koga

Za one koji vole divlju vožnju uzbrdo i nizbrdo. Za one koji žele jednostavnost hardtaila i udobnost fulke. Za putnika – bikepackera. Za one koji žele jedan bicikl za sve načine vožnje. Torrent je prokleto blizu toga. 

Cijena: 2560 eur

Cijenu bicikla određuje prije svega vrhunsko izrađen okvir i odlična enduro vilica, koja je na jednom od testova pored lisice, jedina dobila ocijenu “Super”. Ostala oprema bicikla je iz srednjeg, ali vrlo pouzdanog razreda. Postoji i jeftiniji Torrent 7.2.

Bicikle Norco prodaje Extreme Vital

Više o biciklu na norco.com.

Prati nas