1. kolovoza 2019

Na Europskom prvenstvu u krosu u Češkoj u elitnim kategorijama pobjede za favorite, mlada reprezentacija Hrvatske vrlo solidna…

Na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u olimpijskom krosu održanom prošlog vikenda u Češkoj Hrvatsku su predstavljali jedna juniorka te jedan junior i jedan mlađi senior.

Juniorka Karmen Škiljić zauzela je 32. mjesto od plasirane 44 natjecateljice, i to u istom krugu s pobjednicom. Junior Stjepan Hunjak zauzeo je 77. mjesto od 87 uvrštenih, a mlađi senior Matija Meštrić zauzeo 48. mjesto od 65 uvrštenih. Izbornik XCO reprezentacije Pavao Roset nakon povratka u Hrvatsku za naše je mlade reprezentativce imao samo riječi hvale. Konkurencija u Europi ipak je najjača na svijetu i izuzetno se teško probiti među vodeće.

Nastupili su i naši veterani. Ivica Mesarić bio je 11. u kategoriji Men Masters 40-44, a Zoran Perić bio je 7. u kategoriji Men Masters 50-54.


Start juniora, foto Jakub Svoboda/mtbbrno.eu

Žene

U utrci seniorki odluka o pobjednici je pala već nakon starta kada je europska prvakinja iz Glasgowa 2018. godine potegnula prema naprijed i svoje konkurentice ostavila daleko iza sebe. Na brzoj i atraktivnoj stazi vodila se duga borba za postolje, a konačna odluka pala je malo ispred cilja. Tanja Žakelj vozila je jako dobro!

Cijela utrka bila je uglavnom u znaku borbe za drugo i treće mjesto, jer je titulu drugu godinu zaredom premoćno osvojila Švicarka Jolanda Neff, koji je u cilj ušla s gotovo tri minute prednosti. Iza nje dugo se vremena činilo da će Njemica Elisabeth Brandau (treća sa posljednje utrke Svjetskog kupa) osvojiti drugo mjesto, ali na polovici utrke je počela popuštati te su je ulovile Švicarka Alessandra Keller i Ukrajinka Jana Belomojna. Nizozemka Anne Terpstra bila je sve bliže iza njih te je borba za drugo i treće mjesto bila je prilično napeta. Tada je Keller popustila, a Elisabeth i Jana zauzele su stepenice na postolju. Jana je bila u cilj ušla kao druga, zaostala je, nakon sat i pol utrkivanja, 2 minute i 52 sekunde za nezaustavljivom Jolandom Neff. Treće mjesto pripalo je Elisabeth Brandau, koja je zaostala 3 minute i 5 sekundi.


Jolanda Neff, foto Jakub Svoboda/mtbbrno.eu

Anne Terpstra plasirala se na četvrto mjesto, a povratnica nakon ozljede, Poljakinja Maja Wloszczowska cijelom je utrkom napredovala, završivši na 5. mjestu.

Tanja Žakelj je tijekom cijele utrke vozila na rubu prvih deset,  dugo je vremena lovila Talijanku Evu Lechner (8. mjesto), završivši na 10. mjestu s zakašnjenjem od 5 minuta i 29 sekundi .

Tanja kaže: “Zadovoljan sam desetom i prvim dijelom utrke, nešto manje drugim dijelom, jer mi je ponestalo snage. Staza je bila prilično brza. Mislim da je to veliki zaostatak, ili je sasvim OK.”


Van der Poel ispred Vogela i Luce Braidota, koji je potom skliznuo na 7. mjesto, foto Jaroslav Svoboda/mtbbrno.eu

Muškarci

U konkurenciji seniora je prikupljanje naslova u tri biciklističke discipline nastavio Nizozemac Mathieu van der Poel,  srebro je osvojio Švicarac Florian Vogel, a broncu VdP sunarodnjak Milan Vader.

Van der Poel upao je u probleme zbog pada u prvom krugu, ali brzo se vratio na čelo i u sredini osam krugova duge utrke već je zaokružio minutu prednosti. Vogel je bio stalno među najbližim pratiteljima, a bilo je i dosta promjena na poziciji za broncu.

U23

U ranoj nedjeljnoj utrci mlađih seniora do 23 godine pobijedio je Vlad Dascalu iz Rumunjske,  Švicarac Filippo Colombo bio je drugi, a Maximilian Brandl iz Njemačke bio je treći.

Kontinentalnom prvakinjom u ženskoj mlađoj seniorskoj konkurenciji je postala Švicarka Sina Frei ispred Austrijanke Laure Stigger i Francuskinje Loane Lecomte.

Juniori

Lukas Maleszewski iz Belgije pobijedio je u utrci mlađih od 19 godina. Najbrža juniorka na starom kontinentu je s gotovo dvije minute prednosti postala Švicarka Jacqueline Schneebeli.


Ivica Mesarić, foto Jaroslav Svoboda/mtbbrno.eu


Start utrke štafeta, Slovenac Rok Naglič je s desne strane, foto Jaroslav Svoboda/mtbbrno.eu

Štafeta

Europsko prvenstvo je započelo u četvrtak štafetom u kojoj je slovenska momčad u postavi Rok Naglič, Matevž Govekar, Tanja Žakelj, Vita Movrin i Jakob Klemenčič završila 12. mjesto sa zakašnjenjem od tri minute i 9 sekundi iza Švicaraca koji su pretplaćeni na ovaj naslov iako su nastupili bez najvećih imena. Druga je bila Italija, a treća Danska.

Izbornik Roset o nastupu mlade reprezentacije

„Posebno želim pohvaliti ozbiljnost i predanost natjecatelja u pristupu ovako velikom natjecanju, kao i borbu za svaku poziciju i sekunde kroz sve utrke“, kazao je nakon povratka u Hrvatsku izbornik XCO reprezentacije Pavao Roset. Više detalja i izbornikovu analizu nastupa na EP pročitaj ovdje.

Rezultati natjecateljskih kategorija

Svi rezultati


www.mtbbrno.eu

Na naslovni fotografiji: Hunjak, Škiljić i Meštrić, na startu / utrci (slijeva, foto: Pavao Roset / HBS)

Prati nas