26. ožujka 2018

Posljednje dvije etape bile su kraće, ali s mnogo uspona, pogotovo se to odnosi na nedjelju. U subotu je čak bilo zabavno radi brojnih single trailova. Bobi je “finisher”! Specialized je ostvario dvostruku pobjedu

Eto došli smo do kraja (ovogodišnjeg) južnoafričkog epa. Petnaesto izdanje etapne utrke Cape Epic uspješno je privedeno kraju. Subotnja šesta etapa (76 km i 2000 v. m.) bila je po statistikama slična nedjeljnoj (67 km i 2000 v. m.), ali ne i po profilu i terenu. U svakom slučaju, kraj ove etapne utrke nije bio procesijskog tipa.

Bobi, preživjela polovica ekipe mtb.si, ovako je opisao subotu:

Danas je bilo ukusno. Bilo je, za promjenu, oblačno, temperatura zraka između 20 i 22 stupnja, ugodno za bicikliranje. Sve u svemu bio je to lijep masovni izlet, bez makadama ili asfalta. Samo single trailovi, gore doje po bike parkovima. Zabavno, ali i naporno.

Još uvijek sam manje ili više dobro, bez većih problema. Malo sam lošije spavao i nisam bio baš odmoran. Nisam niti trebao jer danas se nije stiskalo do kraja. Na kraju, nekih pet sati vožnje po prašnjavim, prašnjavim single trailovima. Kratki usponi uz tek pokoji dulji. Zabavno ukoliko si sam, a ukoliko moraš čekati u redu, baš i nije.

Umjesto subotnjeg videa: “MTB Cribs” s Bobijem!


Nakon nedjeljne etape:

Dvije noći zaredom nisam dobro spavao, a posljednja dva soma bila su puno teža. Već na početku smo svladali 600 m uspona, vrlo brzo nakupio se prvi soma na kraju još i 400 m visinaca. Zbog toga je vožnja trajala pet sati. No ipak… došao sam do kraja! Završio sam Epic i to je sve što sam za sada želio.

Hoću li se vratiti? Bez sumnje hoću, ali ne u bliskoj budućnosti. Ima još puno zanimljivih utrka u svijetu. Želio bih vidjeti i druge krajeve. Afrika se predstavila u najboljem svjetlu, a organizacija je nevjerojatna. U odnosu na lani, 100 % bolja, kažu svi.


Bobi u cilju

Glede težine zadnje etape: Pretpostavljam da su organizatori željeli napetiju utrku nego što je ona doista bila, barem kada pogledamo imena na papiru. Zbog toga su „začinili“ posljednju etapu i učinili je selektivnom. No na čelu nije bilo promjena. Dominacija Specializeda je doista nevjerojatna i moram reći da me to veseli.

{loadposition inside}

Osam dana u osam minuta

Na špici

U samom vrhu nije bilo promjena unatoč teškim posljednjim etapama. Jaroslav Kulhavy i Howard Grotts (Investec Songo Specialized) osvojili su šestu etapu, a sedmu su prepustili Talijanima Fabianu Rabensteineru i Micheleu Casagrandeu (Trek Selle San Marco 2). Podij u ukupnom poretku je ostao zacementiran: Kulhavy/Grotts, pa Alban Lakata i Kristian Hynek (Canyon Topeak) te Manuel Fumić i Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing).

Fumić i Avancini su skliznuli s drugog na treće mjesto u ukupnom poretku nakon tek 9. mjesta u posljednjoj etapi – zbog defekta, pada i Fumićevog sudara s Jeremiahom Bishopom (Canyon Topeak 2).


Mani Fumić nikada njje bio ovako “prebijen” u krosu. Foto Mark Sampson/Cape Epic/SPORTZPICS

Annika Langvad i Kate Courtney (Investec Songo Specialized) u posljednjoj etapi su sebi priuštile lakšu vožnju i završile tek na četvrtom mjestu s gotovo šest minuta zaostatka iza Margot Moschetti i Raize Goulao (PMRA/CST Racing). No u ukupnom poretku Dankinja i Amerikanka su pobijedile s više od 46 minuta prednosti ispred Sabine Spitz i Robyn De Groot (Ascendis Health) na drugom mjestu, a trećeplasirane Mariske Strauss i Annie Last (Silverback – KMC) ostavile su 53 minute iza sebe. Annika Langvad je tako osvojila svoj četvrti Cape Epic.


Dame mogu potegnuti kada je potrebno. Foto Nina Zimolong/Cape Epic/SPORTZPICS

U miješanoj kategoriji (u kojoj su prije tri godine pobijedili Ivonne Kraft i Peter Vesel) slavili su Nicky Giliomee i Brennan Anderson (Journey by Junto, JAR). Master kategorija bila je puna zvijezda (Bart Brentjens, George Hincapie, Christian Vande Velde, Thomas Frischknecht i ostale face tog kalibra…) pobijedili su Talijan Massimo Debertolis i Čeh Ondrej Fojtik (Willier Force 7C 2). U starijoj (od 50 godina) kategoriji grand masters uvjerljivo su pobijedili domaćin Robert Sim i Nijemac Udo Boelts (Robert Daniel).


Udo je dobio svoj dio šampanjca, foto Sam Clark/Cape Epic/SPORTZPICS

Bobi se kao individualac nije našao među “finisherima” u svojoj kategoriji (s Urošem je startao u kategoriji masters). S brojem 171-1 on je vozio prolog i sedam etapa ukupno 45 h, 29 minuta i 20 sekundi, 17 h i 18 minuta sporije od pobjedničke ekipe. Bravo Bobi!

Uroš je ostao zabilježen kao jedan od 41 “non-finishera” u svojoj kategoriji. Čestitamo mu na tvrdoglavosti!

www.cape-epic.com

Uvodna fotografija: Jaro i Howie ulaze u cilj, foto Sam Clark/Cape Epic/SPORTZPICS


Pobjednici u svim kategorijama, foto Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

Prati nas