27. listopada 2020

Prvo kolo ovosezonske Zimske XC lige Dalmacije (XCZLD) održano je u nedjelju kraj Sinja, gdje je trebalo biti održano posljednje (otkazano) kolo prošle sezone. Ujedno to je bila i „generalka“ za UCI C1 utrku koja će se tamo održati slijedeće godine…

Organizacija utrke „XCO Vučja staza“ nakon šest mjeseci pauze povjerena je iskusnoj i vrijednoj ekipi iz BK Kamešnica. Natjecateljice i natjecatelji bili su u nedjeljuzadovoljni kako stazom tako i svim ostalim segmentima događanja. Vrijedni domaćini su postavili odličnu XCO stazu na kojoj će se u mjesecu svibnju sljedeće godine voziti utrka XCO Kupa Hrvatske (doduše još čekamo službeni kalendar HBS-a za 2021.)koja će ujedno biti i dijelom svjetskog kalendara kao utrka prve kategorije (UCI C1).

Za ovu utrku staza je ipak bila minimalno prepravljena i prilagođena više rekreativnom segmentu natjecanja, što i priliči samoj Zimskoj ligi.

Novi format natjecanja

Natjecanja su započela u novom formatu te su sa startom u 11 sati krenule kategorije U-17 te Žene U-30 i Žene 30+, novost kojom je uprava Lige odlučila podjeliti jedinstvenu dosadašnju žensku kategoriju na dvije te na taj način privući veći broj pripadnica ljepšeg spola u rekreativni biciklizam. Mladići, cure i dame odvozili su svoja tri planirana kruga.

Sabina Rzepka

Najbrža, i bez konkurencije u ukupnoj ženskoj kategoriji, i ovaj puta je bila Sabina Rzepka (BK Primošten), s vremenom 41:05, to jest porosječnom brzinom od 14.9 km/h.

U dvanaest sati startale su sve ostale odrasle kategorije koji su imali za odvoziti pet krugova s ukupno 17 km i ukupnog uspona od 600m.

Bruno Paškalin

Odmah nakon uvodnog kruga izdvojila su se dva natjecatelja: Bruno Paškalin (KK Adria Mobil), Šibenčanin koji vozi u profesionalnom cestovnom klubu iz Novog Mesta, i Josip Toljan (BBK Orlov Krug). Njih dvojica vozili su svoju utrku daleko ispred svih. Iza njih su se vodili zanimljivi dueli u svim kategorijama od hitrih mladića do iskusnih pedesetogodišnjaka koji su svatko na svoj način prolazili zahtjevne dionice koje je nudila Vučja staza.

Mladi Paškalin je na krajuodnio pobjedu u 1. Kolu XCZLD s ukupno najbržim vremenom od 0:55:28 s prosječnom brzinom od 18,4 km/h

Skliska podloga

Valja naglasiti da je ipak staza ponudila sasvim drugi ugođaj zbog mokre i izuzetno skliske podloge koju sunce nije uspjelo osušiti od kiše koju ju je natopila dan prije. Dio “rock gardena“ s atraktivnim spustom i skliskim kamenjima davao je dosta brige velikoj većini natjecatelja i natjecateljica. Ostale šumske dionice pružale se odlična pretjecanja i žustru borbu svih pet krugova.

Ivica Mesarić i Zoran Perić

XCZLD XCO Vučja staza: Rezultati

Izvještaj na stranicama XCZLD.

Opširne galerije fotografija pogledaj ovdje:
Zoran Ajdučić
Željko Grašak Zrnčić
Roko Pavlinušić 1
Roko Pavlinušić 2

Pročitaj i
Najavljujemo: XCZLD 2020./2021.

Foto: Zoran Ajdučić

Prati nas