29. travnja 2019

Još jedno izdanje XCO utrke prve kategorije na stazi Orlov krug privuklo je respektabilnu europsku konkurenciju, Matija Meštrić tamo je osvojio 3. mjesto u kategoriji U23, a serija Adria Bike po prvi je puta posjetila Rabac

Bogat vikend na hrvatskoj obali, u znaku disciplina izdržljivosti, je za nama! U Vodicama su u nedjelju u jakoj međunarodnoj XCO konkurenciji pobijedili talijanski predstavnici: Andrea Tiberi i Greta Seiwald. Matija Meštrić  bio je odličan treći u kategoriji U23. Nešto sjevernije, pobjednici prvog maraton događaja Helter Skelter u subotu u Rapcu su Austrijanac Christoph Soukup i Istrijanka Andrea Kiršić.

Vodice, XCO UCI C1, Husqvarna XCO kup Hrvatske

Talijan Andrea Tiberi (Santa Cruz FSA) pobijedio je u seniorskoj konkurenciji u izuzetno zahtjevnoj utrci u Vodicama, zahtjevnoj prvenstveno radi neumoljivog oštrog kamenja. Drugi je bio Belgijanac Jens Schuermans, a treći Austrijanac Gregor Raggl (Möbel Märki MTB). Poljak Bartolomej Wawak (VW Samochodi) bio je četvrti.

 

Najbolje plasirani hrvatski natjecatelj bio je domaći Josip Toljan na 17. mjestu, a u top 20 plasirali su se i Robert Šangulin (18.) te Matej Skuzin (20.).


Matija Meštrić

Održana je i zasebna utrka za kategoriju U23 u kojoj je pobijedio Talijan Zaccaria Toccoli (Santa Cruz FSA), dok je Matija Meštrić zauzeo odlično treće mjesto iza Francuza Arthura Liardeta, što mu je donijelo pet UCI bodova.

 

Žensku utrku dobila je Talijanka Greta Seiwald (Santa Cruz FSA), druga je bila reprezentativka Bosne i Hercegovine Lejla Tanović (Brujula Bike), treća je bila Austrijanka Anna Spielmann (KTM). Najbolja hrvatska predstavnica bila je Gorana Težak (8. mjesto i 14 UCI bodova).

Start jake seniorske konkurencije: Prvaci Austrije, Belgije, Ukrajine… 

Pregršt bodova donijele su naše mlade predstavnice. U kategoriji U23 Ema Filipović bila je druga (10 UCI bodova). U juniorskoj utrci prvoplasirana Karmen Škiljić donijela je 20, a drugoplasirana Jana Filipović 18 UCI bodova.

 

U utrci juniora pobijedio je Francuz Quentin Schrozenberger, a Stjepan Hunjak bio je 11.  

Rezultati

Denis Peroš postavio je bogatu fotogaleriju postavio na društvenu mrežu.

 

Helter Skelter, prvi događaj u seriji Husqvarna Adria Bike 2019.

Prvi MTB maraton događaj serije Adria Bike održan je u nedjelju u Rapcu. Nazvan Helter Skelter, opravdao je svoje ime. Već je podloga sama po sebi u ovom dijelu Istre vrlo zahtjevna. Obilna kiša koja je padala u danima prije utrke još je više otežala situaciju. Blatno i klizavo tlo dovelo je vozač(ic)e do samih granica i iz njih izvuklo posljednje atome snage. Sve je dodatno začinio uspon dug četiri kilometra, nakon starta. Natjecatelji su odmah ušli „u crveno“ i zbog početnog pretjeranog napora kasnije su platili.

 

U takvoj situaciji najbolje se snašao ukupni pobjednik Austrijanac Christoph Soukup, trebalo mu je 3 sata i 11 minuta za cijeli krug. Na drugo mjesto plasirao se Lenart Noč, koji je zajedno sa Soukopom vozio većinu utrke. Zaostao je manje od tri minute. Treći je bio još jedan Austrijanac, Matthias Grick, stari znanac na utrkama u Istri.

U kategoriji muškaraca iza Soukupa i Gricka na treće se mjesto plasirao Milo Pilski (ukupno četvrti), a od hrvatskih natjecatelja u top 10 su se plasirali Robert Šangulin (6.), Đani Simčić (7.), Filip Turk (9.) i Davor Ružić (10.).

U posebnoj kategoriji Ebike najbrži je bio Marko Kostanjevac, s vremenom 1:14:50.


Andrea Kiršić


U ženskoj konkurenciji
najbrža je bila domaća Andrea Kiršić, koja je iskoristila poznavanje terena te je u drugom dijelu utrke prestigla znatno više rangiranu austrijsku vozačicu Angeliku Tazreiter. Kristina Lukačević bila je treća, odlično se snašla na tehnički zahtjevnoj ruti, obzirom da dolazi iz relativno ravne Podravine.

 

Unatoč teškim uvjetima, novi MTB događaj u Istri pokazao se vrlo uspješnim i nesumnjivo će se udomaćiti u kalendaru. Pronašao je svoje mjesto pod suncem, o čemu svjedoči broj od 400 sudionika. Prekaljeni organizator Adria Bike pobrinuo se da na kraju svi budu sretni.

Neslužbeni rezultati


Bogata fotogalerija dostupna je na facebook stranici Adria Bike 

Na naslovnoj fotografiji je Andrea Tiberi
Foto: Denis Peroš (Vodice) i Adria Bike (Rabac)

Prati nas