17. siječnja 2019

Najviše su sasvim sigurno odjeknuli transferi Kate Courtney i Jolande Neff. Rok za prijavu ekipa svjetskoj federaciji UCI istekao je u utorak, a popis novih-starih imena u novim ekipama prilično je dugačak

Dobro se zavrtio vrtuljak XC transfera. Već više godina nismo zabilježili toliko prelazaka iz ekipa u ekipe. Većina tih transfera povezana je naravno s Olimpijskim igrama u 2020. u Tokiju. Natjecateljice i natjecatelji ciljali su ugovore u trajanju dvije godine kako bi na miru mogli odraditi olimpijske kvalifikacije.

Najviše su sasvim sigurno odjeknuli transferi Kate Courtney i Jolande Neff. Potonja je prešla iz ekipe Kross u ekipu Trek te se pridružila Emily Batty i tako donijela novu marketinšku težinu svom novom poslodavcu

Kate se nakon odvagivanja svoje tržišne vrijednosti oprostila od Specializeda i pridružila se Ninu Schurteru u ekipi Scott Sram. Dovela je svog osobnog servisera Brada Copelanda i tako će mirno ući u predolimpijsku sezonu. Ekipi se pridružio i Lars Forster.

Tvorničkoj ekipi Specialized pridružili su se mladi Južnoafrikanac Alan Hatherly i Amerikanac Christopher Blevins, prvi i drugi na Svjetskom prvenstvu u kategoriji U23. 

Jaroslav Kulhavy ostaje vjeran Specializedu, ali u svojoj ekipi Jaroslav Kulhavy Cycling Team (sponzori su još Strabag, Maserati). Annika Langvad ostaje sa Specializedom, a odraditi će i cestovnu sezonu u ekipi Boels-Dolmans. U ekipi ostaju i Sam Gaze, Simon Andreassen te Howard Grotts.

Ekipu Möbel Märki, koju uspješno je vodi naš susjed Jernej Sobočan, osvježili su Matthias Stirnemann i Fabienne Schaus. Tu su još i nerazdvojni Gregor Raggl i Karl Markt te ženski dio koji popunjavaju Irina Kalentieva i Nicole Koller.

Ekipa Kross se nakon Jolandinog odlaska pojačala Sergiom Manteconom (došao iz ekipe Trek), Ondrejem Cinkom i švicarskom prvakinjom u MTB maratonu Ariane Luthi. Naravno u ekipi ostaje i „šefica“ Maja Wloszczowska, naravno, do Olimpijskih igara.

Španjolska ekipa MMR se je osnažena je trostrukim cestovnim svjetskim prvakom Oskarom Freireom. A u ekipi su i David Valero, Catriel Soto te Natalia Fischer.

U KMC Orbea (bivši Suntour) došli su Thomas Litscher, Florian Vogel, Malene Degn i Milan Vader. Od ranije tamo su i Victor Koretzky te Annie Last.

Ekipu Julien Absolute Absalon čine Jordan Sarrou, Mathis Azzaro, Axel Zingle i Thomas Bonnet.

Ghost Factory je nakon odlaska Degnove pozvao Mariku Tovo. Tamo ostaju Barbara Benko, Anne Terpstra, Sina Frei (samovoljno prelazi iz U23 u Elite) i Lisa Pasteiner.

Team Superior XC (bivši Focus) u sezoni 2019 – Fabian Giger i Linda Indergand su najzvučnija imena, a s njima su Felicitas Geiger, Martin Gluth, Karla Stepanova i Jan Vastl.

BMC Racing u novoj sezoni čine olimpijska prvakinja iz Londona Julie Bresset, Lukas Flückiger, Filippo Colombo, Titouan Carod i Reto Indergand.

Poslovanje nastavlja i Thoemus RN Racing Team u kojemu su Švicarke Kathrin Stirnemann i Alessandra Keller te njihovi muški kolege Mathias Flueckiger, Vital Albin i Ursin Specha.

I jedna maratonska: Nakon 14 godina rasformirala se ekipa Canyon Topeak. Trostruki svjetski prvak u MTB maratonu Alban Lakata je prešao u ekipu Bulls i biti će partner Karla Platta.

 

Na naslovnoj foto montaži je lanjska pobjednica XCO Svjetskog kupa Jolanda Neff. Fotografije smo posudili s njenoga FB profila

Prati nas