16. siječnja 2023

Ildo Gržić istinska je legenda brdskog biciklizma u Hrvatskoj. I sam vrlo dobar biciklist, cestovni i brdski, nakon aktivne karijere vukao je razvoj MTB-a. Odličan organizator i pokretačka snaga kluba…

Danas je do nas došla pretužna vijest o smrtnom stradanju našeg prijatelji Ilda Gržića. Još uvijek čekamo potvrđene službene informacije, no po svemu sudeći Ildo je stradao u subotu za vrijeme biciklističkog treninga.

Hrvatski biciklizam tako je doživio ogroman gubitak. Stručnjak i natjecatelj od devedesetih,  motivator i pokretačka snaga našeg sporta u njegovoj Klani, na Kvarneru ali i puno, puno šire, nakon devedesetih. Ildo, jedan od istinskih pionira MTB sporta u Hrvatskoj, nažalost posljednjih godina nije bio aktivno uključen u biciklistički sport i tu smo nesumnjivo izgubili jako puno. Više ga nećemo moći pitati za dragocjen savjet ili pomoć u svemu što se tiče biciklizma, a po svemu sudeći premalo ga se pitalo posljednjih godina. A mogao je pružiti mnogo više.

Veliki Ildo

S Ildom sam ponajviše surađivao kao sudac na utrkama u organizaciji njegova kluba BBK Kvarner, negdje od 2000. nadalje. Sjećam se XC utrka u Klani i kod tunela Učka. Organizacija je uvijek bila odlična, a Ildo i njegovi iz kluba uvijek su se pobrinuli da nitko ne ostane zanemaren nakon završenog posla. Takvi detalji uostalom i jesu najvažniji, kada se danas prisjećamo događaja od prije petnaestak, dvadeset godina.

I uvijek smo se mogli dogovoriti, bez problema ili prepiranja. Ildo, i sam vrstan biciklist koji je doista volio naš sport, već bi i prije našeg sastanka sve bio pripremio, i znao bi što je moguće, a što nije. S velikim ljudima uvijek je jednostavno surađivati, a Ildo je bio takav. Velik čovjek, sportaš, biciklist. Danas je sve teže pronaći nekoga poput njega.

Točan uzrok i vrijeme smrti u vrijeme pisanja ovog teksta nisu poznati i za očekivati je kako će nakon obdukcije biti više informacija o okolnostima ovog nesretnog događaja.

Redakcije MTB.SI i MTB.HR upućuju iskrenu sućut Ildovoj obitelji, prijateljima i suradnicima.

Foto: HBS, Anatoliy Varvaruk, Ildo Gržić senior

Prati nas