24. travnja 2020

Iako je u posljednjih mjesec dana zaživjela i porasla online prodaja bicikala i opreme, trgovci i kupci jedva čekaju povratak ustaljene prakse i trgovanje na maloprodajnim lokacijama

 

Odmah nakon objavljivanja odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o popuštanju mjera protiv pandemije covid 19 od ponedjeljka 27. travnja, biciklističke maloprodajne trgovine počele su planirati kako će početkom slijedećeg tjedna otvoriti svoja vrata kupcima, i kako će uopće izgledati njihov radni dan.

 

Ono što možemo očekivati sigurno su i dalje redovi ispred trgovina, jer će se u njih puštati samo određen broj kupaca, ovisno o kvadraturi i broju slobodnih djelatnika. Računajte na to da će vaša kupovina za sada trajati nešto duže nego ranije.

 

U prvoj fazi popuštanja mjera omogućit će se naime rad svim poslovnim subjektima koji se bave trgovinom, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima. Drugim riječima, specijalizirane biciklističke trgovine biti će otvorene od ponedjeljka ujutro. No primjenjivati će se mjere poput socijalne distance, dezinficiranja i kraćeg radnog vremena.

 

Giant Zagreb

 

Giant Zagreb uvesti će od ponedjeljka radno vrijeme od 8 do 20 h, uz pauzu između 13:45 i 14:15. Kako bi osigurali maksimalne “covid 19” standarde raditi će u dvije smjene a djelatnici iz različitih smjena se u niti jednom trenu neće naći zajedno u prostoru. Nakon svake smjene provoditi će se detaljna dezinfekcija, pogotovo “kontaktnih” površina (POS aparati, tipkovnice, prodajni pult, vrata i slično).

Najveća novost za kupce (a možda i njihova najveća prednost u ovoj situaciji) je da će ih na ulazu uvijek dočekati Giantov djelatnik, otvoriti im vrata, na ruke aplicirati dezinficijens i od tog trena on će biti njihov “osobni” prodajni savjetnik, sve do trenutka njihovog izlaska iz trgovine. Maksimalan broj kupaca zapravo će biti limitiran brojem prodajnih savjetnika/djelatnika jer Giant Zagreb ima više od preko 500 kvadratnih metara maloprodajnog dijela. Ne očekuju probleme i jamče više nego dovoljno prostora za fizičku udaljenost između kupaca i djelatnika.

Servis će raditi kao i prethodnih tjedana. Obavezna je najava i rezervacija termina na servis@giant.hr ili 091 44268 04 kako bi bicikli bili servisirani i isporučeni vlasnicima unutar 24h od zaprimanja na servis.

 

Garmin Hrvatska

 

Američki div Garmin u Hrvatskoj ima svoje predstavništvo (za artikle Garmin i Tacx) koje izravno ne prodaje robu, već to rade preko maloprodajnih partnera. U proteklih nekoliko tjedana fokusirali su se na web  trgovinu, a partneri poput velikih sportskih lanaca Intersport i Hervis morali su zatvoriti svoje prostore u trgovačkim centrima.

U zagrebačkom uredu Garmina izmjenjuju se u tjednim smjenama i koriste isključivo dostavu. Djelatnici servisa pojačano čiste uređaje koji prođu kroz njihove ruke. Od ponedjeljka njihova se rutina neće mijenjati.

No dobra vijest za Garmin je da će od ponedjeljka svoja vrata (izuzev trgovina u trgovačkim centrima) otvoriti njihovi brojni maloprodajni partneri u trgovinama sportske opreme i potrošačke elektronike: Polleo, Svijet medija, Links, Ronis, Elipso, Sancta Domenica i HG Spot.


Uobičajena scena ispred zagrebačke trgovine Ciklo-centar. Kupci mogu ispred trgovine informirati se, razgledavati, isprobavati i plaćati na međusobnom razmaku od 2 m (foto: MTB.hr)

Ciklo-centar

 

U posljednja dva do tri tjedna zagrebački Ciklo-centar je održao dobru prodaju, s fokusom na web trgovinu i brzu dostavu kupljenih artikala. S radom je nastavila i njihova maloprodajna lokacija (sa servisom) na Jurjoj vesi, a kupci se mogu zadržati ispred trgovine, isprobati bicikle te platiti gotovinom ili karticama.

Od ponedjeljka će Ciklo-centar nastaviti s radom maloprodaje. Njihova će trgovina i servis u ponedjeljak biti otvoreni za kupce u radnom vremenu od 9:00 do 16:30, s time da će radno vrijeme vrlo vjerojatno biti produljeno vrlo ubrzo.

U ponudi Ciklo-centra su marke kao što su Kona, Superior, Bulls, Saracen, Genesis, Santa Cruz i Husqvarna.

 

T.Č.T.

 

Zagrebačka tvrtka T.Č.T. vodi maloprodajne trgovine i servise u Zagrebu,  Osijeku,  Zadru i  Slavonskom Brodu. Od ponedjeljka sve će njihove trgovine raditi s radnim vremenom od 08:00 do 20:00. Dnevna pauza radi dezinfekcije lokala biti će od 13:00 do 14:00.

T.Č.T. u ponudi ima marke kao što su Author, Bianchi, BMC, Scott, Marin, Polygon, Bergamont i Willier Triestina.

 

  

Web trgovine

 

Sve veće maloprodajne trgovine bicikala i opreme imaju riješene sustave online trgovine i dostave artikala, što uključuje plaćanje kreditnim i debitnim karticama, jednokratno ili na rate. Od pojedinih trgovaca doznali smo kako su zabilježili značajan porast online prodaje, i dojam je da prodaja bicikala i opreme generalno nije pala kao što bi se to moglo na prvi pogled zaključiti.

Ponudu bicikala i opreme, s vrlo dobro organiziranom dostavom, možete provjeriti na ovim web odredištima, ali naravno i kod drugih trgovaca:

 

https://www.garmin.com/hr-HR/
https://ciklo-centar.hr/
https://giant.hr/
https://on-off.hr/
http://tct-author.hr/tct/index.php

 

 

Treninzi i vožnje

Od ponedjeljka 27. travnja biti će dopušteno treniranje sportašima prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima, kao i seniorskim momčadima koje nastupaju u najvišim stupnjevima natjecanja. Obzirom da u Hrvatskoj trenutno imamo samo jednog biciklista u jednoj od te dvije kategorije ova vijest nas se izravno ne tiče. Marin Ranteš pripada naime drugoj kategoriji, ali on se ionako trenutno nalazi u SAD. Pojedinačne vožnje su dozvoljene cijelo vrijeme. 

 

Detaljnije informacije o mjerama protiv pandemije covid 19 u Hrvatskoj provjeri ovdje: civilna-zastita.gov.hr

 

 

Naslovna fotografija: Giant.hr

Prati nas