21. lipnja 2021

XCO sezona 2020. otvorena je u velikom stilu u Samoboru. Nastupilo je tristotinjak biciklist(ic)a iz Europe i sjeverne Amerike!

Jučerašnje dvadeset i osmo izdanje međunarodne utrke XC Samobor potvrdilo nam je još jednom kako biciklistice i biciklisti sa svih strana rado dolaze u Hrvatsku. Jučer možda nisu nastupile vrhunske zvijezde kao što je to bio slučaj ranijih godina, no čak trinaest zastupljenih zemalja, s dva kontinenta, potvrdilo je pravi međunarodni karakter samoborskog krosa.

Nakon lanjskog izdanja sa startom i ciljem na Vugrinšćaku, prostranom parku u neposrednoj blizini središta Samobora, ovogodišnje izdanje je vratilo tradicionalnu lokaciju glavnog gradskog trga sa zahtjevnim usponom prema vrhu staze u šumi Tepec.

Nastupilo je ukupno tristotinjak biciklist(ic)a iz 13 zemalja: Hrvatske, Slovenije, Kanade, SAD, Češke, Italije, Srbije, Rumunjske, Mađarske, Grčke, Slovačke, Francuske i Njemačke.

Muškarci: Nadmoć Talijana

U Samoboru jučer možda nisu startala najveća imena poput Manija Fumića ili braće Braidot, no konkurencija seniora bila je vrlo moćna. Čak šest talijanskih predstavnika u prvih jedanaest, a najbrži među njima bio je pobjednik Alessio Agostinelli (KTM Protek Elettrosystem). Najbrži hrvatski predstavnik Matija Meštrić (BK Maraton Beciklin) završio je utrku na 21. mjestu, a zanimljivo je da je nastupio i povratnik Đani Simčić (BBK Adrenalina, 27. mjesto).

Žene: Najbrže došle „preko bare“

Najbrža u kategoriji seniorki bila je mlada Amerikanka Gwendalyn Gibson (Norco Factory Team), a uz drugoplasiranu Tanju Žakelj (UNIOR-SINTER) u top tri se probila još jedna predstavnica sjeverne Amerike, Kanađanka Marianne Theberge (Pivot Cycles – OTE). Najbolja predstavnica Hrvatske bila je domaća Larisa Bošnjak (BBK Šišmiš Samobor) koja se plasirala na osmo mjesto.

Juniori: Fran Bošnjak najbrži na domaćem terenu

Domaća uzdanica Fran Bošnjak (BBK Šišmiš Samobor) opravdao je povjerenje i ostvario još jedan odličan rezultat u međunarodnoj konkurenciji. Startalo je ukupno 19 juniora iz šest zemalja što je za naše prilike izuzetno jako natjecanje.

Juniorke

I naše juniorke opet su se pokazale doraslima međunarodnoj konkurenciji. Anja Nadu (BK Montes) bila je treća, a Valentina ličić (BK Grobnik) peta. Pobijedila je Talijanka Lisa Canciani (ASD DP66 GIANT SMP).

Ostale kategorije

U kategoriji Master 1 prvo mjesto osvojio je Boštjan Hribovšek (Calcit bike team), drugo Matjaž Budin (MBK Črni Vrh), a treće Tadej Podgornik (MBK Črni Vrh).

U kategoriji Master 2 najbrži je bio Mitja Tancik (Energijateam.com), drugo mjesto osvojio je Mitja Černe (Deš Fleš), a treće Tomaž Pirc (Calcit bike team).

U kategoriji Master 3 prvo mjesto osvojio je Peter Vesel (Proadventure Torq Fitness), drugo Dušan Olejníček (GT Oportunity Brno) i treće Mario Čičin Šain (BBK Orlov Krug).

U kategoriji Master 4 pobijedio je Tine Zupan (Scott Team).

Žan Pahor (Energijateam.com) pobijedio je u kategoriji kadeta, drugi je bio Blaž Kavčič (KK Završnica), a treći Marcel Gladek (MBK Črni Vrh).

U kategoriji kadetkinja prvo mjesto osvojila je Hana Kranjec Žagar (Calcit bike team), drugo Szonja Greman (Limitless Team – XCO Nagykanizsa), a treće Ivana Klemenčič (MBK Črni Vrh).

Vrućina i prašina

Zahtjevna staza, vrućina i prašina doveli su i do odustajanja, kvarova i probušenih guma. I ove godine najatraktivniji odsjeci staze bili su spust po stepenicama u podnožju starog grada te “Balvan spust”. Veteranske kategorije i kadetkinje vozili su trasom koja je prolazila takozvanom B linijom na spustu.

Izdvojeni rezultati

Muškarci

 1. Alessio Agostinelli (ITA)
 2. Andras Parti (HUN)
 3. Rok Naglič (SLO)

Žene

 1. Gwendalyn Gibson (USA)
 2. Tanja Žakelj (SLO)
 3. Marianne Theberge (CAN)

Juniori

 1. Fran Bošnjak (CRO)
 2. Tine Jereb (SLO)
 3. Filip Lepka (CZE)

Juniorke

 1. Lisa Canciani (ITA)
 2. Anna Bokros Csenge (HUN)
 3. Anja Nadu (CRO)

Rezultate pogledaj ovdje.

Rezultati s pripadajućim svjetskim bodovima na uci.org.

Pročitaj i
XCO Samobor Report: Očekivana pobjeda svjetskog prvaka

Foto: Organizator

Prati nas