18. lipnja 2018

Jubilarna 25. izvedba legendarnog brdsko biciklističkog krosa u Samoboru privukla je zvučna imena na čelu s Manuelom Fumićem

Jučer je u Samoboru već 25. puta zaredom održana utrka u olimpijskom krosu koja je osim UCI (C1) bodova nosila i bodove nacionalnih kup natjecanja Hrvatske i Slovenije. U prvim startnim redovima ženske i muške seniorske konkurencije bila su neka od zvučnih imena iz Svjetskog kupa. Organizacija, kao i uvijek, u domeni samoborskog kluba BBK Šišmiš.

Na startu se osim ponajboljih talijanskih krosera, blizanaca Braidot i Mirka Tabacchija pojavio Manuel Fumić koji se se u Hrvatskoj priprema za nastavak Svjetskog kupa. Njegova je baza Rabac, a tamo ga možete i upoznati u okviru bike kampa koji će biti održan za desetak dana.

Ukratko

U zajedničkoj utrci kategorija Elite i U23 za pobjedu su se nadmetali blizanci Luca i Daniele Braidot (CS Carabinieri). Slavio je, s dvije sekunde prednosti, Daniele Braidot. Treći je bio Mađar Andras Parti (Hungarian national team). Manuel Fumić (Cannondale Factory Racing) uvrstio se na deveto mjesto. Najbolji hrvatski natjecatelj u ovoj kategoriji bio je Matija Meštrić (BK Maraton Beciklin) koji je završio na 27. mjestu. Matej Skuzin (BBK Požega) bio je 29. Obojica su završila utrku u krugu s pobjednikom. Ostali domaći natjecatelji bili su Josip Toljan (BBK Orlov krug) i Saša Jeftinić (BGK Tuškanac).

Tanja Žakelj (foto: Denis Peroš)

U ženskoj seniorskoj konkurenciji pobijedila je Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing), s više od minute prednosti pred drugoplasiranom Mađaricom Barbarom Benko (Ghost Factory Racing). Treća je bila Ukrajinka Irina Popova (Ukraine national team). Gorana Težak (Adrenalina MTB Team) bila je četvrta, u krugu s pobjednicom, a Ema Filipović (BK Biker) bila je osma.

U konkurenciji juniora najbrži je bio Mađar Erik Fetter (PCCC), a najbolji hrvatski predstavnik bio je Emil Novosad (BGK Tuškanac) na 14. mjestu (u krugu s pobjednikom), a Timotej Kocen (BK Maraton Beciklin ), Noel Pilat (Bk Montes) i Noa Bertović (BK Axa) plasirali su se na 15., 16. i 17. mjesto. Nikola Vinko (BK Mura avantura) nije završio utrku.

U konkurenciji juniorki uvjerljivo je slavila Vita Movrin (Energijateam.com), jer je za sobom ostavila domaću Larisu Bošnjak (BBK Šišmiš) za više od tri i pol minute. Treće mjesto je osvojila Karmen Škiljić (BBK Pakoštane).

Prilika za druženje sa svjetskom zvijezdom brdskog biciklizma… (foto: Denis Peroš)

Ostali rezultati

– kategorija master A – 1. mjesto Uroš Mikelj (Calcit Bike Team), najbolji hrvatski predstavnik Goran Škrinjar (BK Ciklus) na 7. mjestu.
– master B – pobjeda za Mitju Tancika (Energijateam.com), najbolji hrvatski predstavnik Daniel Orel (BK Ciklus) na 7. mjestu.
– master C – uvjerljivo prvo mjesto za Tineta Zupana (Scott Team) , najbolji hrvatski predstavnik Zoran Perić (BK Kairos) na 2. mjestu.
– master D – pobjedu je odnio Gršo Matajia (BK Crikvenica), a drugi je bio Ćiro Gomojić (BK MTB Istra-Pazin)
– u kategoriji sport najbrži je bio Aleš Čibej (KK Ravne), najbolji hrvatski predstavnik Matija Borlinić (BGK Tuškanac) na 2. mjestu.
– U17 – pobjedu je odnio Teo Pečnik (KK Ravne), najbolji hrvatski predstavnik Fran Bošnjak (BBK Šišmiš Samobor) na 6. mjestu.
– djevojčice U17 – pobijedila je Mađarica Anna Csenge Bokros (VKE Nelson Pepperl+ Fuchs Team), najbolja hrvatska predstavnica Anja Nadu (Bk Montes) na 4. mjestu.
– U15 – pobjedu je izborio Jure Rus (MBK sportR.si), najbolji hrvatski predstavnik Ivan Omažić (BK Makarska) na 2. mjestu.
– djevojčice U15 – prvo mjesto Hana Kranjec Žagar (Calcit Bike Team), nije bilo HR predstavnica.

Svi rezultati dostupni su na grabarsport.hr

Naslovna fotografija: nikad jači start na nekoj XCO utrci u Hrvatskoj: Mani Fumić, braća Braidot, Schuermans, Panhuyzen, Tabacchi…, foto Denis Peroš. Denisova fotogalerija

Pročitaj i:
XCO Samobor već 25. puta zaredom
Najavljujemo: Bike kamp s Manuelom Fumićem!

Prati nas