7. svibnja 2020

Konačno jedna dobra vijest! BBK Šišmiš, samoborski klub koji organizira ovu tradicionalnu kros utrku, ipak nije otkazao utrku već ju je odgodio na 13. rujna. Naravno, ukoliko ne bude novih nepredviđenih događaja…

Iako je većina hrvatskih termina u kalendaru svjetske federacije UCI nažalost otkazano, dva velika događaja, jedan u Samoboru i drugi u Vodicama, ipak su ostavili otvorenu mogućnost održavanja u kasnijem terminu. Osim toga, jedna novija utrka, ona u Metkoviću, i dalje čeka na objavu novog datuma održavanja.

Jučer je stigla dugo očekivana vijest iz Samobora, o tome da će novi termin održavanja utrke XCO Samobor biti nedjelja, 13. rujna. Iz Vodica još nije stigla vijest o mogućem novom terminu, no utrka se i dalje službeno vodi kao odgođena, a ne otkazana, a isto je i s Metkovićem.

 

„Bilo nam je već nakon nekoliko dana u ožujku jasno da ćemo jako teško moći održati utrku u predviđenom terminu“, kazao nam je predsjednik BBK Šišmiš i direktor utrke XCO Samobor Luka Čanak. „Od tada razgovaramo o tome bismo li utrku otkazali ili pokušali organizirati u drugom, kasnijem terminu.

Objektivno, najlakše bi bilo odustati i otkazati utrku. Ali tradicija neprekidnog održavanja ove utrke, od 1994. godine do danas, nije samo lijepa brojka. Ona je i na neki način obaveza. Prema gradu, prema natjecateljima, prema sportu, ali i prema nama samima“, kaže Čanak.

 

„Obaveza da barem ne odustanemo lako i da damo sve od sebe da se utrka održi ako to ikako bude moguće, odnosno ako ćemo smjeti. I tako je, u dogovoru s organizatorima SloXcup-a, čiji smo dio od prve godine uspostave ovog kupa, donesena odluka da utrku održimo 13. rujna 2020. godine“, dodaje.

 

Štoviše, postoji mogućnost održavanja MTB vikenda u Samoboru, u koji bi bili uključeni i drugi događaji:

 

„Što se nas u klubu tiče organizacija nije upitna. Postoje još neke ideje i planovi, da se na isti vikend pomakne i nacionalno prvenstvo u usponu pa da u imamo jedan cijeli MTB vikend u Samoboru. Ali za to čekamo još odobrenje HBS-a.

Ono što će dovesti organizaciju u pitanje su financije. Naime, naša utrka, kao i mnoge u Hrvatskoj vjerujemo, otprilike 70 do 80 % novca dobiva iz proračuna lokalnih uprava. Ne mislim pri tome na donacije u naravi, već o novcu koji je neophodan za organizaciju sportskih natjecanja.

S time da je sav naš rad u organizaciji, kao i volontera na stazi za vrijeme utrke, u potpunosti besplatan i volonterski pa tu nema baš previše prostora za uštede. A, kao što znamo, svi ti lokalni proračuni su sada preusmjereni na sanaciju ekonomskih posljedica korona krize.

 

Ipak, vjerujemo i nadamo se da će upravo tradicija koju ova utrka ima iza sebe te njen značaj za grad Samobor, Zagrebačku županiju i biciklistički sport u Hrvatskoj i šire dovesti do toga da se utrka održi, naravno, ako za to budemo imali dozvolu od strane državnih institucija.

Stoga, vidimo se u rujnu u Samoboru! :)“, optimistično najavljuje Čanak. Želimo im svaku sreću!

Edit: Neposredno nakon objavljivanja teksta stigla je vijest o potvrđenom datumu održavanja nacionalnog prvenstva u MTB usponu:

Samobor Uphill – Mesićev uspon 2020 (NP u usponu): Subota, 12. rujna.

 

Još jedna dobra vijest je da će se SloXcup 2020., kojega je XCO Samobor sastavni dio, održati u cijelosti, s odgođenim datumima. U njihovom kalendaru je potvrđeno šest utrka, a detalje o tome čekamo.

 

UCI utrke u Hrvatskoj 2020. – otkazane i odgođene

 

28-29/03 – 2Islands on 2Wheels – OTKAZANO
04/04 – XCO Premantura Rocky Trails – OTKAZANO
05/04 – XCM Kamenjak Rocky Trails – OTKAZANO
19/04 – MTB Croatia Cup – Vodice – ODGOĐENO
21-25/04 – Mitas 4 Islands MTB Stage Race – OTKAZANO
08-09/05 – XCM GP Jelsa – OTKAZANO
09-10/05 – Mercedes-Benz UCI MTB World Cup – DHI – OTKAZANO
10/05 – XCO Predolac – ODGOĐENO
17/05 – XCO Vučja staza XCO Vučja staza – OTKAZANO
24/05 – Marathon Crikvenica – OTKAZANO
14/06 – XCO Samobor – ODGOĐENO

 

 

UCI je objavio ažurirani popis utrka u svom MTB kalendaru. Popis možeš provjeriti ovdje.

Naslovna fotografija: U Samoboru, a i drugdje, možemo očekivati vrhunska imena gladna utrkivanja i rezultata. Na slici je Manuel Fumic, na utrci u Samoboru. Foto: Denis Peroš

Prati nas